A fejfájás fajtái

A leggyakoribb panasz a fejfájás. Különböző fajtái ismeretesek. Ezek közül nézzük meg részletesebben a migréneket és az orrmelléküregekkel kapcsolatos fejfájásokat.

A fejfájás forrása szinte soha nem az agyvelő. Kiindulhat az agyburokból (az agyat védő hártyából), a koponyát körülvevő izmokból, illetőleg azok véredényeiből. A fájdalom oka ebben az esetben a vérerekben és az izmokban fellépő nyomás. A fejfájás néha az egész fejre kiterjed, máskor csak bizonyos részeire: a homlokra, a halántékra vagy a nyaki részre. A görcsös roham átterjedhet a koponya egyik területéről a másikra, erőssége is változhat, a tompától a sajgásig. A fejfájás okát még ma sem mindig tudják kideríteni.

A fejfájást kísérő tünetek

Létezik fejfájás, amelyet más tünetek kísérnek, mint például a láz, egyes fertőző betegségek. Jelentkezhet koponyasérülés következtében, ez esetben álmossággal, émelygéssel, hányással jár. Ha sérülést követ fejfájás, vagy rendszeresen hányással, hányingerrel jelentkezik, azonnal orvoshoz kell fordulni. Az orrmelléküregek gyulladásának jele is lehet a fejfájás, amelynek kísérő tünete többnyire orrfolyás, majd orrdugulás. A fejfájást gyógyszer - például fogamzásgátló tabletta - is okozhatja. Erről az orvost tájékoztatni kell. A fejfájás lehet a szervezet reakciója valamilyen kellemetlenségre (túlhajszoltság, stressz, éhség, alkoholfogyasztás, zajos, levegőtlen helyiség, izgalom, kialvatlanság, időjárási front). Az ilyen fejfájások olykor napokig, hetekig tarthatnak, mégsem "komolyak". A halmozott rohamokban jelentkező fejfájás főleg a férfiakra jellemző. A fájdalommal azonos oldalon a következő tünetek kísérik: szem alatti duzzanat, orrfolyás, szemkönnyezés. A magas vérnyomás ritkán okoz fejfájást, kivéve, ha szervi eredetű, nagyfokú vérnyomás-ingadozással társul. Ennek jele a fejtetőn vagy a tarkótájon jelentkező lüktető, görcsös fájdalom. Fejfájást okozhatnak egyes szembetegségek is. Például szivárványhártya-gyulladást jelezhet a homloktájon vagy a szemben érezhető enyhébb vagy erőteljesebb fájdalom. A kezelést igénylő fejfájásnak oka lehet a fogak, a fogíny betegsége, az orrmelléküregek, a fül, a nyaki ízületek gyulladása, valamint minden koponyasérülés. A legritkább esetben agydaganat, ütőérgyulladás, az agyvelőben és a koponyát körülvevő részekben.

Szokványos fejfájások

A fejfájások közül a halmozott, rohamokban jelentkező (cluster), és a nyomás érzését keltő (tenziós) a leggyakoribb.

- Sokan a legrosszabbnak a halmozott fejfájást tartják. Ez hasogató fájdalommal jár, a fej egyik oldalán, a szem, a halánték környékén. Néha több hétig, akár hónapokig is eltarthat.

- Az epizodikus fejfájás a fej hátsó részén okoz lüktető fájdalmat. Havonta többször jelentkezhet, úgy kezelendő, mint a migrén.

- A melléküregekkel kapcsolatos fejfájás akkor kezdődik, amikor felébredünk, és egész nap tart, este pedig erősödik. A homlokban, a halántékban, az arccsontok körül okoz fájdalmat.

- A tenziós fejfájás az, amelyik szinte naponta jelentkezhet. Olyan érzést kelt, mintha a fejünk satuba lenne fogva vagy szűk vaspánt szorítaná össze.

1. szám

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22 °C
Minimum: +10 °C

A napos időt fátyol- és gomolyfelhők zavarják meg, csapadék nem várható. Estétől csökken a felhőzet. Az északi szél estig még többfelé megélénkül. Késő estére 9 és 16 fok közé hűl le a levegő. Hidegfront érkezett, de jelentős időjárásváltozást nem hozott.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra