Rajtam már csak a félhomály segít

A korosodó nők pontosan értik miről szól ez a mondat. Úgy érzik, hogy a "tünde fény" csak a fiataloknak kedvez. Jó megvilágításban ugyanis minden redő, ránc, folt, bőrhiba bosszantóan látványos. Tenni kell valamit, hogy emiatt ne kelljen sötétben élni.

Mielőtt a kozmetikai lehetőségeket taglalnánk

Mielőtt végig gondolnánk az összes szépségápolási technikát, a plasztikai sebészeti megoldásokat, felmérnénk az ehhez szükséges költségeket, először is fogadjuk el, hogy a korral együtt jár a természetes öregedés. Az erőltetett fiatalítás sokkal riasztóbb, mint pár jellegzetes mimikai ránc a szem, vagy a száj körül, pár redő a homlokon, ami életünk eseményeit tükrözi.

Egy barázdált arc, az esetek zömében valóban tükrözi az illető életútját. Sokat elárul, ha valakinél a nevetőráncok érvényesülnek inkább, vagy egy szigorú bevésődés az orrnyeregnél. Ha mindezt elfogadtuk, akkor érdemes feltérképezni milyen szépülési praktikákat vethetünk be.

Szépülési praktikák

Megelőzéssel és rendszeres házi ápolással, hidratáló és tápláló krémekkel, pakolásokkal késleltethető a bőr öregedése. Meg kell próbálni elkerülni a szélsőséges időjárási viszonyokkal járó káros hatásokat. Bőrünk érzékenyen reagál a túlzott melegre, a száraz levegőre, a távfűtésre, a levegőben lévő szennyező anyagokra, a mozgásszegény életmódra, stb.

Hatásukra megvastagodik a külső hámréteg, száraz tapintatúvá válik, behúzódik, viszket, oxigénhiány lép fel, a szövetekben kitágulnak a hajszálerek, a bőr kipirul, súlyosabb esetekben látható hajszálértágulatok alakulnak ki, és ezek szintén elősegítik a bőr korai, illetve gyors öregedését.

A modern fényvédők és kozmetikumok hatékony segítséget nyújthatnak, mégis időnként (bár a legjobb volna rendszeresen) kozmetikai kezelést kell igénybe venni. A kozmetikus a bőrt diagnosztizálva - pontosan bőrtípusunknak és a bőrünk aktuális állapotának megfelelő készítményeket alkalmaz.

...a bőr a képemről

A hatóanyagok felszívódásának elengedhetetlen feltétele, az ún. peelingezés vagy hámlasztás, aminek célja az elhalt szarusejtek eltávolítása a bőr megvastagodott hámrétegéről. A legáltalánosabb, akár otthon is használható mechanikai peelingek, a bőrradírok, amelyek a bőr elhalt sejtjeit mechanikailag, dörzsöléssel koptatják le. Hatóanyagaik a barackmagőrlemény, a mandulakorpa vagy polietilén-golyócskák, amelyeket vagy a felkenés után megszáradó maszkokba tesznek, és száradás után dörzsöléssel kell eltávolítani, vagy szemcsés tapintatú folyékony krémekbe, zselékbe, tusfürdőkbe, és akkor nedves kézzel kell dörzsölni. Mindkét esetben a hámlasztás után maradéktalanul el kell távolítani a szer maradványait.

A biológiai peelingek kíméletesebb hámoldást biztosítanak a gyulladt, érzékeny bőrnek, mivel fehérjebontó enzimük oldja fel a szarulemezek közti kötőanyagot, s így a lemezek a peeling lemosásával távoznak a bőr felszínéről. A két alapmódszer egy-egy változata a gyümölcssavas hámlasztás és a mikrodermabrázió, melyekkel nemcsak minden eddigi módszernél hatékonyabb hámoldást tud végrehajtani a kozmetikus, hanem alkalmas különféle bőrproblémák, kozmetikai hibák kezelésére is.

A gyümölcssavak, vagyis az alfa-hidroxi-savak (AHA) - mint például a citromsav, az almasav, a tejsav, a glikolsav - a felszíni hámoldás után behatolnak a sejtek közötti réseken át egészen a szaruréteg aljáig, ahol serkentik a sejtosztódást, így elősegítik a bőr regenerálódását.

A szaruképződés folyamata, vagyis a bőr "kicserélődése" mintegy 28 nap alatt megy végbe, így a bőr regenerálása, megújítása, vitalitásának növelése nagyjából 1 hónapot vesz igénybe. Minden bőrtípusra alkalmazható ez a kezelés, de a dozírozást szakembernek kell megállapítania, és a kezelés végeztével megfelelő hatóanyaggal vissza kell állítani a bőr pH-ját. A másik módszer a mikrodermabrázió, azaz mikro-bőrkoptatás, melynek kapcsán az erre a célra kifejlesztett gép alumínium-oxid kristályport juttat a bőrre, majd azt vákuum segítségével azonnal vissza is szívja egy másik tartályba a lecsiszolt szarulemezkékkel együtt.

Ezzel az eljárás átmozgatja az egész szövetet, javítja az anyagcserét, a vérkeringést, a nyirokáramlást. Jótékony hatással van a szervezet saját gyógyító, regeneráló folyamatainak beindítására. Bármilyen bőrtípusra alkalmazható általános regenerálásra, de kúraszerű használatával a kozmetikai hibák is orvosolhatók. Halványítja, vagy eltünteti a - főleg a helytelen táplálkozás következtében vagy napérzékenység miatt kialakult - foltokat. Javít a rozáceás, azaz a hajszálértágulatos bőr állapotán, mert javítja a vérkeringést.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +13 °C

A Dunántúlon is szakadozik, csökken a felhőzet, és ott is sok napsütés várható a képződő gomolyfelhők mellett, melyek a déli, délkeleti tájakon magasabbra törhetnek, emiatt arrafelé kis számban zápor, zivatar is kialakulhat. Több helyen kísérhetnek élénk széllökések az északi, északkeleti szelet, de zivatarok környezetében átmeneti szélerősödés is lehet. A csúcshőmérséklet döntően 26 és 28 fok között várható. Fronthatásra nem kell számítani. A napos időszakokban ugyanakkor erős lesz az UV-sugárzás.