Ezért vigyázzunk nagyon a csúszós utakon

A téli csapadékos időjárás nem csak az autósok számára rejteget veszélyeket! A latyakos, havas, jeges utakon gyalogosan is könnyű megcsúszni, és egy óvatlan mozdulattal már meg is van a baj. Összegyűjtöttük, milyen sérüléseket lehet elszenvedni egy rosszul sikerült eséssel.

Rándulás, ficam

Paradox módon sokszor épp azért sérülünk meg, mert reflexből kitámasztjuk magunkat, hogy csillapítani próbáljuk az esést és az azzal járó károkat. Ám ha elsőként a kezünk ér talajt, az egész testsúlyunkkal ránehezedünk, ami igencsak sérülésveszélyes, akárcsak az, ha esés közben a lábunk szerencsétlen helyzetben fordul alánk, és arra érkezünk. A rándulás és a ficam tehát a kar (csukló, könyök, váll) és a láb ( boka , térd, csípő) ízületeit egyaránt érintheti. Ficam esetén az ízületi porcfelszínek (a vápa és a fej) részben vagy teljesen eltávolodnak egymástól, míg rándulásnál a fej a vápában marad, de elmozdul, miközben az ízületi tok és a szalagok megnyúlnak. Mindkét esetben jelentős fájdalom tapasztalható, az érintett ízület normál méretének a többszörösére dagad, deformálttá válik, elszíneződik, mozgása pedig jelentősen beszűkül. Fontos, hogy semmi esetre se próbáljuk visszarántani a sérült ízületet a helyére, a rándulás és a ficam ellátása is szakorvos feladata! A sérült tagot helyezzük nyugalomba, ha van rá lehetőség, tegyünk rá hideg borogatást, és keressük fel a baleseti sebészetet.

csúszás elesés csonttörés sérülés ficam
A csúszós utakon a gyalogosok is óvatosan közlekedjenek! Fotó: Getty Images

Csonttörés

Ugyancsak a "rossz helyen" lévő végtagok csontjai törhetnek el egy szerencsétlen véletlen folytán, ha nagy lendülettel zuhanunk a kezünkre vagy a lábunkra. Elcsúszás közben legtöbbször az alkar csontja reped meg vagy törik el, idősebb korban például, amikor a csontozat meggyengül, már kisebb erőbehatás következtében is törhetnek a csontok. A csontrepedést biztosan csak röntgenfelvételen lehet látni, ám a törés már szabad szemmel is jól kivehető - zárt törésnél a végtag deformált lesz, míg nyílt törésnél a csontvég a bőrt átszakítva láthatóvá válik. Mindkét eset rendkívül fájdalmas, sőt a csontrepedést is biztosan megérzi mindenki. Akárcsak a ficam és rándulás esetében, a csonttörésnél is annyi a dolgunk, hogy helyezzük nyugalomba a végtagot, ne mozgassuk, és mihamarabb forduljunk orvoshoz.

Meddig gyógyul a bokatörés? A bokatörés három csontunkat érintheti, és szerencsés esetben csak gipszelni kell, a csontok elmozdulásakor viszont operáció is szükségessé válhat. Részletek itt .

Térdszalagsérülés

Főként a téli és a labdasportok szerelmeseinek sérüléseként emlegetik a térdszalaghúzódást, részleges vagy teljes szakadását, ám egy rosszul alakult esés következtében is megsérülhetnek a térdízület mozgását segítő szalagok. Ennek oka, hogy a lábfej valamilyen okból rögzül az egyik irányba, miközben a térd az azzal ellentétes irányba fordul el felette - a szalagok bizonyos fokig bírják a terhelést, megnyúlnak, ám a túlfeszítés hatására könnyen el is szakadhatnak. A sérülést követően a térdízület megduzzad, fájdalmassá válik, a járás és a guggolás is nehézkes lehet. Szalagszakadás esetén az érintettek az éles fájdalom után gyakran érzik úgy, mintha folyton gödörbe lépnének, instabillá válik a mozgásuk. A térdszalaghúzódás pihentetéssel és rögzítő kötés viselésével pár hét alatt rendbe jön, míg a megnyúlt vagy részlegesen megszakadt szalagok állapota gyógytornával , injekciókúrával és lézeres terápiával javítható. Teljes szalagszakadás esetén műtét javasolt, aminek során a megsérült szalagot más testrészből (főleg combizmokból) vett ínnal pótolják.

Combnyaktörés

Elsősorban az idősebb korosztályt veszélyezteti (részben a mozgáskoordináció gyengülése, részben a csontsűrűség csökkenése miatt), a combnyaktörés náluk az esésből adódó csonttörések második leggyakoribb típusa. A sérülés a combcsont csípőízületi részét érinti, maga a combnyak ugyanis a combfejet köti össze a combcsonttal. A combnyaktörés általában laikus szemmel is könnyen felismerhető: esés után az érintett láb kifordult helyzetbe kerül, a beteg nem tudja mozgatni, sem emelni. Amellett, hogy nagyon fájdalmas, az idősekre nézve igen veszélyes is, mert ennél a típusú törésnél igen gyakoriak a szövődmények, melyek akár halálos kimenetelűek is lehetnek. A statisztikák szerint a combnyaktörést szenvedett korosabb betegek több mint fele a sérülést követő 5 évben elhalálozik, jó részük pedig a műtétet követően (ami elkerülhetetlen, mivel ez a típusú törés nem forr össze magától) folyamatos ápolásra szorul.

Farokcsontrepedés vagy -törés

Ritka, ám annál kellemetlenebb sérülés a farokcsont megrepedése vagy törése, amely jellemzően akkor következik be, ha esés közben nagy lendülettel a fenekünkre érkezünk. A gerinccsont legalsó részén, a végbél felett helyezkedik el a farokcsont (coccyx), amely ülés közben segít megtartani a súlyunkat. Nagyobb erőbehatás, például fenékre esés esetén viszont begyulladhat, megrepedhet vagy akár el is törhet. Ezt üléskor és előrehajláskor jelentkező kellemetlen fájdalom, illetve az érintett terület érzékenysége jelzi. Kezelésében elsősorban a türelmünkre számíthatunk, ki kell várni, amíg magától regenerálódik a csont. Kímélni kell, amennyire lehet (például a hosszas ücsörgés kerülésével vagy középen lyukas ülőpárna használatával), a fájdalmat pedig fájdalomcsillapító vagy gyulladáscsökkentő gyógyszerrel tanácsos mérsékelni.

Koponyasérülés

Ha nagy lendülettel vágódunk el a jégen, előfordulhat, hogy hátra zuhanunk, és a fejünket erősen bevágjuk a kemény talajba. Ilyenkor áll fenn a koponyasérülés veszélye. Jó esetben egy enyhe agyrázkódással megússzuk az esést, erre szédülés, fejfájás, zavarodottság, hányinger, egyensúlyzavarok hívhatják fel a figyelmet. Agyrázkódás gyanúja esetén mindenképpen orvosi kivizsgálás szükséges, mert súlyos esetben akár életveszélyes állapot is kialakulhat, ám a legtöbbször pihenés hatására elmúlnak a panaszok.

Nagyobb a baj, ha az esés következtében a koponyacsont is megsérül, köznyelven szólva "betörik az ember feje." Ez főként kisgyerekeknél, illetve időseknél fordul elő - előbbiek koponyacsontjai még nem keményedtek meg eléggé, ezért sérülékenyebbek, míg utóbbiaknál a csontsűrűség csökkenése miatt törik hamarabb a koponyacsont. A koponyasérülések többségét vérzés is kíséri, de ha nem látunk felszíni sérülést, akkor is érdemes óvatosan végigtapogatni azt a területet, ahol beütöttük a fejünket, mert a duzzanatok, zúzódások, mélyedések is utalhatnak repedésre. Ugyancsak intő jel, ha esés után folyadék vagy vér szivárog az orrból vagy a fülből, bevérzik a szemfehérje, vérömleny alakul ki az arcon vagy a szem körül, netán eszméletvesztést, emlékezetkiesést vagy erős hányást tapasztalunk. Ilyenkor mihamarabb hívjunk mentőt, a sérültet helyezzük nyugalomba és a fejét támasszuk meg kissé megemelt állapotban.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +17 °C

Általában derült vagy gyengén felhős lesz az ég, csupán délnyugaton lehet időnként több a felhő. Csapadék nem várható. Az északi, északkeleti szél nagy területen lesz élénk. Késő estére 17 és 24 fok közé hűl le a levegő. Ma átmenetileg frontmentes idő várható, holnap ugyanakkor érkezik az újabb front az előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra