+10° - +25°
Nincs front

Meddig gyógyul a bokatörés?

A bokatörés három csontunkat érintheti, és szerencsés esetben csak gipszelni kell, a csontok elmozdulásakor viszont operáció is szükségessé válhat. Mivel jár az ilyen beavatkozás, és meddig kell a beültetett fémekkel együtt élnünk?

Télen, a jeges járdaszakaszokon elég egy óvatlan mozdulat is ahhoz, hogy megtörténjen a baj: az elcsúszásból ficam, rándulás, vagy akár törés is lehet. Bokánk különösen sérülékeny ilyen esetben, ráadásul a téli, csúszós útviszonyok nem is feltételei a bokatörésnek, elég az is, ha egy hepehupás, rossz minőségű útszakaszon sétál az ember.

A töréskezelésnek számos általános szövődménye ismert. A mozgásképtelen állapot kiváltképp az időseket veszélyezteti, ezért míg fiatalabb korban a törés gyógyulásának optimális és tartós elérése a cél, időseknél akár a szerényebb végleges gyógyítási eredményt is mérlegelni kell. Az alábbi cikkünkben mindent megtudhat a csonttörésről!

A bokatörés típusai

A törés veszélye a csontritkulással nő, hatására ugyanis már kisebb érő is a csont összeroppanását eredményezheti. Magyarországon évente 16 ezer súlyos combnyaktörés írható acsontritkulásszámlájára. Bizonyos életkor felett - főként a 65 évnél idősebbek körében - tovább nő a csonttörés veszélye, mivel a reflexek romlanak, illetve egyensúlyi zavarok is gondot okozhatnak. Egyes ásványi anyagok, főként a kalcium hiánya is emeli a csonttörés rizikóját.

Egy rossz lépés is könnyen bokatöréshez vezethet
Egy rossz lépés is könnyen bokatöréshez vezethet

Az alsó végtagot érintő törések közül a bokatörés a leggyakoribb, amely három csontot (szárkapocscsont, sípcsont és ugrócsont) érint. Sérüléskor a ficamnál is jelentkező tüneteket tapasztalhatjuk: a sérülés környéke gyorsan megduzzad és lilás-zöldes elszíneződés jelenik meg rajta, súlyosabb esetben nagyfokú deformitás is tapasztalható a végtagon. Megkülönböztetünk kül- és belboka, illetve a "Volkmann-háromszög", vagyis a sípcsont sarok felőli részének a törését. 

A bokatörés kezelése

A kezelést elsősorban aszerint határozzák meg, hogy melyik részen tört el a boka, illetve a csontok mennyire mozdultak el. Hogyha a röntgenfelvétel szerint a csontok nem mozdultak el, egyszerű rögzítéssel (gipszeléssel, illetve a manapság egyre népszerűbb műanyag gipsszel) orvosolható a probléma. Egy-két hét fekvőgipszet javasol az orvos,  amelyet járógipszre kell cserélni további 4-6 hétre.


Hogyha azonban elmozdultak, úgy a legtöbb esetben elkerülhetetlen az operáció. Míg a sípcsont és a belboka területén történt töréskor csavarokkal rögzítik a csontok helyzetét, a külboka rögzítésére úgynevezett "karmos lemezt" alkalmaznak. A beültetett fémekkel a betegnek legalább fél, de nem ritkán egy évig együtt kell élnie.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+20, +25 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban kedden délelőtt a ködfoltok fokozatosan feloszlanak, napos és felhősebb területek váltakoznak.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag