Pszichiátriai betegségek

A pszichiátriai betegségek közé a gondolkodás, az érzelmi élet és a viselkedés zavarai tartoznak. Hátterükben több tényező is állhat, leggyakrabban testi, pszichológiai, szociális, kulturális vagy örökletes tényezők bonyolult kölcsönhatásai idézhetik elő. A pszichiátriai kórképek közül a többség által nem is betegségnek, hanem csak egy rossz szokásnak tekintett dohányzás, azaz a nikotinfüggőség a legelterjedtebb. A második helyen az alkoholizmus áll. Harmadikként a depressziót kell említeni: felmérések szerint a lakosság 15%-a legalább életében egyszer átesik egy súlyos depressziós időszaka és minden hónapban a népesség 3-5%-a tekinthető depressziósnak.

Játékfüggőség tünetei és kezelése

Mi a játékfüggőség?

A kényszeres, az egész életmódot átalakító, kontrollvesztett játékot űzők szenvednek játékfüggőség szindrómájában. Ez a függőségek között a viselkedési addikciók körébe tartozik. Ilyenkor a "külvilág megszűnik" a játékos számára. Ez problémáinak "látszólagos" megszűnését is jelenti, vagyis a játék akár valamilyen frusztrációra, sokkra, traumára adott válasz is lehet. Egyfajta menekülést jelenthet a valóság elől.

Tünetek

A játékfüggőség két fő típusa a leggyakoribb: a szerencsejátékos, illetve a számítógépes játékoktól függő személy. Eltérően nyilvánulnak meg, de az életmódot döntően befolyásoló függőség mindkét esetben jelen van. A szerencsejátékosnál az anyagi gondok súlyosabbak és ezzel párosulnak az életmódbeli problémák. A számítógépes játékok miatt függővé válóknak viszont elsősorban a mindennapi életvitelük nehezül meg vagy lehetetlenül el.

A játékfüggőség előfordulása

A játékfüggőség elterjedtségéről nincsenek megbízható statisztikák, hiszen a játékosok többsége titkolja ezt a tevékenységét. Általában a rokonok vagy hatóságok hívják fel az orvosok figyelmét egy-egy esetre. Ilyenkor már nagyon súlyos a helyzet: ha szerencsejátékosról van szó, akkor a páciens eladósodott, elvesztette a házát, rendszeresen eljátssza a jövedelmét, vagyis a környezetének is kárt okoz, nemcsak magának. Ugyanakkor a számítógépes játékoktól függővé válók a munkahelyüket veszíthetik el, napi életvitelük is teljesen felborul, idejük nagy részét a számítógép előtt töltik, tanulmányi eredményük romlik.
Ezek közül az esetek közül is csak a legsúlyosabbak kerülnek a szakértők-specialisták látókörébe. Egyes amerikai statisztikák szerint a 8-18 éves fiatalok 8 százaléka "patológiásan számítógépes játékos".

A játékfüggőség okai

A játékfüggőség több okkal is magyarázható, multifaktoriális jelenségről van tehát szó. Alapvetően stresszhatások előzhetik meg a kialakulást, de genetikai tényezők is szerepet játszhatnak. A szocializáció is szerepet játszhat ebben, így ha a családban már előfordult valamilyen függőség, akkor a játékfüggőség is könnyebben alakul ki. Ilyenkor nehéz eldönteni, hogy a viselkedési minta vagy a genetikai hatás volt-e döntő. Ugyanakkor egy svájci kutató, Daniele Zullino nemrégiben a HáziPatika.com-nak beszámolt arról, hogy Parkinson-kóros betegek kezelése során sikerült szabályozniuk a játékfüggőségért felelős agyi területet. Tehát az okok között "fiziológiaiak" is vannak.

A játékfüggőség tünetei

A játékfüggőség tünetei sokszor nem a játékosnak "tűnnek fel", hanem a környezetének.
Állandósuló pénzzavar, gyakori kölcsönkérések, eladósodottság jellemzi az ilyen embereket, ha szerencsejátékosokról van szó. Súlyosabb esetekben a munkahelyüket vagy a lakásukat vesztik el, vagy éppen a kapcsolatuk bomlik fel vagy ott is állandósulnak a gondok. Családi és a közvetlen környezettel való problémák is gyakoriak.
A szerencsejátékosok sokszor magányosak, nincs hobbijuk, nem érdeklődnek különösebben semmi iránt. Depresszió is előfordul a körükben. A játékos számára a külvilág megszűnik, ha játékfüggővé válik.
A számítógépes játékokat játszók körében felborul a napi életritmus: az evés, alvás, munkába járás, tanulás teljesen rapszodikussá válik, a játékosok csak reggel "veszik észre", hogy nem aludtak. Rokonaik látják el őket étellel-itallal, különben a konyháig sem mennek el - súlyosabb esetben ez is előfordulhat.
A szerencsejátékosok sokszor magányosak
A szerencsejátékosok sokszor magányosak

A játékfüggőség diagnózisa

A játékfüggőség diagnózisáról vita folyik a szakirodalomban, általában akkor állapítják meg a játékfüggőséget, ha az életvitele teljesen átalakul a páciensnek. Kényszeresen és kontrollvesztett állapotban játszanak a játékfüggők. A tüneteket sokszor a rokonok, barátok észlelik, orvosi diagnózis felállítására ritkábban kerül sor. Könnyen ellenőrizhető, hogy valaki hajlamos-e a játékszenvedélyre .
 • A játékok gyakran lekötik a figyelmét.
 • Nőnek a játékra fordított kiadásai.
 • Erőfeszítéseket tesz a kiadások csökkentésére, de még többet játszik.
 • Feszültséget érez, ha nem játszhat annyit, amennyit szeretne.
 • Azért játszik, hogy elfeledje a problémáit.
 • Újra játszik, hogy visszanyerje a játékban elvesztett pénzét.
 • Hazudik a tartozásairól, és arról is, hogy még játszik.
 • Kölcsönöket kér, illetve vesz fel, hogy fedezze a játékadósságait.
 • Lop vagy csal azért, hogy legyen pénze a játékra.
 • Kockára teszi az állását és a családját azért, hogy játszhasson.
 • Szemrehányásokat kap családtagoktól, barátoktól a túlzott játék miatt.

A játékfüggőség kórlefolyása

A játékfüggőség fokozatosan alakul ki. A szerencsejátékosoknál először kisebb tétek, alkalmi játék fordul elő. Aztán egyre gyakoribbá válik a kockáztatás, és egyre nagyobb összegek merülhetnek fel. Végül gyakorlatilag a függőség állapotában a játékos számára "megszűnik a külvilág". Az ilyen játékosok ugyanakkor sokszor magányosak.
Hasonló - de nem pénzbeli, hanem áttételes - károkat szenvednek el a számítógépes játékoktól függőek: a kezdeti fokozatos belelendülés után egyszer csak azt veszik észre, hogy nem feküdtek le aludni, mert átjátszották az éjszakát. Másnap nem tudnak tanulni, dolgozni. Kimaradnak a munkahelyükről, az iskolából, felsőoktatási intézményből. Mások egyszerűen elfelejtenek enni. Az édesanyjuk viszi nekik az élelmet, mert ők nem tudnak elszakadni a géptől. Különösen addiktívak lehetnek az online interaktív játékok, szerepjátékok. Ilyenkor akár csapatban is játszhatnak a páciensek. Ezért nem hagyhatják cserben a "csapattársaikat".

A játékfüggőség kezelése

Gyógyszeres kezelés nincs a játékfüggőségre, kognitív viselkedésterápia segíthet leginkább - tehát szakemberhez kell fordulni. A "leszokás" a siker, de ez sokszor csak átmeneti állapot. Hosszabb távon sokat jelenthet a hasonló problémákkal küzdők megismerése, így társakkal találkozhatnak az elmagányosodott szerencsejátékosok. A Névtelen Szerencsejátékosok Magyarországi Közössége is létezik. Angol rövidítéssel GA-nak nevezik magukat. Ők a Gamblers Anonymous hazai szervezete. (1447 Budapest, Pf. 535. Telefonügyelet: +36 20 462 83 04; www.gamblersanonymous.hu; mail: ga@gamblersanonymous.hu). A Névtelen Szerencsejátékosok megosztják egymással tapasztalataikat, erejüket és azon reményüket, hogy megoldhatják közös problémájukat, és segíthetnek másoknak is felépülni a játékproblémából.
A számítógépes játékokat folytatóknál fontos, hogy valaki korlátozza a játékra szánt időt, határt szabjon annak, hogy mennyire forgatja fel az életét a tevékenység.

A játékfüggőség gyógyulási esélyei

A többi, nem kémiai függőséghez hasonlóan, a játékfüggőségnél sem lehet gyógyulásról beszélni. A tevékenységgel való felhagyást, más életforma kialakítását nevezhetik az addiktológusok sikernek. Ám a játékfüggőség hasonló abban is a többi addikcióhoz, hogy bármikor újra kialakulhat. Vannak "csendesebb", "nyugodtabb" periódusok, aztán hirtelen vagy lépésről lépésre termelődnek újra a problémák.

A játékfüggőség megelőzése

Törvény írja elő, hogy a gyermekek és a 18. életévüket be nem töltött fiatalok számára tilos a szerencsejáték. A szerencsejáték-szervezők és -értékesítők kötelesek betartani ezt a szabályt .
Nagyon fontos a gyermekek számár a szülői példa - ez nemcsak a függőség okainál említettek miatt van így. Előfordul, hogy nemcsak genetikai okok játszhatnak közre, hanem viselkedési mintákat is követhetnek a gyermekek. Ha valakinek a családjában előfordult bármilyen függőség, akkor fontos, hogy figyelmeztesse a gyerekét a hajlamra, és arra, hogy figyeljen oda a saját szokásaira.
Az elmúlt években Magyarországon megszüntették a legtöbb nyerőautomata üzemeltető helyet. Ugyanakkor terjednek az illegális szerencsejátékok, és az állami szerencsejátékok iránti kereslet is megnőtt. Ezért fontos itt is az önmérséklet, az, hogy ha valaki játszik, betartson bizonyos - önmaga által megszabott határokat. Például előre eldönti, mennyit költ játékra, nem kölcsönből játszik és nem az elvesztett pénz visszanyerésére törekszik, (szerencsejátékosoknál), vagy megszabja azt az időt, amit játékkal tölt (mindkét fő típus esetében).
A számítógépes játékokat folytatóknál fontos, hogy valaki korlátozza a játékra szánt időt, határt szabjon annak, hogy mennyire forgatja fel az életét a tevékenység.
Ha már kialakult a játékfüggőség, mindkét esetben fontos, hogy a személy teljes mértékben tartózkodjon a játéktól, mivel a kontrollvesztés jellegzetes, így ha elkezd játszani, nem lesz képes abbahagyni.

Gyakran a hozzátartozók is felismerik a játékszenvedély egyértelmű jeleit. Ilyenkor megpróbálnak segíteni - például úgy, hogy a barátok és ismerősök előtt e szenvedélybetegséget ártalmatlan időtöltésnek állítják be, vagy egyenesen eltitkolják, csak hogy az érintettet ne hozzák kellemetlen helyzetbe. Ők és az érintett is egyaránt tovább szenved. Ez a tudatos, ugyanakkor hibás magatartás nem vezet gyógyuláshoz. Egy játékfüggőséggel küzdő hozzátartozójának mindig figyelnie kell arra, hogy a szenvedélybeteg ne legyen mértéktelen, ne lépje túl a saját lehetőségeit. A hosszú ideig tartó gondoskodás talán az egyetlen módszer arra, hogy a szenvedélybeteg megtanuljon önállóan is felelősséget vállalni tetteiért - írja a Szerencsejáték Zrt. honlapja, az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet szakmai ajánlásával.
(A cikk lektora, Dr. Bodrogi Andrea a Semmelweis Egyetem Közösségi Pszichiátriai Centruma - Ébredések Alapítvány pszichiáter-addiktológusa.)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +12 °C
Minimum: +3 °C

A Dunántúl nyugati és déli részein fordulhatnak elő kevésbé felhős, derült tájak, másutt viszont erősen felhős vagy borult marad az idő. A Duna vonalában és attól keletre több helyen számíthatunk esőre, záporra. A hegyekben havas eső zápor, hózápor sem kizárt. Az északi, északkeleti szél a Dunántúl északi felén és az északkeleti megyékben élénk marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 1 és 6 fok között alakul, de a kevésbé felhős és szélárnyékos dunántúli tájakon gyenge fagy sem kizárt. Vasárnap napközben hidegfronti hatás érvényesül, ami miatt sokaknál jelentkezhetnek kellemetlen panaszok.