Mit kell tudni az epekőről?

Az epekövesség a leggyakoribb betegségek közé tartozik: minden ötödik nőt és minden tizedik férfit érint. Legtöbbször a 30. életév után jelenik meg, és az esetek felében nem okoz panaszt.

A "sárgaság" a bőr olyan elszíneződése, amit a bilirubin (epefesték) nevű színes anyag felhalmozódása vált ki, és ami az oxigént szállító és a vörösvértest színét adó hemoglobinnak a pusztulásából és újrahasznosításából ered. Az epefestéket a májsejtek választják ki, amikor az epefesték az epevezetéken keresztül a patkóbélbe (más néven nyombélbe) ürül. Az epe az epehólyagban halmozódik fel és besűrűsödik, majd a táplálkozás során a bélbe ürül. A sárgaságnak két oka lehet: vagy a vörösvértestek nagymértékű pusztulása, ami megakadályozza a májat abban, hogy képes legyen a vérfehérje színes anyagának gyors feldolgozására és kiválasztására, vagy pedig az epeürülés akadályoztatottsága a máj- vagy az epevezetékek elzáródása miatt. Az utóbbi esetben kétféle súlyos helyzet állhat elő:

- A máj sejtjei képtelenek a vérfesték-epefesték átalakítására, illetve annak kiválasztására. Ez a helyzet áll fenn akár a fertőző vírusos, akár a gyógyszerek vagy más anyagok (pl. mérges gombák, alkohol, vegyszerek ) miatt kialakult toxikus májgyulladás (hepatitisz) és az idült májzsugor (cirrózis) esetén. Utóbbi a máj fokozatos pusztulását jelenti állandó alkoholfogyasztás vagy valamilyen vírusfertőzés következtében. Bizonyos örökletes betegségek is sárgaságot okozhatnak az élet első napjaiban vagy hónapjaiban.

- Az epeutak elzáródnak, és az epe nem tud kiürülni. Ez akkor következik be, ha egy elmozduló epekő beékelődik a nagyobb epeutakba és akadályozza az epeürítést. Ugyanez a helyzet, ha a nagy epeutak daganat (rák vagy ciszta), illetve hasnyálmirigy-gyulladás, vagy májtályog okozta vizenyő következtében összenyomódnak.

Epeköves roham<
TÜNETEK
Az epekövek évekig jelen lehetnek anélkül, hogy panaszt okoznának, csak esetenként jelentkezik bizonytalan felsőhasi fájdalom és émelygés. Az epeköves roham (colica hepatica vagy biliaris) a legtöbb esetben jellemzően egy kiadós, zsíros étkezés után, legtöbbször éjszaka bekövetkező heves fájdalom. A görcs a jobb bordaív alatt jelentkezik, és gyakran kisugárzik a hát és a jobb váll irányába is. Zavarja a légzést, gyakran erőteljes hányások, verejtékezés, hidegrázás, szédülés kísérik. A görcsök három napon belül elmaradhatnak, de napoktól hónapokig terjedő különböző időszakonként hirtelen megismétlődhetnek.
OKOK
A görcsroham az epevezetéket elzáró epekőnek köszönhető. Ha az orvos epekőre gyanakszik, ultrahang-vizsgálatot rendel el. Nem ritka, hogy ilyenkor egy vagy több különböző méretű követ fedeznek fel az epehólyagban. A kövek képződése az epehólyagban az egyes személyek jellegzetes biokémiai folyamataival összefüggő részleteiben a mai napig tisztázatlan, rejtélyes folyamat, ami feltehetően az étkezési szokásokkal is kapcsolatos.
KEZELÉS
A gyógyítás módszere ugyanaz, mint heveny epehólyag-gyulladás és epeút-gyulladás esetén.

Heveny epehólyag-gyulladás (Cholecystitis acuta) <
TÜNETEK
Nem tudni, hogy egyes embereknél miért halmozódnak fel a kőképződést okozó epesavak és a kalcium A legkisebb epekövek a legnyugtalanítóbbak, mert ezeknél áll fenn annak veszélye, hogy beékelődnek az epehólyag vezetékébe. Sokszor meglepően nagy epeköveket fedeznek fel olyan betegeknél, akiknek sem emésztési zavaraik, sem pedig hasi görcsös rohamaik nem voltak. A köveket csak akkor kell eltávolítani, ha azok kellemetlen panaszok forrásai. Különben a beavatkozás nem sürgős és nem is mindig szükséges. Amikor egy kő elzárja az epehólyag-vezetéket, ezzel megakadályozza a hólyag kiürülését, amely ezért feszes és fájdalmas lesz. A kő okozta epehólyag- illetve epeút-nyálkahártya károsodás, valamint az elzáródás miatti epepangás talaján előbb-utóbb gyulladás is kialakul. A betegnek leggyakrabban epeköves roham okozta panaszai vannak, vagy voltak az előző napokban. Ha nem fordul azonnal orvoshoz, és az epehólyag, az epeutak továbbra is elzáródva maradnak, sárgaság léphet fel. A beteg megvizsgálása és kikérdezése után az orvos könnyen megállapíthatja a diagnózist: a jobb bordaív alatt, az epehólyag tájéka tapintásra igen fájdalmas. Kétségek felmerülése esetén az orvos kérheti a máj és az epeutak ultrahang-vizsgálatát.
KEZELÉS
Az esetek többségében az epekő néhány óra vagy néhány nap után végül is magától eltávozik. Ellenkező esetben az epehólyag befertőződhet, és néhány nappal később a beteget hidegrázás gyötri, lázas lesz. A sebészeti beavatkozás - az epehólyag eltávolítása - ebben az esetben elkerülhetetlen.

25. szám

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +7, +13 °C
Minimum: -7, +2 °C

Megnövekszik a felhőzet, kevés helyen eső, zápor is lehet. Élénk, erős északnyugati szél mellett 7, 13 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán gyenge melegfronti hatás érvényesül. Erősödhetnek a gyulladások, többen fáradékonyságot, dekoncentráltságot tapasztalhatnak. Fokozódik a migrénhajlam, emellett alvásproblémák és ingerlékenység is felléphetnek. A hőmérséklet emelkedik, de a szél és a felhők miatt a mért értékeknél alacsonyabban alakulhat az érzett hőmérséklet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: