Sebészet

A sebészet az orvostudomány azon ága, amely a külső vagy a belső szervek elváltozásait vagy betegségeit nem gyógyszerekkel, hanem műtéttel vagy különböző eszközös beavatkozások segítségével végzi. A sebészet már számos szakterületre specializálódott, például fej-nyaki sebészet, idegsebészet vagy éppen a plasztikai sebészet. A korábbi, jelentős roncsolással járó beavatkozások megszűntek és egyre inkább a kevésbé invazív megoldások terjedtek el. Ma már nem ritka az egynapos sebészeti ellátás sem.

Gyomor-bél-perforáció tünetei és kezelése

Mi a gyomor-bél-perforáció?

Gyomor-bél-perforáció alatt a gyomor vagy a belek teljes átlukadását, átfúródását értjük. Ennek következtében a gyomor vagy bél tartalma kijut a hasüregbe, ott baktériumokkal és emésztőnedvekkel keveredve hashártyagyulladást okoz, ami súlyos, életveszélyes állapot.

Tünetek

A gyomor-bél-perforáció előfordulása

Régebben gyakoribb volt a gyomor-bél-perforáció előfordulása, mivel az egészségügyi ellátás kevésbé volt fejlett, a gyomorfekély gyakran torkollott perforációba. Mióta a gyomor- és nyombélfekély már gyógyszeres úton is gyógyítható, nagyobb a megelőzés esélye. Régebben, amikor a fekély csak műtéti úton volt kezelhető, az emberek nehezebben szánták rá magukat a beavatkozásra, előfordult, hogy már csak a perforáció tünetei miatt kerültek orvoshoz. Ilyesmi ma csak nagyon elhanyagolt esetekben fordul elő, illetve olyanoknál, akik nem törődnek testük jelzéseivel, például a fájdalommal.
Korábban, amikor a perforáció a fekélybetegség miatt gyakoribb volt, jellemzően nagyobb arányban érintett idősebbeket. Ma is gyakoribb felnőttkorban, mint gyerekeknél. A nemek érintettsége között nincs érdemi különbség.

A gyomor-bél-perforáció okai

Több ok is vezethet gyomor-bél-perforációhoz - ilyenek lehetnek egyes betegségek, leggyakrabban a gyomorfekély vagy a nyombélfekély. Gyulladásos betegségek, például speciális, krónikus bélgyulladások is okozhatnak gyomor-bél-perforációt. Begyulladhatnak a bélfalban lévő divertikulumok is - ezek a bélben lévő kis "tasakok", amelyeknél a nyálkahártya betüremkedik a bélfal izomrostjai közé, egészen a bél külső, hashártyával borított részéig -, ezek gyulladása pedig elvékonyodott faluk miatt könnyen átlyukadáshoz vezethet. Természetesen ma, az antibiotikumok miatt az időben kezdett célzott kezelés mellett ez jó eséllyel elkerülhető.
Ebbe a kategóriába tartozik a vakbél perforációja is, hiszen a vakbél a vékonybélnek egy nyúlványa, ami ha begyullad, előfordulhat perforáció is. Az úgynevezett Meckel-diverticulum - ami egyfajta fejlődési maradvány, szintén a vékonybél nyúlványa, mely nem minden emberben van jelen - szintén begyulladhat, átfúródhat. Okozhatnak perforációt a gyomor és a belek területén kialakult daganatok is, vagy például egy speciális parazita, az orsóféreg fertőzés is. Utóbbi manapság szerencsére nagyon ritka.
Baleset is okozhat gyomor- vagy bélátfúródást, a kiváltó ok ez esetben értelemszerűen a külső behatás. Belülről idegen test, például szálka vagy kicsi csontdarab fúrhatja át a bél falát vagy közvetlenül, vagy a betokozódást követő kilökődési reakció során. Manapság előfordul az is, hogy esetleg mágneses tárgyak lenyelése miatt perforálódik a gyomor vagy a bél. Ennek forrása lehet például mágneses arcpiercing, illetve mágneses gyerekjáték. Egy darab kisméretű mágneses tárgy a lenyelést követően rendszerint távozik a szervezetből, hiszen jellemzően nem éles szélű tárgyakról van szó, ha viszont kettőt vagy többet sikerült lenyelni, akkor ezek a hasüregben vonzani kezdik egymást, a belek összetapadnak a mágnesek közt, illetve állandó nyomás alá kerülnek, vérellátásuk károsul, így a mágnesek közti rész elhal, akár át is lyukadhat.
Vérellátási zavar - például egy hasi artéria elzáródása - is okozhat perforációt, ennek következtében ugyanis oxigénhiányos állapot alakulhat ki a bélben, az érintett terület pedig elhalhat, illetve átlyukadhat. Utóbbi meglehetősen ritka, mert ha oxigénhiányos, úgynevezett hypoxiás állapot jön létre, az rettentő fájdalommal jár. Emiatt általában az érintett már a perforációt megelőzően orvoshoz kerül.

A gyomor-bél-perforáció tünetei

A perforáció nagyon éles, nagyfokú, minden mást felülíró hasi fájdalommal jár. Ezt hányinger, hányás, fokozott szívverés kíséri. Ha a beteg nem jut hamar orvoshoz, a gyulladás pedig előrehaladottabbá válik, láz, hidegrázás, csuklás, általános szeptikus, vérmérgezéses állapot jelentkezhet.
A perforáció nagyon éles, nagyfokú, minden mást felülíró hasi fájdalommal jár.
A perforáció nagyon éles, nagyfokú, minden mást felülíró hasi fájdalommal jár.

A gyomor-bél-perforáció diagnózisa

Az első lépés a fizikális vizsgálat, ami után a perforáció szinte mindig sejthető: a hasfal kőkemény, olyan, mint a deszka, gyakorlatilag meg sem lehet nyomni. A fájdalom nagyon erős. Az orvosok röntgenvizsgálatot is készíttetnek, azon látható, ha szabad levegő került a hasüregbe (a hasban elvileg nincs szabadon levegő, csak a belekben). Ultrahangra és CT-vizsgálatra is szükség lehet, utóbbiak a belekből, gyomorból a hasba kerülő folyadékot láthatják meg.

A gyomor-bél-perforáció kezelése

A kezelés minden esetben műtéti. A friss gyomorperforációk már egy varrattal, a hasüreg átmosásával elláthatók, az ezt követő antibiotikus kezelésnek köszönhetően viszonylag gyorsan gyógyulnak a betegek. Ha valaki napokkal később kerül orvoshoz, már komolyabb kezelésre lehet szükség, mert hashártyagyulladás alakul ki. Ebben az állapotban a beteg már nehezebben operálható, a műtét kockázata magasabb, a gyulladt területek nehezebben gyógyulnak, a varratok kevésbé tartanak, a hegképződés nehezített.
Előfordul, hogy a bél- vagy gyomorperforáció daganatos betegség miatt történik, ilyen esetben a műtét során, amennyiben lehetséges, eltávolítják a beteg szöveteket is.

A gyomor-bél-perforáció rehabilitációja

Műtét után a kiváltó októl függően speciális diétára van szükség, illetve kezelni kell a perforációhoz vezető betegséget is. Ha fekélybetegség állt a háttérben, akkor azt kell meggyógyítani, meg kell nézni, áll-e hátterében baktériumfertőzés. Ha igen, kezelni kell. Ugyanez a helyzet a daganatos betegségekkel.

A gyomor-bél-perforáció gyógyulási esélyei

A gyógyulási esélyek minden esetben attól függnek, mennyire súlyos a perforáció, mi volt az oka és mikor került a páciens műtétre.

A gyomor-bél-perforáció megelőzése

Ha a betegnek gyomorfekélye van, szükséges azt mihamarabb kezelni, ugyanígy a daganatot is. A divertikulumok gyulladása nem okoz hirtelen perforációt, az átlukadás a gyulladás előrehaladásával következik be. Emiatt a célzott kezeléssel jó esetben megelőzhető az átlukadás. A baleseti sérülések esetén is értelemszerűn rendkívül fontos, hogy az érintettek azonnal orvoshoz kerüljenek és szakszerű ellátásban részesüljenek.

A gyomor-bél-perforáció szövődményei

A perforáció szövődménye a hashártyagyulladás, illetve az ennek következtében létrejövő életveszélyes szepszis, vérmérgezés.

Minél alacsonyabb (a végbélhez minél közelebb eső) bélszakaszon történik az átlukadás, annál nagyobb a fertőzésveszély. Ennek oka, hogy lefelé haladva egyre több baktérium (hasznos és rossz is) él a bélrendszerben. Emellett amennyiben széklet is kerül a hashártyára, az súlyos állapotot eredményez.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Harasta Edit sebész, gasztroenterológos főorvosnak.
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +24 °C
Minimum: +9 °C

Estig napos idő várható kevés felhővel. Csapadék nem lesz, és a szél is gyenge marad. Késő estére 8 és 16 fok közé hűl le a levegő. A meteorológiai előrejelzés szerint napközben melegfront jellegű hatás érzékelhető, ami a frontérzékenyek panaszait erősítheti fel.