Ideggyógyászati megbetegedések

Az idegrendszert az agy, a gerincvelő és az egész testet behálózó idegek összessége alkotja. Bonyolultsága messze meghaladja a legnagyobb teljesítményű számítógépekét is, az agy működését évtizedek óta kutatják, de még csak pár százalékát sikerült megismerni. Az idegrendszert két nagyobb részre osztjuk: a központi idegrendszert az agy és a gerincvelő alkotja, a környéki idegrendszer pedig azon ideghálózatokat jelenti, amelyek az agy és a gerincvelő összeköttetéseit biztosítják a szervezet többi részével. Az idegrendszer bonyolultsága miatt betegségei igen gyakoriak - a lakosság nagy részét érinti valamelyik formájuk.

Niemann-Pick betegség tünetei és kezelése

Mi a Niemann-Pick betegség?

A Niemann-Pick betegség egy ritka, autoszomális recesszív módon (lappangva) öröklődő betegségcsoport. Nem egységes kórkép, legalább ötféle formáját különítik el. Már aszerint is két nagy csoportra osztható, hogy milyen genetikai eltérések állnak a hátterében. A betegségcsoportot úgynevezett tárolási betegségnek nevezik, lényege, hogy a szfingomielin nevű lipid és a koleszterin fölszaporodik a sejtek lizoszómáiban, zsírraktározó részecskéiben, ezzel károsítva az ideg- és egyéb sejteket.

Tünetek

A Niemann-Pick betegség előfordulása

Nem gyakori a betegség, előfordulása típustól függ. "A" típusa, amely a legsúlyosabb, 250 ezer emberből egyet érint. Enyhébb változatai 150 ezer emberből általában egynél jelennek meg.

A Niemann-Pick betegség okai

A betegség autoszomális recesszív módon öröklődik, ami azt jelenti, hogy aki csak az apai vagy az anyai kromoszómában hordozza a betegség génjét, az nem betegszik meg, haláláig tünetmentes lesz. Ha azonban a gént mindkét szülő hordozza, akkor 25 százalékos eséllyel beteg gyermekük születik. Magát a betegséget az okozza, hogy a szfingomielin nevű lipid és a koleszterin felszaporodik a sejtek zsírraktározó részecskéiben. Az A, B, C, D és E csoportba tartozó Niemann-Pick betegségnél ez arra vezethető vissza, hogy hiányzik vagy csökkent a működése annak az enzimnek, amely lebontaná a szfingomielint és a koleszterint. A C, D és E típusnál már károsodott annak a fehérjének a genetikai kódolása is, amely szállítja ezeket az anyagokat.
A betegség tünetei amiatt jelennek meg, hogy az agy különböző részein lévő idegsejtek zsírraktározó részecskéiben folyamatosan gyűlik a szfingomielin, az érintett sejtek egyre jobban duzzadnak. Ez a probléma az idegrendszerben kiterjedt leépülést tud okozni.
A szfingomielin és a koleszterin az agy mellett a lépben, a májban, a tüdőkben, a csontvelőben is felhalmozódik, ott is problémákat okoz.

A Niemann-Pick betegség diagnózisa

A diagnózis felállítása a klinikai vizsgálat után genetikai vizsgálattal történik. Ehhez vért vesznek, de elvileg a DNS bármilyen más sejtből, például nyálmintából, de akár már a magzatvízből nyert sejtekből is azonosítható.

A Niemann-Pick betegség tünetei, kórlefolyása

A betegség legjellegzetesebb tünetei az idegrendszert érintik. Tipikus tünet például az ataxia, amely az izommozgások koordinációjának zavarából adódó bizonytalan és ügyetlen mozgást, ingatag járást jelent. Kicsit elkentté, elmosottá, nehezebben érthetővé válik a beszéd is, az artikuláció nem megfelelő. Jelentkezhetnek nyelészavarok is.
A Niemann-Pick betegség nyelési nehézséget is okoz
A Niemann-Pick betegség nyelési nehézséget is okoz
A betegség "A" csoportjánál bizonyos tünetek - például az elhúzódó sárgaság, a nehezebb etetés és a lassú súlyfejlődés - már újszülött korban megjelennek. Amikor a kicsik abba a korba érnek, hogy már totyogniuk kellene, feltűnő az is, hogy ez nem történik meg. Ha a betegség az úgynevezett agyalapi ganglionokat is érinti, akkor a végtagok és a törzs mozgásai is kórosak lehetnek. A kór érintheti az agytörzset is, ez esetben gyakran úgynevezett szupranukleáris tekintésbénulás alakul ki. Ez azt jelenti, hogy a beteg bizonyos irányokban nem tudja akaratlagosan mozgatni a szemét. Mivel az agytörzsi központok a légzés, szívfrekvencia, nyelés szabályozásában is döntő jelentőségűek, károsodásuk végzetessé is válhat.
A betegség "A" típusa a legsúlyosabb lefolyású, az érintettek három-négy éves korukban életüket vesztik. A többi típusnál a páciensek megérhetik a serdülőkort, esetleg a felnőttkort is, viszont a szellemi leépülés az idő előrehaladtával egyre inkább előtérbe kerül.
Az idegrendszeri tünetek mellett a máj és lép is megnagyobbodik, megfogyatkoznak a vérlemezkék és vérzékenység alakul ki.

A Niemann-Pick betegség kezelése

Nem kezelhető betegségről van szó, csupán karbantartására lehet törekedni. Enyhébb esetekben segíthet például a koleszterinszegény étrend, amely valamelyest javíthatja az életkilátásokat. Emellett fontos a szervi szövődmények megelőzése és gondozása is.
Viszonylag új fejlemény, hogy ma már vannak ígéretes gyógyszeres kezelési lehetőségek is a láthatáron, ezek egy része azonban még kísérleti fázisban van.

A Niemann-Pick betegség gyógyulási esélyei

Ez a betegség egyelőre nem gyógyítható.

A Niemann-Pick betegség megelőzése

A betegséget megelőzni nem lehet, de magzati korban a Down-kórhoz hasonlóan lehetőség van a szűrésére.

A Niemann-Pick betegség szövődményei

Mivel a lipidek az idegrendszeren kívül más szervekben is felhalmozódnak, a betegség ezek működését is károsíthatja.
A cikk elkészítéséhez segítséget nyújtott dr. Buda Botond neurológus szakorvos, c. egyetemi docens.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Délelőtt az ország keleti felében-harmadában még több lehet a felhő, majd ott is gomolyosodik a felhőzet. Másutt gomolyfelhős, napos időre számíthatunk. Elszórtan várhatók záporok, jégdara záporok, elsősorban a Duna-Tisza közén zivatarok is kialakulhatnak. Az északi szél nagy területen megélénkül, a Bodrogközben és a Bakonyban, valamint záporok, zivatarok környezetében erős széllökések is előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 16 fok között alakul. Késő estére 4 és 9 fok közé hűl le a levegő. Az előrejelzések szerint a szerdai napot kettős fronthatás dominálja majd.