A migrén

A migrén rohamokban jelentkező heves fejfájás, amely néhány órától akár két napig is eltarthat. Kísérheti émelygés, hányinger, hányás.

A rohamok mindenkinél más ütemben jelentkeznek, van, akinél az életében egyszer és van, akinél havonta többször is.

A migrén okát nem ismerjük. A lakosság csaknem tíz százalékát érinti. A nőknél háromszor gyakrabban fordul elő, mint a férfiaknál. Általában húszéves kor körül jelentkezik először, ritka, hogy ötvenéves kor fölött. De már hároméves kisgyerekeknél is megfigyeltek ilyen állapotot. Bár a migrén okozta fájdalom bénítóan hat az emberre, hátterében nem áll súlyos betegség. Azoknál, akik a gyakori rohamok miatt rendszeresen gyógyszert szednek, könnyen kialakulhat a gyógyszerfüggőség.

Az érzékeny vérerek

Jelenleg is kutatják, hogy miért következnek be változások a migrénben szenvedők agyának véráramában és vérereiben. Létezik elmélet, mely szerint a migrénben szenvedők erei túl érzékenyek. E feltételezés szerint az idegrendszer egy bizonyos tényezőre - stressz, bizonyos ételek, környezeti hatások - az agyalapon található, idegekben gazdag ütőerek görcsös összehúzásával válaszol. Ez a görcs pedig több ütőeret összeszűkít, minek következtében a vér áramlása megváltozik.

Roham előtt az agyhoz vezető artériák először szűkülnek, majd kitágulnak, ezzel ingerlik a fájdalomérző idegsejteket. Az erek szűkületének és tágulatának oka ismeretlen, azt viszont tudják, hogy a vérben bizonyos hormonok szintjének csökkenése előidézheti az erek összeszűkülését. Jelenleg nincs ismert gyógymód a migrénre. Igaz, létezik néhány kezelési módszer, amely csökkentheti a rohamok gyakoriságát és erősségét. Vannak továbbá olyan gyógyszerek is, amelyek a tüneteket enyhítik, de a migrént meg nem gyógyítják.

Migréneseknek ajánlatos a korábban bevált gyógyszert maguknál tartani! Mivel a migrénhez csaknem mindig pszichés tényezők is társulnak, ezért visszatérő fejfájásoknál érdemes pszichoterápiában is jártas orvost felkeresni.

Vitaminterápia

A kutatásokból kiderült, hogy a menstruációs ciklussal összefüggő migrének enyhíthetők vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Az Egyesült Királyságban végezték el azt a kísérletet, amelyben két nő két hónapig mindennap egy-egy keveréket kapott, amely D-vitaminból és kalcium-karbonátból állt. Mindkettőjük állapota alapvetően javult, sőt más menstruációs panaszaik is enyhültek.

Megjegyzés: bár a vitaminok és ásványi anyagok létfontosságúak, mégsem fogyaszthatók korlátlan mennyiségben és ellenőrzés nélkül. Különösen igaz ez a zsírban oldódó vitaminokra - ilyen a D-vitamin is -, mert a túladagolás veszélyes. Értelmetlen rendszeres vitamin- vagy ásványianyag-készítményeket fogyasztani: a pozitív hatás nem bizonyított (két fővel folytatott kísérlet kevés), viszont károsodások lehetségesek.

Ha a rohamok havonta többször előfordulnak, az orvos felírhat megelőző gyógyszereket. Hazánkban a migrénnel sok szakambulancia foglalkozik, továbbá a Fejfájás Társaság segítségét, tanácsait is kérhetik a betegek. 1. szám

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció