Hat meglepő alvási szokás

A megfelelő alvás alapvetően fontos, hogy az emberek hosszútávon is megőrizzék az egészségüket és a teljesítőképességüket. Azt hihetnénk, hogy az emberi szervezet igényei - az alvásban legalább is - egységesek, bármelyik fertályán is járunk a világnak. Csakhogy ez nem így van.

Többnyire arról folyik vita, hogy milyen pózban érdemes aludni, hason, háton vagy oldalfekvésben? Pedig az igazi kérdés az, hogy eleget alszunk-e? Úgy tűnik, hogy a világ különböző tájain e fontos fiziológiai szükséglet kielégítésére más és más módszerek alakultak ki. Íme, hat meglepő módszer.

1. Japán - Szundikálás a ranglétrán

A japán kulturális hagyományban a munkahelyen való szundikálásra külön fogalom szolgál, az inemuri. A jelentése, hogy "alszik, miközben jelen van". Ez messze nem tabu, sőt annak a jele, hogy az adott személy mennyire fáradt a kemény munka miatt. De e szokásnak az is az oka lehet, hogy a japánok alszanak a legkevesebbet bármely más néppel összehasonlítva a világon. Csak 6 óra és 22 perc jut átlagosan az éjszakánkénti alvásra.

Mi történik velünk alvás közben?

Az alvásnak négy különböző szakaszát különböztetjük meg, amik egy ciklussá állnak össze. Egy átlagos éjjel mintegy öt ciklust él meg szervezetünk. De mi történik a különböző szakaszok alatt? Kattintson!

Úgy néz ki, hogy jobb, ha munka közben alszanak. De ami igaz, az igaz. Tudományos tanulmányok azt mutatják, hogy egy kis szundítás gyakorlatilag újra indítja az agyat, és javul tőle a kreativitás, az éberség és koncentráció.

2. Nagy-Britannia - Ádámkosztüm a divat

A felmérések szerint a britek egyharmada meztelenül alszik. Ennek lehetnek igazi egészségügyi előnyei, ideértve a test jobb hőmérséklet-szabályozását és a partnerhez való kötődés megerősítését.

3. Ausztrália - Alvócsoportok

Yasmine Musharbash, a University of Sydney antropológusa arról számolt be, hogy a közös alvás egy fontos kulturális preferencia a bennszülött közösségben. Az emberek mindig más emberek társaságában alszanak, függetlenül attól, hogy egy matracon, ágyban vagy egy pléden pihennek. Meghatározott rendben fekszenek le, hogy megvédje a sérülékenyebbeket, például a gyermekeket és az időseket. Ezért a sorok két végén mindig erősebb felnőttek alszanak. A védelem és összetartozás érzéséből származó nyugalom fontos eleme a sikeres alvásnak.

4. Mexikó - Függőágy függők

A függőágyak gyártása hatalmas iparág a mexikói Yucatán-félszigeten, s e tevékenység egészen a gyarmati időkig nyúlik vissza. Sokan esküsznek rá, hogy a függőágyban édesebb az alvás, de hogy ez igaz lenne, arra nincs valódi bizonyíték.

Mexikóban esküsznek rá, hogy a függőágyban édesebb az alvás

Mexikóban esküsznek rá, hogy a függőágyban édesebb az alvás

5. Botswana és Zaire - Ahogy esik

Sok modern vadászó-gyűjtögető törzs számára az alvás nagyon képlékeny állapot. "Akkor alszanak, ha úgy érzik, hogy szükségük és lehetőségük van rá. Mindegy, hogy a nap folyamán, az esti órákban, a sötét éjszakában látják elérkezettnek az időt. E törzseknél az alvás nem egy ismétlődő időablakban van, mint a legtöbb nyugati társadalomban" - mondja Carol Worthman antropológus.

Alvási szakemberek azt mondják, hogy ha az ember csak valóban fáradtan alszik, az holtbiztos módja a jobb pihenésnek és az alvás közbeni szorongás elhárításának.

6. Indonézia - Átalusszák a félelmeiket

Az emberek az indonéz Bali szigetén egy egészen különös alvási szokást gyakorolnak. Az úgynevezett "félelem alvás" Worthman szerint stresszes helyzetben jelenik meg, amikor azonnal mély álomba zuhannak. Ezt a technikát úgynevezett kulturális akvizícióval lehet elsajátítani. A balinézek hiszen benne, hogy az alvás segíthet csökkenteni vagy akár teljesen törölni a félelmi reakciókat.

E példák is igazolják, hogy az alvás nem csak a biológiai jelenség, hanem mélyen gyökerezik a különböző kultúrákban, az életmódban és szokásokban. Azaz mindenki úgy alszik, ahogy az neki a legjobb, ahogy azt megtanulta, ahogy a kultúrája az alvási módszereket átörökítette. Új alvási metódusok kipróbálása, akár izgalmas utazást is jelenthet más népek kultúrájába.

Forrás: Huffington Post

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+5, +10 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban pénteken délelőtt délen erősen felhős lesz az ég, máshol a változó felhőzet melett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag