Esti szokások, amelyek tönkretehetik a hajat

Ha egészséges hajat szeretnénk, nemcsak a megfelelő sampon, balzsam vagy pakolás kiválasztására kell ügyelnünk, hanem meg kell szabadulnunk bizonyos rossz szokásoktól is. Cikkünkben most azokat a bakikat vesszük sorra, amelyeket este követünk el a frizuránk rovására - mutatjuk, mit kell mindenképpen elkerülnünk.

A haj vizesen a leggyengébb, így ha nem akarjuk, hogy károsodjon, szárazzá, töredezetté váljon, mindig alaposan szárítsuk meg lefekvés előtt - olvasható az első tanács a thehealthy.com cikkében. Érdemes figyelni arra is, hogy szárítás közben se vétsünk hibákat (a lehetséges ballépésekről korábbi cikkünkben részletesebben is írtunk).

A haj egészsége szempontjából fontos, mi történik vele éjszaka.
A haj egészsége szempontjából fontos, mi történik vele éjszaka. Fotó: Getty Images

Ha lehet, bontsuk ki

Meglepő dologról árulkodik a hajunk - részletek itt.

Ugyancsak lényeges, hogy ne fogjuk össze szoros kontyba, lófarokba a hajunkat, mielőtt nyugovóra térnénk, mert töredezetté válhatnak a tincsek, sőt, hajhullást is tapasztalhatunk. Ha viszont nem tudunk megbarátkozni azzal, hogy alvás közben összevissza lóg a hajunk, vagy egyszerűen csak nem megoldható, hogy kibontott frizurával pihenjük, copf vagy konty helyett inkább lazán fonjuk be a hajunkat, ez kíméletesebb. A hajgumit is felejtsük el, vagy legalábbis olyan darabot válasszunk, amely anyagát tekintve gyengéd a frizuránkhoz, nem töri meg.

Lefekvés előtt arra is érdemes időt szánni, hogy jól átfésüljük a hajunkat, ennek a szokásnak köszönhetően ugyanis egészségesebbek lehetnek a tincsek. A fejbőr természetes olajokat termel, amelyeket a fésüléssel szétoszlathatunk a hajunkon, így stimuláljuk a fejbőrt és a hajhagymákat, elősegítve a haj gyorsabb növekedését. Nem beszélve arról, hogy a fésülködésnek nyugtató hatása van, következésképp ha lefekvés előtt végezzük, megkönnyítheti az elalvást.

Pamut helyett selyem

Hajunk védelme érdekében szakértők szerint hanyagolnunk kell a pamut párnahuzatot, mivel a dörzsölés által előidézett súrlódás komolyan károsíthatja a haj szerkezetét: tincseink töredezettek, szárazak lesznek, meggyengülnek. A selyem viszont jóval kíméletesebb a frizuránkhoz, hiszen kevesebb a súrlódás, így érdemes inkább ebből az anyagból készült párnahuzatokat választani. Végül, de nem utolsósorban pedig: amennyiben nappal hajspray-t használtunk, ne feküdjünk le anélkül, hogy "eltüntetnénk" azt a hajunkról. Vagy mossuk meg a hajunkat - figyelve arra, hogy utána alaposan meg is szárítsuk -, vagy használjunk kondicionálót, amelyet aztán fésüljünk ki a tincseinkből.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)