Tünetek

A tünet olyan, a normálistól eltérő jelenség, amelyből az orvos, a beteg kikérdezését és vizsgálatokat követően képes felismerni a betegséget. A tünet lehet szubjektív vagy objektív. Előbbi nem más, mint amit a beteg panaszként észlel, az utóbbiakat az orvos mutatja ki. Általános tünet például a láz, a fájdalom, a fáradékonyság, a viszketés, a magas vérnyomás vagy a köhögés. Más tünetek egy adott betegségre inkább jellemzőek, mint például a hirtelen jelentkező rendkívül erős szegycsont táji fájdalom szívinfarktus esetén.

Fokozott izzadás tünetei és kezelése

Mi a fokozott izzadás?

Társadalmi és kozmetikai szempontból széles skálán mozog az izzadásnak az a szintje, amit fokozott izzadásnak nevezünk.

Tünetek

Annyi biztos, hogy amikor olyan mértékű verejtékezésrőlvan szó, amit a normál dezodorok már nem tudnak kordában tartani, fokozott izzadásról beszélünk. Ha az izzadás mértéke napi többszöri ruhacserét is indokolttá tesz, szintén erről a problémáról van szó.
A lényeg, hogy ilyen esetekben az izzadás nem csak a hónaljban és a háton fokozott, hanem a fejet, az arcot, a mellek közötti területet, a tenyeret és a lábat is érinti. Fokozott izzadás főleg akkor jelentkezik, ha az érintettek szoronganak vagy izgulnak.

A fokozott izzadás előfordulása és okai

Számos betegség okozhat fokozott izzadást. Ilyenek például a hormonbetegségek, amelyek pajzsmirigy-túltengéssel is együtt járhatnak - ez utóbbi önmagában is okozhat túlzott verejtékezést. Nőknél kiválthatja a panaszt férfihormon-túlsúllyal járó policisztás ovárium szindróma (PCO), de okozhat ilyesmit a menopauza és a terhesség is. Emellett kiválthat erős izzadást a stressz, illetve bármilyen olyan hatás vagy betegség, amely ahhoz hasonlóan fokozza az adrenalin túlsúlyát. A vesebetegségeknek, a mellékvese-túlműködésnek és az elhízásnak ugyancsak lehet ilyen következménye, de okozhatnak fokozott izzadást a szívbetegségek is. Az például tipikus, hogy akit "kerülget a szívinfarktus", az fokozottan izzad, különösképpen éjszaka.
Az éjszakai fokozott izzadás a szívbetegek mellett jellemző azokra is, akik tüdő tuberkulózisban (TBC) szenvednek. Emellett a cukorbetegek életét is megnehezíti ez a panasz, a tünet pedig náluk is éjszaka lesz igazán látványos. Ennek oka az, hogy ilyenkor jobban lemegy a vércukorszintjük, ami fokozott izzadással jár.
Az agyalapi mirigy betegségei ugyancsak kiválthatják ezt a tünetet, de állhat a fokozott izzadás mögött olyan gyógyszerek mellékhatása is, amelyeket alkoholizmus vagy depresszió kezelésekor kapnak a betegek (egyes antidepresszánsok). Ugyancsak kiváltó tényező lehet a láz, a dohányzás, valamint a fűszeres, csípős ételek fogyasztása is.
Az izzadás okozója lehet maga a bőr is, de csak abban az esetben, ha abban túl sok verejtékmirigy van. Ez genetikai adottság függvénye, lévén a genetika valamilyen szinten mindig meghatározza azt, hogy kinek milyen a bőre, illetve hogy abban mennyi verejtékmirigy van.
Mivel fokozott izzadást rengeteg betegség, köztük népbetegségek - elhízás, cukorbetegség, szívbetegség - is okozhatnak, az előfordulása nagyon magas lehet, legalább 20-30 százalékos. Tudni kell azt is, hogy mivel az alapbetegségekre való hajlam szülőről gyerekre átadódhat, áttételesen a fokozott izzadás is öröklődhet. Az érintettek gyakorlatilag minden korosztályból kikerülhetnek; míg a cukorbetegség, szívbetegség az idősek között gyakoribb, a pajzsmirigybetegségek pedig a fiataloknál fordulnak elő gyakrabban.

A fokozott izzadás tünetei

Maga a tünet az, hogy az érintett erősen verejtékezik, ruháját is átizzadja. A fokozott izzadás nem csak a hónaljat és a hátat érinti, hanem sok egyéb terület mellett a tenyeret, talpat és a lábat is.
 A fokozott izzadás a hónaljat, hátat, mellett, tenyeret, talpat és a lábat is érinti.
A fokozott izzadás a hónaljat, hátat, mellett, tenyeret, talpat és a lábat is érinti.

A fokozott izzadás diagnózisa

A diagnózis felállítását a tünetek és az anamnézis megismerése segíti, az teszi lehetővé. Magával a panasszal a betegek jellemzően a bőrgyógyászt keresik fel először, tipikusan ők küldik tovább a beteget belgyógyászhoz, endokrinológushoz.

A fokozott izzadás kezelése

A fokozott izzadás kezelése minden esetben az azt kiváltó alapbetegség kezelését jelenti. Azaz leggyakrabban a cukorbetegségét, a vesebetegségeket és szívbetegségeket kell kezelni, kordában tartani. Ha a kiváltó ok a stressz, akkor segíthet például az autogén tréning.
A verejtékmirigyekre különböző bőrgyógyászati készítmények, izzadásgátló stiftek is hatnak, azok alkalmazás viszont csak tüneti kezelést jelent, a kiváltó okot nem szünteti meg. Patikákban kaphatók olyan izzadásgátló készítmények is, amelyek olyan filmréteget hoznak létre a bőrön, amelyen az izzadság nem tör át. Viszont ez is csak tüneti kezelést jelent. A fokozott izzadás megszüntetésére alkalmazható botox kezelés is, amivel magukat a verejtékmirigyeket roncsolja el. Ezt szokták a hónaljon kívül eső területeken is alkalmazni.

A fokozott izzadás megelőzése

A probléma kialakulásának az alapbetegségek megelőzésével, kezelésével lehet elejét venni. Ha a hajlam adott, akkor sokat segít a higiéniás szabályok betartása és a pamut fehérneműk viselése.

A fokozott izzadás szövődményei

A fokozott izzadás bőrbetegségeknek lehet melegágya, kedvez például a gombás betegségek és a szemölcsök kialakulásának, de könnyebben létrejöhet miatta ekcéma is. Kiválthat szőrtüszőgyulladást, ami ugyancsak kedvez más betegségek megjelenésének. Emellett a túlzott verejtékezés testszagot okoz, ami kellemetlen, így pszichés problémákhoz is vezethet.

Hasznos tudnivalók

Mivel a fokozott izzadást néhány kivételtől leszámítva - amikor azt kizárólag a túl sok verejtékmirigy okozza - mindig más betegség váltja ki. Emiatt nagyon fontos, hogy azt ne csak tünetileg kezeljék, hanem kiváltó okát szüntessék meg.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Koppány Viktóriaendokrinológus főorvosnak.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +9 °C
Minimum: +0, +5 °C

Kezdetben erősen felhős, borult lesz az ég, vegyes halmazállapotú csapadék is előfordul, reggel átmenetileg ónos eső is lehet, majd délután nyugat felől csökken a felhőzet, és egyre többfelé kisüt a nap. Élénk lesz az északnyugatira forduló szél, a legmagasabb hőmérséklet 4, 9 fok között alakul. Kedden hidegfronti hatás érvényesül, a távozó front mögött egész nap felléphetnek tünetek. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, illetve ingadozhat a vérnyomás is. A napsütés hatására viszont javulhat a hangulat és kissé a közérzet is. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: