Pszichiátriai betegségek

A pszichiátriai betegségek közé a gondolkodás, az érzelmi élet és a viselkedés zavarai tartoznak. Hátterükben több tényező is állhat, leggyakrabban testi, pszichológiai, szociális, kulturális vagy örökletes tényezők bonyolult kölcsönhatásai idézhetik elő. A pszichiátriai kórképek közül a többség által nem is betegségnek, hanem csak egy rossz szokásnak tekintett dohányzás, azaz a nikotinfüggőség a legelterjedtebb. A második helyen az alkoholizmus áll. Harmadikként a depressziót kell említeni: felmérések szerint a lakosság 15%-a legalább életében egyszer átesik egy súlyos depressziós időszaka és minden hónapban a népesség 3-5%-a tekinthető depressziósnak.

Kényszeres vásárlás tünetei és kezelése

Mi a kényszeres vásárlás?

A kényszeres vásárlás a viselkedési függőségek közé tartozik. A vásárló ellenállhatatlan vágyat érez a vásárlás iránt. Általában nem valós szükségletnek megfelelő a vásárlás, hanem öncéllá válik, az egyén elveszti a kontrollt a vásárlás felett.

A túlzó vásárlás nem csak viselkedési addikció megnyilvánulási formája lehet, de egyéb kórképek például bipoláris affektív zavar, más néven mániás-depresszió tünete is lehet. Ez általában a mániás szakaszra lehet jellemző, ahogy a bipoláris zavar e szakaszában az egyén egyéb tevékenységeket is eltúlzott mértékben végezhet. A kényszeres vásárlást megint más kategorizálás szerint az impulzus-kontroll rendellenességének is tartják.

A kényszeres vásárló anyagi gondjai egyre súlyosabbak és ezzel párosulnak az életmódbeli problémák. A kényszeres vásárlás nemcsak felesleges tárgyak megszerzésére, hanem öncélú szolgáltatások igénybevételére is serkentheti az érintetteket: például taxival mennek távoli városokba.

Tünetek

A kényszeres vásárlás előfordulása

A kényszeres vásárlás elterjedtségéről nincsenek megbízható statisztikák. Általában a rokonok vagy hatóságok hívják fel az orvosok figyelmét egy-egy esetre. Ilyenkor már nagyon súlyos a helyzet: a páciens eladósodott, rendszeresen elvásárolja a jövedelmét, vagyis a környezetének is kárt okoz, nemcsak magának. Ugyanakkor egyes amerikai források szerint a modern társadalom fogyasztásorientáltsága miatt terjed a kényszervásárlás . A tudományos kutatók is többet foglalkoznak vele. Egyes adatok szerint az USA-ban akár a lakosság 8,9 százalékát is érintheti ez a jelenség, míg korábban csak 2, majd 6 százalék körülire becsülték az előfordulási arányát.

A kényszeres vásárlás okai

A kényszeres vásárló - csakúgy, mint minden vásárló - örömöt érez, ha megvesz valamit. Ám a vásárlók többsége valamilyen szükségletet is kielégít ezzel. A kényszeres vásárlónak a személyes problémái leküzdésére szolgál a vásárlás, amely végül öncéllá válik. Vagyis az örömforrásból függőség alakul ki.


A mélyebb okok között gyerekkori lelki problémák húzódhatnak: elhanyagoltság, magány, alacsony önértékelés. Felnőttkorban a vásárlás alkalmával a megszerzett tárgyak érzelmi támaszt nyújtanak a kényszeres vásárlónak. Ezen értelmezés szerint egy olyan személyiségzavar okozza a kényszervásárlást, amelyet alapvetően az alacsony önértékelés vált ki.

A kényszeres vásárlás diagnózisa

A diagnózishoz az alábbi kritériumokat szokták felállítani rendszerint a szakértők: az érintett személy túl sokat foglalkozik a vásárlással. A vásárlás kezdetéig emelkedik a szervezet belső feszültségszintje, majd a vásárlással gyors feszültségcsökkenés, nyugalom lép fel.

A kényszeres vásárlás elkülönítendő a bipoláris affektív zavar vagy mániás depresszió aktív szakaszaitól, hiszen itt különálló kórképről van szó.

A kényszeres vásárlás kórlefolyása

A kényszeres vásárlás hosszabb távon anyagi nehézségeket, az emberi kapcsolatok megnehezülését okozza. Ördögi körhöz vezet súlyosabb esetben, hiszen az eleve "boldogtalan" kényszeres vásárlónk ugyan átmenetileg örömet szerez egy-egy újabb tárgy, dolog megszerezése, de emiatt még nehezebb anyagi helyzetbe kerül, ami "boldogtalanságát" fokozza, sőt fokozhatja a bűntudatát is. Ez arra teszi hajlamossá, hogy eltitkolja a kényszeres vásárlást. Ilyenkor a megszerzett tárgyakat akár össze is törheti az érintett személy, de gyakoribb a vásárolt dolgok elrejtése.

A kényszeres vásárlás súlyosbodása az érintett személy egyre erősebb függőségét, de egyben depressziójának fokozódását is eredményezheti. Mindez végül fizikai tünetekhez is vezethet, az általános anyagi helyzet leromlásával és az érintettek mentális állapotának rosszabbodásával párhuzamosan. Ha valaki teljesen ellehetetlenül anyagilag, akkor a kényszeres vásárlás időnként kisebb-nagyobb lopásokhoz és vagyon elleni bűncselekményekhez vezethet.

A kényszeres vásárlás kezelése

Bár a kényszeres vásárlás a függőségekhez hasonló, terápiája eltérhet attól. Nemcsak kognitív viselkedésterápia jöhet szóba, hanem gyógyszeres kezelés is, elsősorban abban az esetben, amikor a túlzott mértékű vásárlás mániás fázissal magyarázható. Hangulatstabilizátor, illetve depresszió esetén antidepresszáns gyógyszeres kezelés szóba jön.

A kezelés alapja azonban nem gyógyszeres: viselkedésterápiát javasol a legtöbb szakértő. Ezt kiegészíti a szociális segélyezés, minthogy a kényszeres vásárlók sokszor rendkívül nehéz anyagi helyzetbe kerülnek.

A kényszeres vásárlás gyógyulási esélyei

A különböző viselkedésterápiák és esetleg a gyógyszeres kezelés csökkentheti a vásárlási kényszert, de függőség esetén gyógyulásról nem beszélnek a szakértők. A regresszió, a visszaesés esélye mindig fennáll, éppen ezért teljesen megbízható "gyógyulási" statisztikák nincsenek a kényszervásárlás esetében.

A kényszeres vásárlás megelőzése

A függőségek előfordulása a családban jelezheti a hajlamot. Ezért a kényszervásárlás megelőzése elsősorban a szülők feladata lehet, akik felhívhatják a kockázatokra a figyelmet. Minthogy a kényszervásárlás hátterében személyiségzavar is meghúzódhat, ami a gyerekkori elhanyagoltságból, alacsony önértékelésből származik, éppen ezért a szülők ilyen esetekben aligha lépnek fel hatékonyan.

Későbbi életkorban a barátok, rokonok, ismerősök vagy éppen a szociális ellátórendszer feladata is lehet, hogy a kényszervásárlás súlyosbodását megelőzzék. Vagyis ha valakinél a kényszervásárlás jellemzőit észlelik, még időben szakemberhez irányítsák az érintett személyt, mielőtt az még anyagilag teljesen ellehetetlenül.

Gyakran a hozzátartozók is felismerik a kényszeres vásárlás egyértelmű jeleit. Fontos, hogy időben szakértőhöz, orvoshoz irányítsák az érintett személyt, így a kényszeres vásárló számára is pozitív lépést tesznek, és a rokonok, hozzátartozók, barátok élete is könnyebbé válhat.

A játékfüggőséggel részben összefügg a kényszervásárlás. Sok eset fordul elő, ahol a két jelenség ugyanazt a személyt érinti. (A cikk lektora, Dr. Bodrogi Andrea a Semmelweis Egyetem Közösségi Pszichiátriai Centruma - Ébredések Alapítvány pszichiáter-addiktológusa.)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció