Fáj, nyom, hasogat... - Fejfájásfajták

Sok fejfájást okozhatott az orvosoknak. Kínoz ritkán vagy rendszeresen, tompán vagy hasogatva, hányingerrel vagy anélkül. A tünetek és a megjelenés gyakorisága alapján végül több mint kétszázféle típusba sorolták fejfájásainkat.

A fej­fájások rendszertana

Ennyifélét már nem is lehet fejben tartani, ezért a Nemzetközi Fejfájás Társaság (International Headache Society) osztályozta, rendszerezte a fejfájások különböző típusait. Az egyéni érzékenység és meglehetősen szubjektív beszámolók ellenére a rendcsinálás sikerült. Nyertesei főleg a betegek, a rendszer segítségével az orvosok sok korábban félreismert és -kezelt fejfájáson tudnak segíteni. A típusok közül a háziorvosok, belgyógyászok az alaptípusokat ismerik, valamennyiről csak a specialistáknak van képük. A széleskörű vizsgálatoknak köszönhetően ma már azt is tudjuk, hogy négy-öt valóban gyakran előforduló fejfájásfajta van. A közhiedelemmel ellentétben a férfiaknak éppoly gyakran fáj a feje, mint a nőknek, csak míg a hölgyeket a migrén, a férfiakat inkább az úgynevezett cluster-fejfájás (ejtsd: klaszter) kínozza.

Az első nagy csoport az elsődleges fejfájásoké

Önálló betegségnek tekintendők, ellentétben a másodlagos fejfájásokkal, melyek hátterében valamilyen egyéb kór húzódik meg. Pusztán a tüneteket alapján azonban nem lehet eldönteni, hogy elsődleges vagy másodlagos fejfájással van dolgunk, hiszen a panaszok rendkívül hasonlóak lehetnek. A fejfájás eredetét sokszor csak részletes kivizsgálás után sikerül megtalálni. A csoport legismertebbjei a migrén, a tenziós fejfájás, és a cluster fejfájás.

A migrén

Időbeni megjelenése és kísérő tünetei alapján jó pár formára különíthető el. Gyermekeknél előfordulót is számon tartanak. Nagyjából minden tizedik ember, ezen belül háromszor annyi nő tapasztalta meg, mint férfi. Az érintettek fele nem megy vele orvoshoz. Sokszor előzik meg kitörése előtt egy-két nappal falási rohamok, fáradtság, depresszió. Minden tizedik betegnek aurával jelentkező migrénje van. Ez azt jelenti, hogy a migrénes rohamot 5-20 perc alatt kifejlődő és nagyjából egy órás hallucinációk, a látótér tetemes részén elhatalmasodó homály vagy épp gyors villanások, illetve egyéb neurológiai tünetek előzik meg. Aura nélküli változatában 4-72 órás rohamok idején görcsöl, lüktet a féloldali fejfájás, amit minden mozgás erősít, hányást, hányingert vált ki. Csak a teljes nyugalom segít.

A leggyakoribb a korral jár

A tenziós fejfájás tarkótól felfelé húzódó erős szorító érzéssel jár, mintha satuba szorítanák az ember fejét. Előfordulása 54-78 százalék közötti. A nyaktájéki fájdalmas izom-összehúzódások nem kiváltói, mint korábban hitték. Legtöbbször a stressz, szorongás, egzisztenciális félelem ölt benne fájdalomalakot. Fontos megkülönböztetni csak időnként jelentkező típusát a mindössze 3 százaléknyi krónikustól, hiszen okaik is eltérőek, s míg az előző gyógyszeresen jól karban tartható, az utóbbi komoly, az életvitelt súlyosan befolyásoló betegség.

Aki azt gondolja, ennél nincs szörnyűbb, az téved. A főként férfiakat kínzó cluster fejfájás olyan, mintha az agy hátsó részéből éles nyilakat lőnének ki hátulról a szembe. A periodikusan erősödő fájdalom-hullámok hetekig tombolhatnak, majd hosszabb idő után újra visszatérhetnek. Nem tudni, mitől kezdenek valakinek harmincéves kora után időről időre begyulladni a szemgolyó mögötti vénás erei, gyötrelmének okozói. A magas hegyek és belélegzett vegyi anyagok, a városi levegő is okozhatják. Éjszaka szokott kezdődni, sokan akár órát is állíthatnának hozzá, annyira pontosan indul.

Számos további elsődleges fejfájás is ismeretes, melyek a mindennapos megjelenéstől a szexuális élethez kapcsolódókig rendkívül sokfélék lehetnek.

Másodlagos fejfájások

A fejfájás a legkülönbözőbb betegségek tünete és folyománya lehet. Okozhatja baleset, fejsérülés, a nyaki vagy agykoponyai erek betegségei, vegyszer- vagy gyógyszerhatás, vagy éppen ezek megvonása. Havi tíz napon át a folyamatos fejfájás elleni gyógyszerszedés önmagában is okozhat fejfájást. Bekövetkezhet fertőző betegségek kísérőjeként, vérnyomásváltozás, láz miatt, bármilyen fejet érintő betegség, szembántalom, légúti baj, arc- és szájüregi gyulladás jeleként, agyi, idegrendszeri betegségek kapcsán, de akár pszichiátriai zavarok következményeként is - a másnaposságról nem is beszélve.

A harmadlagos fejfájások, neuralgiák és arcfájdalmak ismerete már tényleg a specialisták dolga. Amit a mindennapok fejfájósainak kell tudni, az az, hogy minden fejfájásra érdemes szakember segítségét kérni, és a gyógyszerszedést is feltétlenül meg kell beszélni orvossal.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)