A bánatba is belebetegedhetünk?

A pszichogén fájdalom mögött nem szervi elváltozások, hanem lelki okok állnak, ami megnehezíti a diagnózis felállítását és a betegség kezelését is.

Nincs szervi ok a fájdalom mögött

Pszichogén fájdalomról akkor beszélhetünk, ha a panaszok mögött semmiféle szervi ok nem húzódik, azokat valamilyen lelki eredetre kell visszavezetni. A testi tünetek mögött húzódó pszichés okok kutatása még viszonylag gyerekcipőben jár, sokáig ugyanis csak néhány alapvető tünetet - például fejfájást, hasfájást, székelési gondokat vagy a fokozott izzadást - társítottak hozzá. Egyre több betegségről derül ugyanakkor ki, hogy kialakulását lelki tényezők is erősen befolyásolták. De valóban bele lehet betegedni a bánatba?

A pszichoszomatikusfájdalomcsillapítása nem egyszerű feladat, hiszen gyakran már a felismerése is akadályokba ütközik. A kezelési lehetőségekről az alábbi cikkünkben írtunk!

A fájdalom ördögi köre

A modern gyógyászat már három nagy csoportját megkülönbözteti a fájdalomnak, a régóta ismert nociceptív (közönséges) és neuropátiás (idegi) mellett a pszichogén, azaz lelki eredete is bizonyított. Azt is kimutatták már, hogy egyes emberek hajlamosabbak belebetegedni a bánatba vagy a stresszbe, míg mások könnyebben átvészelik a nehéz időszakokat.

stressz
Van, aki hajlamos belebetegedni a bánatba vagy a stresszbe

Hol jelentkezhetnek a tünetek?

A pszichoszomatikus tünetek általában azoknál a szerveknél jönnek elő, amelyek egyébként is problémát okoznak az adott egyénnél. Például ha valakinek gyengébb a gyomornyálkahártyája, stresszes helyzetben a gyomra fájdul meg, ha valaki hajlamos a migrénre, egy kimerítő nap után a feje kezd el fájni. Sajnos a lelki eredetű tünetek a fájdalom ördögi körébe kergetik a pácienseket, hiszen a betegségtől valófélelemtovább növeli a benne felgyülemlett feszültséget: jobban stresszel attól, hogy rosszul lesz, és valóban rosszul lesz, mert jobban stresszel.

Megerőltető procedúra

Mivel ilyen sokféle betegség felelőssé tehető érte, a helyes diagnózis felállításához ki kell zárni a fájdalom mindenfajta szervi okát. Ez egy megerőltető procedúra az orvos és a beteg számára egyaránt, hiszen előbbit frusztrálja, hogy nem tudja felderíteni a panaszok okait, utóbbi pedig vizsgálati procedúrák hosszú során kell, hogy keresztülverekedje magát. Hogyha beigazolódik a gyanú, hogy pszichogén fájdalmunk van, pszichoterápia céljából először pszichológust érdemes felkeresni, ő szükség esetén - akár depressziós tünetek felismerésekor - továbbküldi majd a pácienst a megfelelő szakemberhez.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)