Sárgán, de nem az irigységtől

Mindenekelőtt azt jó tisztázni, hogy a sárgaság többféle okból alakulhat ki. Utalhat betegségre, de bizonyos ételek fogyasztása is okozhatja ezt az elváltozást.

A sárgaságnak oka lehet a mellékvesekéreg hormontermelő működésének csökkenése, az úgynevezett Addison-kór , mellyel korábban már foglalkoztunk. Ettől eltérő színű sárgaságot okoz, ha valaki túlzott mennyiségben fogyaszt karotin-tartalmú ételeket, pl. sárgarépát. (Napi több kiló elfogyasztása esetén alakulhat ki sárgaság.) Sárgaságot idézhetnek elő a máj, az epe, a vérképző szervek és a hasnyálmirigy bizonyos működési zavarai is, melyekről most részletesebben szólunk.

Az epefesték, a sárga bilirubin felszaporodása vezet a máj-epeutak-hasnyálmirigy okozta sárgaságok kialakulásához. Emlékeztetőül csak annyit, hogy ez a vegyület a vér piros festékanyagából, a hemoglobinból bomlik le, melyből először biliverdin képződik - ez zöld színű -, majd a bilirubin. Érdekesség, hogy a bilirubin szervezetünk egyik fontos védelmi anyaga, antioxidáns hatású. Segít a szervezetben képződő, rákkeltő szabad gyökök lekötésében, hasonlóan az ismertebb E-vitaminhoz.

Amíg a bilirubin termelődése és kiválasztása között teljes az összhang, nincs semmi baj. Ha azonban több bilirubin termelődik, vagy a megszokottnál kevesebb választódik ki, emelkedik a vér bilirubinszintje, és előbb csak a szem kötőhártyáján, majd a bőr teljes felületén sárgaság lép fel.

A vörösvértestek bármilyen eredetű fokozott pusztulása esetén, pl. nagyobb vérömlenyek felszívódásánál, vagy újszülött korban, több lebontandó hemoglobin kerül a vérbe, következésképpen több bilirubin képződik.

A fellépő tünet: sárgaság

A májsejtek bilirubinfelvevő kapacitása korlátozott. Így hiába jelentkezik több bilirubin a vérben, a máj "nem tud vele foglalkozni". A májba még be nem került bilirubin az úgynevezett nem konjugált, nem kötött bilirubin. Laboratóriumi módszerekkel precízen megkülönböztethető a májban már járt, egy ligandin nevű kötőfehérjéhez kapcsolódott konjugált bilirubintól.

A diagnózist felállító orvos számára nagyon nagy és gyors segítség ez a vizsgálat, hiszen azonnali információt nyújt arról, hogy a baj oka a vérképző szervekben, a májban vagy az epében keresendő. Epeút-elzáródás, esetleg a májsejtek pusztulásával járó megbetegedések esetében vagy mechanikus gátja van az epe elfolyásának, vagy mint a második kórképnél, annyira sérül a májsejtek közötti egyébként szoros kapcsolat, hogy az ott képződött bilirubin közvetlenül bejut a sinusoidokba, illetve a vérbe. Ez a fajta bilirubin már járt a májban, tehát kötött, konjugált bilirubin.

És a jelentkező tünet: ismét sárgaság

További különbséget jelent, hogy az epeutak már a májon belül, vagy a májon kívül záródtak el. A májon kívüli epeút-elzáródás leggyakoribb oka epekő, mely ma már rutinszerűen eltávolítható. Májon belüli epeút-elzáródást okozhat például májdaganat is, mely azonnali további vizsgálatok elvégzését indokolja.

A két fenti kórkép megkülönböztetésének igen egyszerű módja a vizeletben meghatározott urobilinogen, mely a bilirubin további bomlásterméke. Egészséges esetben, illetve májon kívüli epeút-elzáródás esetén nincs a vizeletben, míg a máj esetleges megbetegedése során egészen sötétsárgára színezi azt.

Pici magyarázattal hadd szolgáljak a fenti jelenségre. A magyarázat a korábbi cikkben már említett entero-hepatikus körforgás megértésében rejlik. Az entero szó belet, a hepatikus pedig májbelit jelent. A körforgás során a májban képződött bilirubin az epevezetéken keresztül a bélbe kerül, ahol tovább bomlik, urobilinogénre és szterkobilinogénekre. A szterkobilinogének a bélrendszerben maradnak, ezek adják a széklet jellegzetes színét, míg az urobilinogén visszaszívódik a bélből, egy része közvetlenül a vizeletbe, másik része vissza a májba jut. Ez az oka annak, hogy teljes, májon kívüli epeút-elzáródás során nem jut bilirubin a székletbe, így abból urobilinogén sem tud képződni, következésképpen a vizeletben sem jelenik meg. A hasnyálmirigy bizonyos megbetegedései szintén sárgaság kialakulásához vezethetnek.

Ennek hátterében az az egyszerű mechanikai tény áll, hogy a közös epevezeték és a hasnyálmirigy kivezető csöve egyazon pontban, vagy nyíláson át jut a vékonybélbe. Ez a nyílás a Vater papilla. Ha bármilyen nyomás nehezedik erre a nyílásra a hasnyálmirigy részéről, akár daganat, akár gyulladáshoz társuló duzzanat okozza, a májon kívüli klasszikus epeút-elzáródás laboratóriumi jeleit, illetve tünetét, a sárgaságot tapasztalhatjuk.

Milyen egyszerű mindez, és mégis milyen tökéletesen összhangban kell működnie a vérképző szerveknek, májnak, epének, hasnyálmirigynek, bélrendszerünknek és vesénknek ahhoz, hogy egészségesek maradjunk. VIII./8., 2000. Augusztus

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)