-3° - +6°
Kettős front

Lépmegnagyobbodás tünetei és kezelése

2019.01.18.

 Szabó Emese

 dr. Mikala Gábor hematológus, belgyógyász főorvos

Mi a lépmegnagyobbodás?

A lép olyan nyirokszerv, amely egyben a vérnek is fontos szűrője: ebből adódóan sok betegség miatt megnagyobbodhat: egyaránt okozhatják ezt fertőzéses, gyulladásos, illetve vérképzőszervi daganatos betegségek. Eredményezhet lépmegnagyobbodást az is, ha a szervezetben nem kívánatos anyagok szaporodnak fel, majd a lépben rakódnak le. A lépmegnagyobbodás tehát nem konkrét betegség, hanem számos betegség közös tünete.

A lépmegnagyobbodás előfordulása

A lépmegnagyobbodás előfordulásának nincs pontos statisztikája, tudjuk viszont, hogy azok a betegségek ritkák, amelyeknél a lép nagyon megnagyobbodik: 10 ezer emberből talán egynél fordulhat ez elő. A normálisnál kicsit nagyobb lép viszonylag gyakori, ez már ezerből egy-két embert biztosan érint. Lépmegnagyobbodás minden korosztálynál előfordulhat, bár a kiváltó okok azért változnak korcsoportonként. A fiatalabbak lépe inkább tárolási betegségek miatt nagyobbodik meg: ez a szerv ilyen esetben már fiatal korban nagyra nő. Lépmegnagyobbodást okozó hematológiai betegségek szintén előfordulhatnak gyermekkortól kezdve, míg a lépinfarktus és a malária (a felnőtteket nagyobb eséllyel érinti ez a fertőzés) inkább az idősebbek betegsége.

A lépmegnagyobbodás okai

Lépmegnagyobbodást gyulladásos betegségek (például szívbelhártya-gyulladás, autoimmun kórképek vagy akut vírusfertőzések miatti gyulladás) és vérképzőszervi daganatok (így például leukémia vagy limfóma) okozhatnak, de eredményezheti az is, ha a szervezetben nem kívánatos anyagok (például nem lebontható zsírszerű anyagok vagy szénhidrátok) szaporodnak fel, majd a lépben rakódnak le. Tárolási betegségek (például Gaucher-kór) ugyancsak okozhatnak lépmegnagyobbodást. Ugyan nálunk ez ritka, de parazitás fertőzésektől - például maláriától - is megnagyobbodhat a lép. Okozhatják továbbá egyéb ritka fertőzéses betegségek is, így például a leishmaniasis vagy a szennyezett gyümölcsökkel terjedő Echinococcus fertőzés. A lépinfarktus vagy lépvéna-trombózis ugyancsak megnagyobbodást okoz: ez esetben a pangás miatt nő meg a szerv mérete.

Előfordul az is, hogy a lépben zajlik a vérképzés, és emiatt nagyobbodik meg a szerv. Ez azért történhet meg, mert a lép az embrióban még vérképzőszerv, abban történik a vérképzés, bizonyos vérképzőszervi betegségeknél pedig ez a funkció a nem megfelelően működő csontvelőből "visszaköltözhet" a lépbe és a májba, ami ezeknek a szerveknek a nagyfokú megnagyobbodását okozza.

A lépmegnagyobbodás tünetei

A lép egy hasi szerv, de a mellkas alatt van. Ha mérete normális, akkor nem lóg ki a bordakosár alól, ha viszont a bordaív alól kilóg a hasba, tapintható, netán kidomborodó, akkor már lépmegnagyobbodásról beszélünk. A nagyobb lép a tapinthatóságon kívül egyéb tüneteket is okozhat, ugyanis felerősödik miatta a lép funkciója. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vérben lévő sejtek - így a vérlemezkék és a vörösvérsejtek - száma csökken, ugyanis a nagyobb lép ezeket a kelleténél jobban kiszűri. Néha ez a rossz vérkép a legszembetűnőbb tünet.

Ha a beteg nagyon el van hízva, nehezebb észrevenni a megnagyobbodott lépet, ez esetben előfordul, hogy csak azokat a panaszokat érzékelik, amelyeket az okoz, hogy a megnagyobbodott lép már nyomhatja a beleket. Ilyen lehet a hasi puffadás és a fájdalom, illetve az étvágytalanság.

A megnagyobbodott lép egy idő után a beleket is nyomhatja

A megnagyobbodott lép egy idő után a beleket is nyomhatja

A lépmegnagyobbodás diagnózisa

A diagnózis felállításának első lépése a fizikális vizsgálat: ha a lép olyan nagy, hogy az orvos ki tudja tapintani, akkor már nem kérdés, hogy ezzel a problémával állnak-e szemben. Ha a lép csak kicsit nagy, akkor méretének pontos meghatározása ultrahanggal történik, amellyel hosszanti és haránt iránti mérete is meghatározható. A következő lépés annak meghatározása, hogy mi okozza a lép megnagyobbodását. Ennek érdekében az orvosok kikérdezik, majd tovább vizsgálják a beteget, keresik a lehetséges okokat.

A lépmegnagyobbodás kezelése

A lépmegnagyobbodás kezelése a kiváltó ok kezelését jelenti, tehát miután megtalálják az alapbetegséget, azt próbálják gyógyítani, illetve kezelni, aminek eredményeként újra normalizálódik a lép mérete is. Ha a kiváltó ok Echinococcus-fertőzés, akkor az általában cisztákat is okoz a lépben, amelyeket műtétileg el kell távolítani.

Előfordul az is, hogy a megnagyobbodott lépet sebészi úton el kell távolítani. Erre jellemzően akkor van szükség, ha valakinek például a lépében van limfóma, tehát maga a lép daganatos.

A lépmegnagyobbodás gyógyulási esélyei

A nagyobb lép megfelelő kezelés mellett - tehát a fertőzések kezelése és lezajlása után, illetve a tárolási betegségek kezelésével - visszanyerheti normál méretét, ami az esetek többségében meg is történik. A lépinfarktus maradandó állapotot okoz, ez esetben teljes gyógyulásról nem beszélhetünk, a lépben megmarad a pangás. Ha a probléma olyan jellegű - például amikor limfóma okozza a megnagyobbodást -, hogy a szervet el kell távolítani, akkor szintén nem beszélhetünk gyógyulásról. Lép nélkül lehet persze élni, de mivel ez a szerv a vér fontos szűrője, hiányában erősen lecsökken a szervezet tokos baktériumokkal - ilyen például a meningitis és a pneumococcus - szembeni ellenálló képessége. Emellett léphiánynál nagyon magasra szokott emelkedni a vérlemezkeszám is, mert azok elpusztulási helye normális esetben ez a szerv. Ha a vérlemezkeszám magas, akkor ez jellemzően növeli a trombóziskészséget.

A lépmegnagyobbodás megelőzése

A lépmegnagyobbodás megelőzését a kiváltó okok lehetőség szerinti megelőzése és mielőbbi kezelése segíti.

Szövődmények

Ha a megnagyobbodott lépet nem kezelik, akkor nyomhatja a beleket, étvágytalanságot, hasi puffadást és fájdalmat is okozhat. A nagyon nagyra nőtt lép kis erőbehatásra el is repedhet, ami megfelelő műtét nélkül az érintett halálához vezethet.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Mikala Gábor hematológus főorvosnak, a Szent László Kórház Hematológia és Őssejt-Transzplantációs Osztálya főorvosának.

Kategória: Tünetek

Orvost vagy magánrendelőt keresek Lépmegnagyobbodás kezelésére! További kérdésem van Lépmegnagyobbodás témában

Szeretné megelőzni a betegségeket? Többet akar tudni róluk?
Töltse le most a Betegséglexikon applikációt!

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
-1, +6 °C
Minimum:
-3, +2 °C

Hazánkban szombaton délelőtt nyugaton az erősen felhős időben szórványosan havazás, havas eső is előfordul, máshol a változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütés is lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag