A leggyakoribb hiba, amit gyógyszereivel elkövethet

A terápiahűség jutalma nem marad el
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Máriáss Márta

  HáziPatika.com

hipertónia, stroke, koleszterinszint, infarktus, antilipid-kezelés, nagy rizikójú betegek, hiperkoleszterinémia

Ha betegek vagyunk, meg akarunk gyógyulni. Ebből azonban nem következik,hogy mindent meg is teszünk ezért, azaz úgy akarunk meggyógyulni, ahogy azt az orvos tanácsolta. Főként, ha nem is érezzük magunkat betegnek.

Jó tudni!

Mitől függ, hogy együttműködő-e a páciens, aki nem feltétlenül beteg? Az állapot vagy a betegség jellemzőitől, a páciens beállítottságától, jellemétől, a kezelés módjától, a nyomon követésétől, illetve rendszeres ellenőrzésétől, az orvos és beteg viszonyától, kettőjük tájékozottságától. Ha a kezelt személy 80 százalékban betartja az orvos utasításait, akkor jó úton járnak.

Számszerűsíteni tudjuk, mennyire fontos, hogy a gyógyulni vágyó higgyen is a gyógymódban. A kezelésbe vetett hitét számos egymástól eltérő és ellentétes információ torpedózza meg. Valamennyi megelőző kezelés megbukhat azon, hogy bármennyire veszélyes lehet a végkifejlet, végső soron olyasmire kell gyógyszert szedni, ami nem okoz panaszt, így javulás sem érezhető. Ebbe a kategóriába tartoznak a szív- és érrendszeri katasztrófák megelőzésére adott vérnyomás- és koleszterinszint-csökkentő kezelések is. Arról már mindenki hallott, hogy a magas vérnyomás veszélyes lehet, de ehhez képest - panasz hiányában- nagyon kevesenismerik vérnyomásuk értékét és hogy ténylegesen milyen veszélynek vannak kitéve. 140/90 Hgmm fölött a vérnyomásértékek 20/10 Hgmm-rel való növekedése csaknem megduplázza a szívbetegségek kialakulásának esélyét!

Ha már panasz is érezhető, akkor a beteget leginkább a gyors javulás győzi meg. A hosszú távon szedendő gyógyszerekkel általában csak a kezelés elején érezhető folyamatos javulás. Ezt követően sokszor semmi nem készteti az embert, hogy betegségre, veszélyre gondoljon, és a folyamatos gyógyszerszedést felvállalja.

A beteg együttműködésére és az előírt terápiához való hűségre 1970 óta immár külön szó van, az angol compliance - ejtsd: komplájensz -, és egyre több tudományos igényű munka vizsgálja, hogyan alakul a terápia során a beteg együttműködése. Noha a beteg érdeke, hogy gyógyulása céljából együttműködő legyen, egyre gyakrabban kérdőjeleződik meg benne egy adott terápia szükségessége és tényleges haszna. A különböző vizsgálatok 30-60 százalékra teszik azoknak a számát, akik nem hallgatnak orvosukra, nem követik kitartóan utasításaikat, nem vagy nem kellő ideig és gyakorisággal szedik a számukra felírt orvosságokat.

A terápiahűség jutalma nem marad el

A terápiahűség jutalma nem marad el


A Magyar Hypertonia Társaság a 2005-ben meghirdetett "Éljen 140/90 alatt!" című programjának kapcsán végzett felmérésből is kiderült, hogy a kezeltek 60 százalékának e célértéknél magasabb a vérnyomásértéke. Ami következhet a nem megfelelő terápiából és természetesen a gyógyszerek rendszertelen szedéséből vagy elhagyásából is. A szív- és érrendszeri bajokra adott szerek esetében csak 30-40 százalék körüli a gyógyszert rendesen beszedők aránya.

Érdekesség

A rendszeres vérnyomásmérés csökkenti a vérnyomást! Erre a meglepő eredményre jutottak a beteg-együttműködést behatóan vizsgáló orvosok. Természetesen nem a rendszeres mérésnek van gyógyító hatása, hanem a gyógyszerszedés fegyelme javul a folyamatos ellenőrzés hatására.

Kin múlik a siker, kinek az élete és kinek az érdeke?

Sok beteg elkezdi szedni a gyógyszert, ám bizonyos idő után terhessé válik a rendszeres szedés. Minél tovább kell szedni valamit, annál többen hagyják abba a gyógyszerszedést. Német biztosítók adataiból például jól látszik, hogy a kezeltek ötöde már a második receptet sem váltja ki, egy év után pedig 60 százalék a gyógyszerelhagyók aránya. Ennek akár anyagi okai is lehetnek, jellemzőbb azonban, hogy valaki nem látja hasznát, illetve mérlegeli az érzett vagy a szakirodalomból tudható mellékhatásokat. Az utóbbi esetet az orvosok úgy nevezik: "az együttműködés intelligens hiánya", azaz intelligens non-compliance.

A terápiával való szakítás leggyakoribb okai között találjuk azt, hogy a súlyos veszély megfoghatatlan és távolinak tűnik, miközben a gyógyszer szedése nem javítja a közérzetet. Sőt, olykor ronthatja is. Hallott már olyat, hogy a vérnyomáscsökkentő annyira hatott, hogy szedője folyton álmosnak, fáradtnak, lomhának kezdte érezni magát? Az Európai Hipertónia Társaság irányelveiben megfogalmazottak szerint a beteg-együttműködés hiányának legfőbb oka gyakran a kellemetlen mellékhatásokban keresendő. Ezért meghatározó a hatóanyagok nem túlzott, hanem épp megfelelő adagolása, a betegnek megfelelő hatóanyag kiválasztása, a megfelelő minőségű gyógyszer megvásárlása amit orvosnak és betegnek együtt kell eldöntenie. A klinikai vizsgálatok eredményei adott gyártó készítményére vonatkoznak, más változatnál érdemes rákérdezni az orvosnál a tapasztalatokra.

Új szerrel jobb esélyek

Tudta-e?

Azok, akik időnként elfelejtik a vérnyomáscsökkentő bevételét, sokkal nagyobb eséllyel kapnak infarktust, agyvérzést, vagy szembesülnek egyéb súlyos érrendszeri bajjal!

A gyógyszer érezhető hatása természetesen nagyon függ az alkalmazott szertől is. A vérnyomás csökkenése megkönnyebbülést hoz az életben, valóban jobban érzi magát tőle a beteg, ám a koleszterinszintnek és csökkenésének nem, vagy csak alig-alig érezhető a hatása. Ebből következik, a koleszterincsökkentőket sokkal nagyobb arányban hagyják el, a vérnyomáscsökkentők szedésére eredményesebben lehet rábírni a beteget.

A gyógyszeripari fejlesztések az elmúlt évtizedekben az új hatóanyagok (innovatív vagy más néven okosgyógyszerek) fejlesztése mellett arra is irányultak, hogy az adott terápiát minél egyszerűbben lehessen megvalósítani. Például naponta csak egyszer kelljen bevenni a gyógyszert (vagy még ennél is ritkábban), az egyes hatóanyagok kombinálásával pedig nem csak a beszedett tabletták száma csökkent, hanem a hatás is biztosabban jelentkezik. Márpedig ezek a tényezők jelentősen emelik a terápia hatékonyságát és a rászorulók terápiához való hűségét, azaz compliance-ét.

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Tippek

A betegtájékoztatóban a megszabott adagolástól csak akkor térjen el, ha ezt az orvosa kifejezett jelezte.