Májrák

A májban elsődleges, azaz magában a szervben képződött daganatok, és áttét útján keletkezett daganatok is lehetnek. Utóbbiak ebből fakadóan mindig rosszindulatúak.

A májnak vannak jóindulatú daganatai is, amelyek általában nem okoznak tüneteket, és a májfunkciót kevéssé befolyásolják. Köztük a hepatocelluláris adenómák nőknél a fogamzásgátlók szedésével kapcsolatban jelenhetnek meg, a hemangiómák - éreredetű daganatok - a felnőtt lakosság 1-5% százalékánál találhatók meg.

Az elsődleges rosszindulatú daganatok közül a májsejtekből kiinduló, ezért hepatocelluláris karcinómának nevezett rák a leggyakoribb. A nem elég pontos "májrák" kifejezés ezért általában ezt a betegséget takarja, az esetek 80-90%-ában. A betegek többsége férfi, a legveszélyeztetettebb korosztály az 50-60 éveseké.

Összességében nem túl gyakori, az összes malignus tumor mintegy 3%-át teszi ki, mégis az alkoholos májkárosodások magyarországi előfordulása miatt erről is szót kell ejteni.

Tágabb értelemben többféle, a májból kiinduló rák is létezik: az epeútrák (kolangiokarcinóma), a csecsemőkori hepatoblasztóma vagy a máj vérereiből kiinduló angioszarkóma, valamint külön kell megemlíteni a májsejtekből kiinduló fibrolammelláris karcinómát (kötőszövetes lemezes rák). Szerencsére ritka, a fiatal felnőtteket megtámadó betegség, nem előzi meg májzsugor vagy más ismert kockázati tényező.

A májsejtrák (hepatocelluláris karcinóma)

A májsejtrák kialakulásának pontos oka nem ismert, ugyanakkor van néhány betegség vagy körülmény, amely kialakulását nagyban valószínűsíti.

A májsejtrák kialakulásnak kockázatát a hepatitis B és C vírusfertőzés sokszorosára növeli. A hemochromatózis, amely a vasanyagcserével összefüggő betegség, szintén hajlamosító tényező. A májsejtrák kialakulásában szerepet játszhatnak kifejezetten a májra ható karcinogén anyagok és mérgek, köztük különösen a bizonyos élelmiszerekben megtalálható aflatoxin.

A kialakult májzsugor nagy százalékban alakul májsejtrákká.

Tünetek és diagnózis

A tünetek a májrákok esetében sajnos rendszerint viszonylag későn mutatkoznak meg, és a diagnózishoz nem sok támpontot adnak. Ilyen jelek a fájdalom a has jobb felső részén, a májzsugorra is jellemző duzzadt szerv, ami a hasfalon át tapintható, gyakori a láz, hányinger, hányás, étvágytalanság, hirtelen lesoványodás, fáradékonyság, sárgaság.

Csak szakorvosi vizsgálattal mutatható ki, de érdekes módon a májrákos betegek többségénél a vérben a normális értéknek több százszorosára emelkedik a terhességi vizsgálatokból ismerősen csengő AFP (alfafetoprotein) fehérje mennyisége. Ez a fehérje egyébként felnőtt korban csak csekély - nanogrammos - mennyiségben mutatható ki a vérből. A vér AFP szintjét nem csak a májrák emeli meg, ezért a magas AFP szint még nem jelent feltétlen májrákot.

Kezelés

A késői felismerésből is következik, hogy a májsejtrák kórjóslata általában rossz. Számos vizsgálati módszer áll rendelkezésre a májfunkciós vizsgálatoktól a hasi ultrahangon, CT-n, MRI-n és biopsziáig, de a kis méretű daganatot még nehéz kimutatni. Az egyik legérzékenyebb az 1-2 cm-es daganatos gócot kimutatni képes ultrahang, amit célzott biopsziával kombinálnak, majd CT-vel, esetleg angiográfiával (érfestéses ultrahanggal) igyekeznek meghatározni a daganatok méretét, számát és helyét annak eldöntésére, hogy műthető-e a máj. A kis daganatot, illetve, ha a rák csak egy májlebenyre korlátozódik, műtétileg lehet eltávolítani, ekkor még van esély a gyógyulásra, mivel a májszövet jól regenerálódik. Cirrotikus (cirrosis=májzsugor) májban ennek már kisebb az esélye. Ritkán a májátültetés is hozhat gyógyulást, ez azonban inkább kísérleti stádiumban lévő, mint szokásos beavatkozás.

A nem műthető májrák esetén a máj gazdag érellátottsága lehetővé teszi a kemoterápiás szereknek közvetlenül a májerekbe történő befecskendezését, ami erősíti a helyi hatást, és csökkenti a más szervekre ható, nem kívánatos mellékhatásokat. A sugár- és termoterápia is számításban jön, sajnos ezek elsősorban csupán palliatív, fájdalomcsillapító hatásúak elsősorban.

Májáttétek

A máj áttétes daganatai sokkal gyakoribbak mint az elsődleges májrákok, jellemző módon a tüdőből, emlőből, vastagbélből, gyomorból, hasnyálmirigyből származnak, a leukémiák és limfomák is képezhetnek itt áttétet. Ezek nem tekinthetők májráknak. A tünetek hasonlóak a májsejtráknál leírtakkal. A májfunkció romlik, néha felszaporodik a hasüregi folyadék, majd sárgaság jelentkezik.

A témáról bővebben a "Daganos betegségek" című rovatunkban olvashat.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)