Meghűlés, megfázás

Legalább 20-30 éves élettapasztalattal a hátunk mögött általában tudjuk, - sajnos csak utólag - hol fázhattunk meg, vagy mire szoktunk érzékenyek lenni. A náthás, meghűléses megbetegedések nem szükségszerű velejárói a hideg időszaknak, megelőzhetők.

"Beteg vagyok, beteg az egész családom, betegek a rokonok, a munkatársak sorra kidőltek. Az orvosnál hosszú, tömött sorokban az előttem várakozók. Mikor 2 órai várakozás után bejutok a doktorhoz, kiderül, hogy ő is ugyanezzel küszködik. Táppénzes napjaim alatt olvasom az újságot, ahol azt írják, nincs járvány. Akkor mi van? Hiszen beteg az egész város!" A karácsony előtti és után időszakban szinte minden évben elhangozhatna egyszer ez a monológ.

Miért nincs járvány?

Járványról akkor beszélnek a szakemberek, ha a nagy tömegben előforduló betegségeket ugyanaz a kórokozó okozza. Többnyire azonban az a helyzet, hogy nagyszámú légúti betegséget okozó vírus és baktérium törzset izoláltak, és ezek együttesen felelősek az ünnepek táján kirobbant tömeges megbetegedésekért. Márpedig, ha nem okolhatunk egyetlen tettest, akkor járvány pedig nincs!

Mit tehetünk meg egészségesen, hogy elkerüljön minket a kór

Elsősorban próbáljunk meg mindennapi bevált életritmusunk szerint, de nem túlfeszített tempóban teljesíteni. Nem kell bezárkóznunk a lakásba. A "kórokozók bejönnek az ablakon át" - szoktuk mondani a betegeinknek, akik ilyenkor ki nem tennék a lábukat otthonról. Ha ellustulunk, a szervezetünk és az immunrendszerünk is veszít éberségéből. Alapvető fizikai adottságainkhoz mérten naponta sétáljunk a szabad levegőn. Dolgoztassuk meg izomzatunkat, lélegeztessük át a tüdőnket. Étkezzünk könnyen, kerüljük az emésztőrendszert terhelő zsíros, túl fűszeres ételek fogyasztását és inkább a zöldféléket, főzelékeket, friss gyümölcsöt részesítsük előnyben. Lehetőleg ásványvizet igyunk, kb. napi 2 liternyi mennyiségben.

A levertség, fejfájás, gyengeség és torokkaparás a kezdeti, intő jelei a betegség jelentkezésének. Ilyenkor az orvosok nagy része - helyesen - még nem alkalmaz antibiotikumokat, csak tüneti szereket. Ezt magunk is megtehetjük, nem kell feltétlenül felkeresnünk a háziorvost, ahol várakozás közben további fertőzéseket szerezhetünk.

 • Emelt adagban juttassunk C-vitamint a szervezetünkbe, akár napi 1000 mg mennyiségig, kivéve olyan betegségeket , ahol ez ellenjavallt pl. vesekövesség.
 • Segítsük a szervezetünket kalcium és nyomelemek szervezetbe juttatásával.
 • Kezdődő, lázmentes torokfájás esetén elegendőek a recept nélkül kapható szopogatós gyógyszerek.
 • Fogyasszunk sok folyadékot, ha szeretjük akkor teát (hársfa, csipkebogyó), lehetőleg ne forrón. A túl meleg folyadék kellemetlen hatású az amúgy is gyulladásos állapotban lévő nyálkahártyának, s ezáltal megkönnyíti a kórokozók bejutását. A forró teába hiába csavarunk citromot, mert a C-vitamin magas hőfokon elbomlik.
 • Ha szeretjük együnk mézet, s tegyünk italainkba is. Vigyázat! Pollenérzékenyek, propolisz-allergiások kerüljék, mert az igazi virágméz nagyon gazdag pollenben és allergiás tüneteket provokálhat.
 • Eldugult orr, letapadt légúti váladék esetén próbálkozzunk gőzöléssel. Nem forró, de még párolgó folyadék gőzét lélegezzük be, melyet dúsíthatunk illó olajokkal vagy a patikában gőzölés céljára kapható oldatokkal.
 • Célszerűnek tartom az illó olajok használatát légtéri párologtatásra. Erre nagyon alkalmas a citromfű, a fenyő és a levendula olaj. A légúttisztító hatáson túl fertőtlenítő hatásuk is jelentős, így családtagjaink kevésbé fertőződnek.
 • Köhögés jelentkezésekor ne törekedjünk a köhögés csillapítására, elfojtására. A köhögés csillapításával általában hosszabb időt vesz igénybe a gyógyulás, hiszen a termelődő légúti váladék csak nehezen tud kiürülni a tüdőből. Elsősorban tehát köptetőt használjunk.

Ha ezen intézkedések ellenére mégis megbetegedtünk, annak valószínűleg első tünete a láz jelentkezése lesz.

A lázról tudnunk kell, hogy ez szervezetünk egyik fontos vészjelzője, másrészt elsődleges védekező reakciója. Jelez nekünk, hogy valami gond van, és a megemelkedett testhőmérséklet segít lokalizálni a fertőzést, segít megakadályozni a kórokozók további szaporodását. A kórokozók ugyanis nem kedvelik a 37 foknál magasabb hőmérsékletet.

A 37-38 fok közötti, ún. hőemelkedés általában nem igényel csillapítást. Ha ezzel egyidejűleg fejfájás, bőrpír, izomfájdalom jelentkezik, elégségesek a paracetamol-tartalmú szerek.

38 fok felett beszélünk lázról. A magas - 39-40 fokos - láz már káros az emberi szervezetre is, ezt már csillapítani kell. Ilyenkor a - hagyományos lázcsillapítók (amidazofen-származékok, szalicilátok) a hatékonyabbak. Mindez természetesen egyénileg változó lehet. Magas láz esetén jól tesszük, ha a hűtőfürdőt vagy a még drasztikusabb priznicet alkalmazzuk.

Mikor gondoljunk szövődményre?

 • Ha lázunk a fentiekben ismertetett beavatkozások ellenére 1-2 nap múlva sem csökken.
 • Ha nem tudjuk a gyógyszereket bevenni, nem tudjuk a folyadékot pótolni hányás, hasmenés miatt.
 • Ha megfájdul az arcunk, fülünk, nehéz a nyelés.
 • Addig vizes orrváladékunk sárgássá válik.
 • A köhögéssel felszakadó köpet sárgás-zöldes lesz.
 • Nehézlégzés, sípoló légzés jelentkezik.

Minden ilyen esetben forduljunk orvoshoz, mert valószínűleg szükség lesz a segítségére.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +37 °C
Minimum: +21 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett sok napsütés várható és a déli óráktól főleg a középső országrészben számítani kell záporok, zivatarok kialakulására. A zivatarokat elsősorban felhőszakadás és viharos széllökések kísérhetik. Az eleinte déli, délkeleti, majd az északi, északnyugati irányba forduló szelet helyenként élénk lökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 35 és 42 fok között várható, a zivatarosabb tájakon ennél pár fokkal alacsonyabb maradhat a maximum. Az idei nyár eddigi, ha nem a legforróbb napja elé nézünk; az abszolút melegrekord is megdőlhet. Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra