A krónikus hátfájást így lehet kezelni

A hátfájdalom a modern életforma, az ülő életmód velejárója. Ám amíg például egy-egy rossz mozdulat miatti akut fájdalom viszonylag hamar elmúlhat, addig a krónikus hátfájás hosszú távon is megkeseríti az életünket.

A kellemetlenfájdalomkezelésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia és a HKO/TCM szakorvosa foglalta össze.

Mennyi idő után beszélünk krónikus fájdalomról?

Néhány egyszerű tornagyakorlat révén gyorsan enyhíthető a reggeli derékfájdalom. Részletek itt.

A hátfájással küzdők közül sokan érezhetik úgy, hogy egy örökkévalóság óta fáj a hátuk. De vajon orvosi értelemben mikortól beszélhetünk krónikus hátfájásról? A különbség a fájdalom időtartamának hosszában jelentkezik. A heveny vagy akut fájdalom legfeljebb 6 hétig tart. A szubakut probléma időtartama 7-12 hét. Krónikus fájdalomról akkor beszélhetünk, ha a probléma 3 hónapnál hosszabb ideig áll fenn.

A krónikus hátfájdalom a nyugodt éjszakai pihenést is ellehetetleníti
A krónikus hátfájdalom a nyugodt éjszakai pihenést is ellehetetleníti. Fotó: Getty Images

Amerikai kutatók megvizsgálták a fájdalom jellemzői közötti különbségeket is, és az eredményeik azt mutatták, hogy a fájdalom intenzitása jelentősen magasabb volt a krónikus hátfájdalomtól szenvedők körében. Amikor a fájdalom pontos helyét szerették volna meghatározni, azt találták, hogy amíg a szubakut tünetekkel rendelkezőknél jellemzően egyoldali sugárzó fájdalom jelentkezett, addig a krónikus fájdalommal élők kétoldali fájdalomról számoltak be. Érdekes módon mind a szubakut, mind a krónikus fájdalomtól szenvedők tapasztalták a hangulatzavar jeleit, ez ugyanis nem annyira a probléma időtartama, inkább az intenzitása miatt jelentkezett.

Hátfájás, alvászavar és depresszió

"A krónikus hátfájás önmagában is gátolja a nyugodt alvást, a vele járó szorongás pedig szintén akadályozza a pihenést. Az emiatt állandóvá váló kimerültség tovább erősíti az ingerültséget, a depressziót, így még nehezebb elviselni a fájdalmat, egyre reménytelenebbé válik az aktív élet. A mozgásszegénység pedig tovább fokozza a fájdalmat. A kört tehát valahol meg kell törni" - mutatott rá dr. Arnold Dénes Arnold MSc.

Kifejtette, a kezelés első lépése mindenképpen a szakember felkeresése, hiszen csak pontos diagnózisra épülhet hatékony és biztonságos kezelés. Sok esetben érdemes a hagyományos és a természetes hatóanyag-tartalmú orvosi kezeléseket kombináltan alkalmazni, hogy mindig az adott helyzetnek megfelelő célokat érhessünk el. A krónikus fájdalomnál gyakran ajánlatos a gyors eredmények miatt nem-szteroid és szteroid szerekkel, injekciókkal kezdeni, amelyek szinte azonnal kifejtik fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatásukat, de a betegség előrehaladását, a deformitások kialakulását nem tudják megakadályozni. Az elviselhetőbb állapot később lehetővé teszi olyan, természetesebb módszerek alkalmazását, mint a hialuronsavas injekciókúra, a lökéshullám-terápia, az orvosikollagén-kezelés, a lágylézer, a neurálterápia és az orvosi akupunktúra, amelyek lassabban, tartósabban hatnak, és alkalmasak lehetnek a kiváltó okok megszüntetésére is.

Amint visszaállt bizonyos mozgástartomány, gyógytornával, speciális mozgásterápiával tovább mobilizálhatóak az érintett testrészek, és csökkenthető a fájdalom. A szakember szerint tehát nem kell és nem is szabad beletörődni a hátfájás okozta szenvedésbe, még tartós probléma esetén is érdemes kiutat keresni, akár korábban nem próbált kezelésekkel.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)