Ideggyógyászati megbetegedések

Az idegrendszert az agy, a gerincvelő és az egész testet behálózó idegek összessége alkotja. Bonyolultsága messze meghaladja a legnagyobb teljesítményű számítógépekét is, az agy működését évtizedek óta kutatják, de még csak pár százalékát sikerült megismerni. Az idegrendszert két nagyobb részre osztjuk: a központi idegrendszert az agy és a gerincvelő alkotja, a környéki idegrendszer pedig azon ideghálózatokat jelenti, amelyek az agy és a gerincvelő összeköttetéseit biztosítják a szervezet többi részével. Az idegrendszer bonyolultsága miatt betegségei igen gyakoriak - a lakosság nagy részét érinti valamelyik formájuk.

Tenziós fejfájás tünetei és kezelése

Mi a tenziós fejfájás?

A tenziós fejfájás olyan fejfájás, amely nyomó, szorító jellegű fájdalmat okoz. Maga a tenzió is nyomást jelent, a név is innen származik. Ez a fájdalomtípus az elsődleges fejfájások közé tartozik, amelyeknél a probléma maga a fejfájás, nem pedig valamilyen egyéb betegség, amely azt okozza.

Tünetek

A tenziós fejfájásoknak három nagy csoportját különítik el. Az egyik a ritka, epizodikus tenziós fejfájás, amely havonta kevesebb mint egyszer fordul elő. Azaz például kéthavonta jelentkezik. A gyakori epizodikus tenziós fejfájás havonta 1-14 napon érezhető, míg krónikus típus 15-nél több napon fordul elő.

A tenziós fejfájás előfordulása

A tenziós fejfájás a leggyakoribb elsődleges fejfájás, élete során szinte mindenki érintettje lehet. Előfordulását 80 százalék körülire becsülik.

A tenziós fejfájás okai

A tenziós fejfájás hátterében nagy eséllyel húzódik meg a stressz, ugyanúgy, ahogyan az elégtelen folyadékfogyasztás és az alváshiány. Felelős lehet érte a nyaki izmok feszessége is, ennek hatására a fájdalom a tarkótájékon jelentkezik. Agyi szinten hátterében az idegrendszer fokozott fájdalomérzékenysége állhat. Tehát az, hogy az érintetteknek valami miatt megváltozik, alacsonyabb lesz a fájdalom-ingerküszöbe.
A krónikus tenziós fejfájás hátterében genetikai adottságok is meghúzódhatnak. Az egyéb típusú tenziós fejfájásokra ez nem jellemző. Tenziós fejfájást légnyomás-ingadozás is okozhat.

A tenziós fejfájás tünetei

A tenziós fejfájást a tünetek alapján tudják beazonosítani. Ezeknek alapvetően négyféle kritériuma van, közülük pedig legalább kettőnek teljesülni kell ahhoz, hogy ki lehessen mondani: tenziós fejfájásról van szó. Az első, hogy maga a fejfájás legalább 30 percig tart, és akár egy héten keresztül is jelentkezik. A második, hogy lokalizációja kétoldali. A harmadik kritérium, hogy a fájdalom jellege nyomó vagy szorító, enyhe vagy közepesen erős. A negyedik, hogy a problémát a mindennapi fizikai aktivitás, így például a séta vagy a lépcsőzés nem rosszabbítja.
A tenziós fejfájás mindkét oldalt jelentkezik
A tenziós fejfájás mindkét oldalt jelentkezik
A tünetek közt hányás vagy hányinger egyáltalán nem jelentkezhet, a hang és fényérzékenység közül pedig maximum csak az egyik lehet jelen. Ha ez nincs így, akkor a fejfájás migrén is lehet.

A tenziós fejfájás diagnózisa

A diagnózist a klinikai kép alapján állítják fel az orvosok, tipikus tünetek esetén képalkotó vizsgálatra nincs szükség. Ilyesmit csak akkor végeztetnek, ha egyéb kiváltó okra gyanakodnak.

A tenziós fejfájás kezelése

A tenziós fejfájás tulajdonképpen bármilyen recept nélkül kapható, nem szteroid fájdalomcsillapítóval, gyulladáscsökkentővel enyhíthető. Ennek megvan az a veszélye, hogy a beteg a panaszt nem veszi komolyan, folyamatosan gyógyszert szed. Ha viszont heti kettőnél több tablettát vesz be, szép lassan fájdalomcsillapító-megvonásos fejfájása alakul ki, ami már komoly probléma.
Emiatt ha a beteg a gyógyszerszedés mellett nem vált életmódot, a fejfájás pedig nem múlik el, hanem krónikus tenziós fejfájássá válik, már komolyabb kezelésre is szükség lehet. Ilyenkor nagyobb hangsúlyt kell fektetni a nyaki izmok feszességének enyhítésére, ami főleg ülőmunkánál fontos. Ezt a típusú merevséget nyaki tornával lehet megelőzni: a nyakat óránként tornáztatni, nyújtani kell, hetente egyszer célszerű elmenni masszázsra. Esetenként szükség lehet fizikoterápiára is.

A tenziós fejfájás megelőzése

A tenziós fejfájás megelőzését megfelelő életmóddal lehet segíteni. Azaz figyelni kell a kellő folyadékbevitelre, az alvásra, a stressz kezelésére, a nyaki merevség elkerülésére.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Bodnár Eszter belgyógyász szakorvosnak.
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23 °C
Minimum: +14 °C

A nap első felében erősen felhős, néhol párás idő valószínű, majd délutánra egyre gomolyosabbá válik a felhőzet és hosszabb-rövidebb napos időszakok is előfordulnak. Az ország nyugati, délnyugati felén valószínű a legtöbb napsütés. Sok helyen, adott pontban akár többször is kialakulhat zápor, zivatar, utóbbiakat elsősorban felhőszakadás kísérheti. Szélerősödés csak zivatar környezetében lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 26 fok között alakul. Késő este 15 és 20 fok között alakul a hőmérséklet. Ismét frontmentes idő várható, a meleg és fülledt idő azonban megterhelő lehet.