Pszichiátriai betegségek

A pszichiátriai betegségek közé a gondolkodás, az érzelmi élet és a viselkedés zavarai tartoznak. Hátterükben több tényező is állhat, leggyakrabban testi, pszichológiai, szociális, kulturális vagy örökletes tényezők bonyolult kölcsönhatásai idézhetik elő. A pszichiátriai kórképek közül a többség által nem is betegségnek, hanem csak egy rossz szokásnak tekintett dohányzás, azaz a nikotinfüggőség a legelterjedtebb. A második helyen az alkoholizmus áll. Harmadikként a depressziót kell említeni: felmérések szerint a lakosság 15%-a legalább életében egyszer átesik egy súlyos depressziós időszaka és minden hónapban a népesség 3-5%-a tekinthető depressziósnak.

Erotománia tünetei és kezelése

Mi az erotománia?

Az erotománia egy elavult kifejezés, nők esetében nimfomániaként is emlegették, utóbbinak volt férfi párja a szatiriázis. Ezeket a kifejezéseket a mentális betegségek diagnosztikus kézikönyvéből már régen kivették, nem szerepelnek a ma aktuális, 2013-ban kiadott DSM-5 betegségei közt sem. Ebben a kiadásban az erotománia hiperszexualitás néven került be újra, de nemcsak a neve változott, hanem kicsit a jelentése is átalakult. A kézikönyvbe való újbóli bekerülését egy Kafka nevű szerző indítványozta, a kórképet azóta kutatják intenzíven.

Legfőbb jellemzője nem pusztán a "túlzásba vitt" szex, hanem az is, hogy ezt az érintettek lélektelenül teszik: aktusukból kimarad a kommunikáció, az önkifejezés, az érzelmi állapot megjelenítése. A vizsgálatokból már látszik az is, hogy maga a definíció a nők esetében szinte biztosan módosulni fog. A DSM 6 megjelenéséig még rengeteg információ kiderülhet erről a mentális betegségről.

Tünetek

Az erotománia előfordulása

Mivel a hiperszexualitás viszonylag új diagnózis, előfordulásáról megbízható adatok nem állnak rendelkezésre.

Az erotománia okai

Ma azt gondolják, hogy a hiperszexualitás az addikciókhoz lehet közel, a szakemberek a problémát már inkább akként írják le, viszont szakmai konszenzus erről még nincs, a témát még 2015-ben is bőven kutatták. A másik, korábbi elmélet szerint - amely még az erotomániára vonatkozott - egyfajta kényszerről van szó. Azt, hogy valamilyen szinten ebben is van igazság, az addikciót pártolók sem vonják kétségbe.

Ugyan a betegség besorolásáról még viták zajlanak, azt tudjuk, hogy a hiperszexualitáshoz mindenképpen kell egyfajta fogékonyság, egyfajta hajlamosság. Egyébiránt a szakemberek magát a hiperszexualitás főként a személyiségben lévő zaklatottsággal, egyéb helyekről származó indulatokkal magyarázzák. Azaz a betegség érintettjeiben mindig az átlagosnál nagyobb feszültség munkál, azt pedig nem jól kezelik, az általa okozott érzéseket nem jó helyre csatornázzák, irányítják - tehát tulajdonképpen a szex szolgál ezek "kisületésére". Ezek tudattalan dolgok, az érintettek nem is tudják pontosan megfogalmazni, hogy mi bajuk van. Mindez hasonló az alkoholfogyasztáshoz, ami szintén azt támasztja alá, hogy ez a betegség inkább az addikciók közé sorolható.

Az erotománia tünetei

Az erotománia, illetve a hiperszexualitás kifejezéseket hallva mindenki a túlzásba vitt szexre asszociál, az viszont nagy kérdés, hogy lehet-e a szexre azt mondani, hogy túl sok, lehet-e ezt a "túlzást" számszerűleg meghatározni. Valójában nem, lévén a felmérések nem bizonyító erejűek: ugyan a férfi hiperszexuálisok 80 százaléka naponta egyszer vagy többször szexel, a hiperszexuális nők pedig valamivel ritkábban teszik ezt, ez a mennyiség akár egészségeseknél is normális lehet, főleg egy kapcsolat elején.

Persze átlagos esetben a szex mennyiség ennél már kevesebb: általában heti kettő-három, de minimum egy alkalom a jellemző. A hazai felmérések is ezt támasztják elő: a 2010-es adatok szerint a magyar párok 70 százaléka hetente egyszer vagy annál többször szexel - köztük azok is, akik hét évnél hosszabb ideje élnek párkapcsolatban. Ebből a nagy szórásból az is következik, hogy a napi vagy annál gyakoribb szex inkább csak akkor "gyanús", ha huzamosabb ideig fennáll, a rá való igény pedig konstans. Viszont ez az állapot nem összekeverendő azzal, amikor a partnernek csökkent nemi vágya van, ezért társa már azt érzi, bármikor tudna szexelni. Ez ugyanis nem számít hiperszexualitásnak. Utóbbiból jól látszik, hogy pusztán a számokat nézve nem lehet meghatározni, hogy mi számít erotomániának, illetve hiperszexualitásnak. Ennél sokkal fontosabb a kórkép másik jellemzője: az, hogy esetében a szexet rosszul és rosszra használják. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szeretkezésből "hiányzik a lélek". A túlzásba vitt, ellélektelenített szex az érintetteket már abban is megakadályozza, hogy partnerüket szeressék, mindennapi teendőiket ellássák, hogy dolgozzanak.

A hiperszexuális partner mindig jól felismerhető, lévén számára a társ személye teljesen lényegtelen. Viszont nem tárgyiasításól van szó, hanem arról, hogy a partner azt érzi, hogy a hiperszexuális fél lélekben igazából nincsen jelen: szex közben nem kommunikál, maga az aktus inkább csak "történik vele. Olyan számára a szeretkezés, mintha "legurítana egy felest".

Nők esetében a hiperszexualitás szinte mindig társul egyfajta kapcsolatfüggéssel vagy a kapcsolatgyűjtéssel: ők tehát lelki "rágógumit" is használnak, de a rágógumi az rágógumi. Ebből a szempontból a női érintettek nagyban különböznek a férfiaktól. A hiperszexualitás sok esetben nem gyakori szeretkezésben, hanem folyamatos pornónézésben ölt testet. Ennek ok, hogy ez a szex legkönnyebben hozzáférhető, legegyszerűbben fogyasztható típusa. A pornófüggő hiperszexuálisokon minden esetben eluralkodik a beszerzési vágy, hatalmas pornógyűjteményekkel rendelkeznek, nem csak megnézik, hanem le is mentik a filmeket. Ebből a szempontból olyanok, mint a kábítószerfüggők, hiszen a szert nem csak használni, hanem birtokolni is akarják. Egyesek a filmek mellett képeket is gyűjtenek. A valóságban mindezt úgy kell elképzelni, hogy az érintettek pincékben, szekrényekben tárolják az ilyen tartalmakkal megtöltött vincseszterek és egyéb adathordozók tömkelegét.

A hiperszexualitásnak a pornófüggés mellett létezik olyan típusa is, amelynél az érintettek nem a filmeket, hanem a partnereket gyűjtögetik. Ilyenkor nem a szex mennyisége a fontos számukra, hanem a partnerek száma: akár egy napon belül is ágyba vihetnek többeket. Az érintettek számára a párhuzamos partnerek azért fontosak, mert így tudják biztosítani azt, hogy valaki mindig elérhető legyen számukra. Viszont az, akinek pusztán sok partnere van, nem feltétlen hiperszexuális, lévén ez emellett rengeteg személyiségzavarnak - például a nárcisztikusnak is - tünete lehet. Az viszont jellemző, hogy míg ezek a kapcsolatok nem csak a szexről szólnak, addig hiperszexualitásnál kizárólag arról van szó, hogy az érintett kapja meg, amit akar: a szexet és az orgazmust.

Az erotománia diagnózisa

A diagnózis felállítását klinikai szakpszichológus és/vagy pszichiáter végezheti a betegség tünetei alapján felállított kritériumrendszer szerint.

Az erotománia kezelése

Mivel a kórkép még új, a klinikusoknak még nincs a kezelésre vonatkozó kialakult gyakorlatuk, nincsenek felállítva a pontos irányelvek. A terápiában alapvetően szóba kerülhet minden, amivel az addikciókat kezelni szokták. Ilyen lehet a kognitív viselkedésterápia és a pszichoterápia, de szóba kerülhet akár a családterápia is.

Az erotománia gyógyulási esélyei

Mivel a hiperszexuális személyek alapból hajlamosak az addikciókra, illetve arra, hogy a feszültséget valamiféle pótcselekvéssel vezessék le, az érintettek könnyen belesodródhatnak más függőségekbe - például kábítószer-használatba vagy alkoholizmusba -, illetve könnyen vissza is eshetnek.

Az erotománia szövődményei

A hiperszexualitás "szövődményként" leginkább párkapcsolati problémákat okoz: például a pornó miatt az érintettek rászoknak az erős ingerekre, a hétköznapiak pedig már nem lesznek eléggé kielégítőek a számukra. A másik gond, hogy a betegek a munkahelyükön sem tudják visszatartani magukat, titokban ott is porónt néznek, ha pedig lebuknak, szégyenkeznek. Mindez komoly pszichés problémákat is okozhat. Másrészt a pornónézésre pazarolt munkaidő miatt a munkával is elmaradhatnak.

A hiperszexualitás nemi erőszakba aligha csúszhat át, lévén érintettjei nagyon félnek a kudarctól, tartanak attól, hogy partnerük kizökkenti őket az aktusból. A betegekre a kudarckerülés és a sikerorientáltság is erősen jellemző, általában szorongóak is, ez pedig szintén nem egyeztethető össze azzal, hogy erőszakossá váljanak, és azt kockáztassák, hogy például partnerük fölpofozza őket.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük Gyimesi Andrea szexuálpszichológusnak, a Magyar Szexuálterápiás és Párterápiás Egyesület szakmai titkárának.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció