Bőr- és nemi betegségek

Az emberi szervezet legnagyobb szerve a bőr, amely a test felszínét a külvilág felé fedi. Egy felnőtt embernél 1,6-1,8 négyzetméter, a testsúly 15 százalékát teszi ki. Sokrétű feladatot ellátó, bonyolult szerv, működése az élet sok szempontjából pótolhatatlan. Betegségei amellett, hogy kellemetlenek, de jól láthatók, feltűnőek is, nemcsak egészségi, hanem esztétikai, lelki problémát is jelentenek. A bőr és a szervezet egyéb részeinek szoros kapcsolata miatt a bőrbetegségeknek csupán egy része önálló bőrelváltozás , jelentős részük a szervezet egyéb betegségével függ össze.

Lágyfekély tünetei és kezelése

Mi a lágyfekély?

A lágyfekély nemi úton terjedő betegség, melyet a Haemophilus ducrey (hemofílusz dükrei) nevű bacilus okoz. Gyakorta fordul elő más nemi bajokhoz (herpesz, vérbaj, chlamydia) társultan.

Tünetek

A lágyfekély előfordulása

A lágyfekély a trópusi és szubtrópusi országokban honos ("endémiás"), de ma is okoz járványokat az Egyesült Államokban, Kanadában és néhány európai országban. A kórokozók hordozói nagyrészt prostituáltak. A betegség jóval gyakoribb körül nem metélt férfiakon, rossz higiénés, gazdasági és szociális körülmények között élőknél. Viszonylag gyakoriak a tünetmentes hordozók.

A lágyfekély okai

A betegséget okozó baktériumot Ducrey fedezte fel 1889-ben. A baktérium Gram-negatív pálca (bacilus), mely jellemzően a sejtek közötti térben élősködik. Csaknem kizárólag nemi úton terjed, bár az egészségügyi dolgozóknál nemi szerveken kívüli fertőzéseket is megfigyeltek.

A lágyfekély tünetei

Az átlagos lappangási idő 2-3 nap. Kezdetben a csak egy vörös folt (macula) vagy duzzadt folt (papula) látható a fertőzés helyén, melyből gyorsan alakul ki fekély, szövetelhalás révén.
A vérbajos fekélytől eltérően a fekély szövetei lágyak maradnak, sokszor többszörösek és nagyon fájdalmasak. Férfiaknál főként a makkon és a fitymán, nőknél a kisajkakon, a hüvelybemenetnél és/vagy a csiklón jelentkezik. Gyakori az önfertőzés, amikor az ujjak közvetítésével a fekély az eredeti fertőzési helytől eltérő helyen is megjelenik. A fertőzés oldalán a lágyéki nyirokcsomók megduzzadnak, fájdalmasak.

A lágyfekély diagnózisa

 1. Mikrobiológiai tenyésztés: A kórokozó tenyésztése körülményes, különleges feltételeket igényel. A kitenyészett telepeket biokémiai sajátosságaik alapján tudják azonosítani.
 2. Mikroszkópos vizsgálat: Jellegzetes tünetek esetén a rendkívül fertőző fekélyből vett váladék Gram-szerinti festése is elegendő lehet a diagnózishoz.
 3. Szerológiai vizsgálat: A beteg véréből nagy koncentrációban mutathatók ki H. ducrey ellenes antitestek.
 4. A kórokozó genetikai azonosítására ún. PCR (polymerase chain reaction) módszert alkalmaznak, mellyel nagy biztonsággal lehet azonosítani a kórokozót.
 5. Szövettan: Ritkán szükség lehet a beteg szövetek mikroszkópos vizsgálatára is.

A kezeletlen betegek mintegy felénél a folyamat spontán és szövődmény nélkül gyógyul. Máskor a környéki nyirokcsomókban tályog képződik, mely áttörve a szöveteket a környezet felé ürül. Olykor súlyos vérzés forrása lehet. Más esetekben a sipoly idültté válik, gyakran alakul ki fitymaszűkület.

A lágyfekély kezelése

A kórokozó elpusztítására antibiotikumos kezelést alkalmaznak, mely az alkalmazott szertől függően történhet egyetlen dózisban szájon át vagy injekció formájában, illetve több dózisban, ekkor a betegnek 3-14 napig kell a megfelelő tablettát szednie.
Az antibiotikum megválasztása csakis orvos feladata lehet, akinek az utasítását szigorúan be kell tartani, miután egyes antibiotikumokkal (penicillin, tetraciklinek, stb.) szemben a kórokozó baktérium rezisztenssé válhat.
 1. Többdózisú kezelés:
 2. Erythromycin: 4x500 mg 1-2 hétig

 3. Co-trimoxazol: 2x2 tabletta 1-2 hétig

 4. Co-amoxiclav: 3x1 tabletta 1-2 hétig

 5. Ciprofloxacin: naponta 2x500 mg 3 napig

 6. Egydózisú kezelés
 7. Ceftriaxon injekció izomba 250 mg

 8. Spectinomycin injekció izomba 2 gramm

 9. Co-trimoxazol: egyszerre 8 tabletta szájon át

 10. Ofloxacin: egyszerre 400 mg szájon át

 11. Helyi kezelés
 12. Az önfertőzések megelőzésére sóoldatos gézkötést alkalmazhatnak a fekélyre. Az esetleges tályogokat a sebész tisztítja ki és látja el. A gyakorta előforduló társfertőzéseket a megfelelő antibiotikumokkal célzottan kell kezelni.

A lágyfekély gyógyulási esélyei

A betegség többnyire nyomtalanul gyógyul sok esetben spontán is. Máskor hegesedések (pl. fitymaszűkület) maradhat vissza.

A lágyfekély megelőzése

Mint minden nemi betegség esetén, az egyetlen hatékony megelőzési mód a megbízható monogám párkapcsolat. A lágyfekély különösen a trópusi, szubtrópusi országokba utazó, kalandokat kereső férfiakat veszélyezteti. A szexturizmus gyakorivá válása miatt hazánkban is ismét várható a lágyfekély újbóli elterjedése. Az óvszer nem nyújt kellő biztonságot, mert a fertőzés a kezekkel és orális aktus révén is terjed.
A lágyfekély esetében még a gumióvszer sem biztosít védelmet
A lágyfekély esetében még a gumióvszer sem biztosít védelmet

A szexuális kaland sohasem veszélytelen. Különösen igaz ez akkor, ha rossz higiénés és népegészségügyi helyzetben lévő egzotikus országokban keresik. Az óvszer csökkentheti, de nem zárja ki a fertőzés lehetőségét. Gyógyszerek előzetes szedése nem ad kielégítő védelmet. A lágyfekély mellett számos egyéb társfertőzés (herpesz, HIV, chlamydia, vérbaj, stb.) is elő szokott fordulni, melyek fokozzák a "kaland" kockázatát, és csökkentik a védekezés lehetőségeit. A szexturizmus térhódításával hazánkban is várható a lágyfekély újbóli megjelenése.
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +5 °C
Minimum: +2 °C

Átmenetileg több helyen vékonyodik, szakadozik a felhőzet, sokfelé párássá válik a levegő, főként az ország déli kétharmadán nagyobb területen képződik köd. Eső egyre inkább csak az északi határvidéken fordulhat elő. A Dél-Alföldön a déli, hajnaltól a Nyugat-Dunántúlon az északnyugati szél élénkül meg. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +8 fok között alakul, délkeleten fokozatosan enyhül az idő. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.