Fatorexia tünetei és kezelése

2017.01.02. 16:00

 Szabó Emese

 Faludi Viktória tanácsadó szakpszichológus, krízisterapeuta

Mi a fatorexia?

A fatorexia egy olyan testképzavar, amelyről egyelőre csak felbukkanó eseteket írtak le, a jelenség még nem olyan ismert, mint például az anorexia vagy a bulimia. Definíciója szerint olyan testképzavart jelent, amelynél a túlsúlyos emberek nem látják magukat túlsúlyosnak, azt hiszik, hogy vékonyak vagy normál testalkatúak. Magyarán a fatorexia a túlsúly nem észlelését jelenti. Enyhébb, mint a többi testképzavar, érintettjei a testtömegindex alapján könnyebben szembesülnek azzal, hogy valóban elhízottak, mint például egy anorexiások azzal, hogy csontsoványak.

túlsúly

A fatorexia előfordulása

A fatorexia előfordulásáról még nincsenek adatok, a testképzavarnak ezt a változatát még nem igazán kutatták, nem készült róla felmérés sem. Magyarországon például 40 százalékosra teszik a túlsúlyosak arányát, de nem tudni, hogy közülük hányan nem érzékelik ezt.

A fatorexia okai

Ez a testképzavar a szakirodalom szerint leginkább a jojó-effektusból alakul ki amiatt, mert a túlsúlyosak elkezdenek fogyókúrázni, lefogynak, majd elkezdenek enni, azt viszont valami miatt már nem tudják követni, hogy a leadott kilókat vissza is hízzák. Továbbra is azt hiszik, hogy a korábbi, lefogyott állapotukban vannak, abban, amit diétájukkal értek el.

Aki fatorexiás, szemet huny a túlsúlyossága felett

Aki fatorexiás, szemet huny a túlsúlyossága felett

Fatorexia társulhat szorongásos megbetegedéshez, de gyakran húzódik meg mögötte valamilyen szexuális gond. Az általánosságban is jellemző, hogy a testképzavar nem önmagában jelenik meg: a szorongás mellett együtt járhat vele például depresszió és hangulatzavar is.

A fatorexia tünetei

Az érintetteknél az árulkodó jel az, hogy ugyan túlsúlyosak, de nincsenek azzal tisztában, soványnak vagy normálnak látják testalkatukat. Nem mérik magukat mérlegen, kerülik az egész alakos tükröket, nem szeretnek fotókon sem szerepelni, meg sem próbálnak szembesülni azzal, hogy milyen a küllemük, eltávolítják a ruha méretét jelző címkét is. Testsúlyuk és formájuk mellett egyéb területekre koncentrálnak, így például frizurájukra, sminkjükre, körmükre. Gyakran hordanak elasztikus, nem méretre szabott öltözeteket, szívesen viselnek feltűnő darabokat és ékszereket, hogy azzal is eltereljék a hangsúlyt alakjukról.

A fatorexia diagnózisa

A fatorexia diagnózisát a tünetekből kiindulva állítják fel. Nagyon fontos lépés a szembesítés, tehát annak közlése, hogy valaki túlsúlyos. A szakemberek ilyenkor azt vizsgálják, hogy az érintett erre hogy reagál, ebből vonják le következtetéseiket.

A fatorexia kezelése

A kezelés hosszú pszichoterápiás folyamat, része lehet a pszichoanalízis, ugyanúgy, mint a viselkedésterápia és a kognitív terápia. Utóbbi a helyes viselkedésminták betanulását is jelenti. A kezelés lényege mindig az, hogy a háttérben meghúzódó okokat - beleértve a szexuális tőről eredő problémákat is - feltérképezzék és megváltoztassák. Mivel a fatorexia valamilyen szinten a jojó-effektusból alakul ki, érintettjeinek azzal is meg kell küzdeniük, tehát életmódváltást kell eszközölniük, elejét kell venniük annak, hogy újra és újra visszahízzanak. Ehhez belgyógyász, illetve obezitológus, dietetikus és mozgásterapeuta felügyeletére is szükségük lehet.

Szövődmények

A fatorexiának súlyos fizikális szövődményei lehetnek, hiszen az érintettek nincsenek tisztában túlsúlyukkal, így tenni sem tudnak ellene. Pedig az elhízottság akár halálhoz is vezethet, a belgyógyászati, szív- és érrendszeri betegségek rizikóját pedig mindenképpen növeli. A túlsúly ízületi problémákat is okozhat, hiszen a testtömeg a porcokat is jobban terheli. Aki erre hajlamos, az a társult depresszió és szorongás miatt akár öngyilkosságot is megkísérelhet. Viszont önmagában ehhez a fatorexia nem elég.

A cikkünk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük Faludi Viktória tanácsadó szakpszichológusnak.

testképzavar

Kategória: Pszichiátriai betegségek

Orvost vagy magánrendelőt keresek Fatorexia kezelésére! További kérdésem van Fatorexia témában

Szeretné megelőzni a betegségeket? Többet akar tudni róluk?
Töltse le most a Betegséglexikon applikációt!

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +9 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban szombaton délelőtt sok lesz felettünk a felhő.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag