Sebészet

A sebészet az orvostudomány azon ága, amely a külső vagy a belső szervek elváltozásait vagy betegségeit nem gyógyszerekkel, hanem műtéttel vagy különböző eszközös beavatkozások segítségével végzi. A sebészet már számos szakterületre specializálódott, például fej-nyaki sebészet, idegsebészet vagy éppen a plasztikai sebészet. A korábbi, jelentős roncsolással járó beavatkozások megszűntek és egyre inkább a kevésbé invazív megoldások terjedtek el. Ma már nem ritka az egynapos sebészeti ellátás sem.

Köldöksérv tünetei és kezelése

Mi a köldöksérv?

A köldöksérv a köldökgyűrűben kialakuló tágulat, valamint az ebbe bejutó hasüregi szervek által okozott elváltozás és duzzanat. Akkor alakulhat ki, ha a köldöknyílást körülvevő köldökgyűrű meggyengül vagy tágul. (A köldöknyílásnak a magzati életben van szerepe: ott csatlakozik a testbe a köldökzsinór.)

Tünetek

A köldöksérv előfordulása

A probléma előfordulási gyakorisága 15-20 százalék körüli.

A köldöksérv okai

A köldökgyűrűben magzati korban erek és idegek találhatók, ezek táplálják a magzatot a méhlepényből. Születés után ezek elsorvadnak, kialakul a köldökcsonk. Normál esetben ez a csonk összeheged, a nyílást erős hegszövet zárja, megakadályozva, hogy a hasüregből bármi előboltosuljon. Ha ez a gyűrű valamilyen ok miatt tágul vagy sérül, sérv alakulhat ki. Ilyenkor a kiváltó ok a hasfali gyengeség és a nagyobb köldöknyílás, ami adottság kérdése.
Gyerekkorban a köldöksérv kialakulását leginkább egyéni hajlam okozza, felnőtt korban viszont már jellemzően szerzett okai vannak. Kiváltó oka lehet, ha a hasfalat túlzott megterhelés éri. Ilyenkor a köldökgyűrű könnyen sérülhet, lévén ez a has egyik gyenge pontja. Maga a terhelés lehet komoly fizikai munka , hirtelen erőkifejtés, de akár elhízás is.
Az általános kötőszöveti gyengeség ugyancsak hajlamosító tényező, ennek hajlama öröklődhet is. Gyenge kötőszövettel rendelkező nőknél a terhesség is rejthet ilyen veszélyt. Az ikerterhesség önmagában is komolyabb fizikai terhet jelent, hajlamosíthat köldöksérv kialakulására. Állhat a háttérben a köldök területét érintő hasi műtét is, ami a metszés miatt növeli a köldöksérv kockázatát. Ma már egyre több műtétet végeznek laparoszkópos eljárással, melynek során a köldökgyűrű területén vezetik be a körülbelül 2 centiméter átmérőjű optikát befogadó csövet, így esetenként ennek helyén is kialakulhat köldöksérv.

A köldöksérv tünetei

A köldöksérv tünete a köldök területén növekvő duzzanat, ami elkezd panaszokat okozni. Fájdalom kezdetben nem feltétlenül jelentkezik, de kellemetlenségérzés, diszkomfortérzet mindenképpen. Maga a sérv mindig jól látható és elég könnyen felismerhető, mivel eleinte fekvő helyzetben mindenképpen eltűnik.

A köldöksérv diagnózisa

A diagnózist fizikai vizsgálattal állítják föl, képalkotóra ritkán van szükség. Ha mégis, általában ultrahang-vizsgálatot végezhetnek.
A köldöksérv diagnózisát általában fizikai vizsgálattal állítják fel
A köldöksérv diagnózisát általában fizikai vizsgálattal állítják fel

A köldöksérv kórlefolyása

A szerzett sérv úgy jön létre, hogy miután a köldökgyűrű kitágul, a hasüregi nyomás hatására kijut rajta a normál esetben a hasfalon belül lévő bél és hasfali zsírköpeny egy része. A bőr és a kötőszövet felette elvékonyodik, a nyomás pedig egyre kijjebb tolja a sérvtömlőt. A sérv eleinte nem fix csomó: ha például hanyatt fekszik a beteg, tartalma visszacsúszik a hasüregbe, majd felálláskor újra megjelenik. Ha a sérvbe már hasüregi szervek is bejutnak, előfordulhat kizáródás is, ami sürgős, életveszélye állapot, azonnali műtétet indokol. Ennek oka, hogy a sérvbe kizáródott béltartalom akár el is halhat.

A köldöksérv kezelése

Az egyetlen kezelési mód a műtét, a sérv lekötözése nem jelent megoldást. Az operáció típusa a sérv méretétől függ: ha kisebb, akkor elég a has réteges összezárása, ami gyakorlatilag megkettőzi a kötőszöveti rétegeket. A has összevarrása után a gyógyulásig kímélni kell a területet. Ha a sérv már nagyobb, akkor előfordul, hogy háló beültetésére is szükség van. A műtét után 4-6 hétig hasznos lehet rugalmas haskötő viselése is, a hasat fokozatosan csak ezt követően szabad terhelni.

A köldöksérv gyógyulási esélyei

A gyógyulási esély nagyon jó, jellemzően 90-95 százalékos. Teljes gyógyulás általában csak akkor nem érhető el, ha valamilyen súlyos alapbetegség, például májbetegség áll fent, vagy nagyobb mennyiségű hasűri folyadék képződik.

A köldöksérv megelőzése

Kerülni kell a hirtelen nagy erőfeszítéseket: például aki általában irodai munkát végez, lehetőleg költözködéskor ne álljon neki súlyos tárgyakat emelgetni.
Csecsemőkorban a köldökcsonk megfelelő gyógyulását segíti, ha a gyerek minél kevésbé erőlködik, nem beteg, nincs bélműködési zavara, székrekedése, nem sír túl sokat. Ez esetben az ideális körülmények kedveznek a spontán gyógyulásnak, az erős hegszövet kialakulásának. A babákat az első két évben általában még észlelhető köldökgyűrű-gyengeség esetén sem operálják, mert van esély arra, hogy ez a terület magától megerősödjön. Operálni csak akkor szoktak, ha a köldöksérv két éves kor fölött is megmarad.

A köldöksérv szövődményei

Ha a köldöksérvet elhanyagolják, akkor a benne lévő hasi szervek kizáródhatnak, ami bélelzáródást , bélelhalást okozhat. Előfordulhat az is, hogy fölötte a bőr elvékonyodik, kisebesedik, kifekélyesedik. Utóbbi különösen akkor gyakori, ha a sérv mellett olyan egyéb hasi betegség is fennáll, amely a has körfogatának növekedésével jár.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Harasta Edit sebész, gasztroenterológos főorvosnak.
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

Általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak kisebb körzetekben lehet szakadozottabb a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor, zivatar, utóbbiakra egyre inkább keleten is van esély. A keleti, délkeleti szél az ország keleti felén megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg erős lökések is lehetnek. Késő estére 17 fok köré hűl le a levegő. Kettős fronthatás okozhat ma problémákat az arra érzékenyeknél.