A táplálkozás és a testsúly

A leggyakoribb gondolatok között, ami a táplálkozásról eszünkbe juthat, előkelő helyet foglal el a testsúly különböző módon való csökkentése, illetve ennek különféle változatai.

Nem új keletű dolog ez, hiszen a legújabb kor kezdete, a szépségideál megváltozása óta a testsúly lefaragásának módozatai mindig is nagyon sok embert foglalkoztattak és foglalkoztatnak ma is. Az idők során rengeteg különféle módszer, csodaszer és megváltó recept terjedt a köztudatban, ezekről a Házipatika.com idevágó oldalain is olvashatunk. Azonban mindezidáig száz százalékos, mindenkire egyaránt alkalmazható és eredményt hozó megoldás nem született, éppúgy a diéta, mint a gyógyszeres terápia oldaláról sem. Éppen ez az egyik oka (a másik a meglévő súlyfelesleg) annak, hogy sokan a diéta szót azonnal a fogyókúrához kapcsolják, és mint valami rossz dolgot fogják fel. Ez azonban természetesen nincs így, erről és még néhány tévhitről még egy másik írásban lesz szó.

Remélhetőleg azok, akik már részt vettek a Házipatika.com Internetes fogyókúra-programjában, már elégedetten (valamint néhány kilóval könnyebben) gondolnak vissza a részvételre, és tudják, hogy a fogyás egyáltalán nem kell, hogy megterhelést, esetleg szenvedést okozzon. Azoknak, akik ezt még nem ismerik, vagy nem vettek részt a programban, valószínűleg örömet fog jelenteni, hogy a program ismét elindul, újra lehet regisztráltatni magukat egy öthetes időszakra, hogy ennek befejeztével könnyebb lelkiismerettel és testsúllyal állhassanak a tükör elé. Addig, amíg a program elindul, következzen pár gondolat az egészséges fogyókúráról.

Kinek kell fogynia?

Bár hazánkban felmérések szerint a lakosság jelentős része súlyfelesleggel és az abból adódó problémákkal küszködik, korántsem igaz az, hogy mindenkinek, aki túlsúlyosnak érzi magát, fogyókúráznia kellene. Először is azért, mert kismértékű, egy-két kilogrammos súlyfelesleg, esetleg kozmetikai meggondolások miatt még nem érdemes szigorú súlycsökkentésbe kezdeni. Ilyenkor sokkal inkább javasolható a sok mozgás, a torna, valamint az étrend apróbb változtatása -zsírszegényebb táplálkozás, az édességek, illetve a nassolások elhagyása. Rövid idejű, pár napos-hetes, ámde szigorú diéta esetén a szervezet is védekezik: csökkenti az úgynevezett alapanyagcserét, miáltal a csökkent energia-bevitel is elegendő lesz a vitális funkciók működéséhez, majd amikor újra visszatér az eredeti tápanyagbevitel, ez már többletet fog jelenteni az igényekhez képest, s a többletből előbb-utóbb súlyfelesleg lesz ismét. Ha ezek a ciklusok gyakran váltják egymást (szigorú fogyókúra - hízás - szigorú fogyókúra ...) akkor mindig egy kicsivel több súly fog lerakódni vissza, mint amennyit leadni sikerült. Tehát valaki lead mondjuk x kilogrammot a súlyából, majd x+1 kilót visszahízik, megint lead x-et, de x+2-t hízik és így tovább. Magától értetődő, hogy ez egy öngerjesztő folyamat (neve is van: Jojó diéta), de jóra nem vezet, hanem csak folyamatos önsanyargatásban és kudarcélményben lesz része annak, aki ezt a módszert választja.

Tehát gondoljuk meg alaposan, mielőtt fogyókúrába kezdünk! Ebben segítséget nyújt a testtömegindex-kalkulátor, amellyel a kapott eredmény alapján ki-ki eldöntheti, hogy a súlya a normál, a sovány, vagy éppen a magas kategóriába tartozik-e. Vigyázat, az index nem minden életkorban alkalmazható, gyermekkorúak esetében nem ezzel kell számolni, hanem átlagértékekkel és az ettől való eltéréssel, az úgynevezett percentilisekkel! Aki a kapott adat alapján túlsúlyosnak számít, annak javaslom, hogy regisztráltassa magát a most induló programra, és lelkiismerete szerint kövesse az itt kapott tanácsokat. Veszteni csak a súlyából veszthet, egyéb kockázattal nem jár a részvétel. Aki más módszerrel is meg akar bizonyosodni testsúly állapotáról, annak javaslom a módosított Broca-index kiszámolását. Nem kell megijedni, nagyon egyszerű a számolás: a testmagasság centiméterben mért értékéből le kell vonni százat, majd az összegből még hölgyek esetében tizenöt, férfiaknál és idősebb hölgyeknél tíz százalékot (Így például egy 170 centiméter magas hölgy ideális testsúlya 69, 5 kilogramm, egy 180 centiméter magas férfié 72 kilogramm). A kapott érték az ideális testsúly, amelynek elérése kívánatos lenne. Mind a testtömeg-index (Body Mass Index, BMI) mind a módosított Broca-index egy jelzőérték, azt jelzi, hogy az ideális tartományba eső súlyú emberek halandósága a legkisebb, mind az alacsony, mind a magas tartományba tartozóké ennél magasabb. Tehát sem a soványság, sem az elhízottság nem kívánatos. Legyen tehát figyelmeztetés is ez néhányaknak, akik képesek magukat az ideális súly alá fogyasztani, hogy nem mindig a legsoványabb a legszebb. A soványság, a túlzásba vitt fogyókúrázás éppolyan betegség, mint a kóros fokú elhízás, ugyanúgy szakértő, kórházi kezelést igényel mindkettő.

Visszatérve viszont a cím kérdésére, miszerint kinek kell fogyókúráznia, elmondható, hogy annak, aki úgy érzi és a kiszámított értékek is ezt mutatják. Mindenképpen ajánlatos viszont súlyt csökkenteni azoknak, akiknek BMI indexe 25 fölött van, illetve azoknak, akiknek a súlyfelesleg valamilyen egyéb szervi problémát okoz, például magas vérnyomás, vagy II. típusú cukorbetegség esetén. Bármely okból is kezdjenek súlycsökkentésbe, szakértő forrás segítségével tegyék azt, mert a rosszul összeállított diéta többet árthat, mint amennyit használ. Ebben nyújt nagy segítséget ez a program, hiszen itt szakorvosok és dietetikus szakértelmére támaszkodhatnak, ha bármilyen probléma adódna, vagy a diéta során nehézséggel találnák szemben magukat. Azonban a program részét képező életmódtanácsok, receptek és étrendek nemcsak azoknak lehetnek hasznosak, akik már többször is sikertelenül fogyókúráztak, vagy éppen csak most kezdtek el először, hanem mindenkinek ajánlhatóak. Emiatt is arra kérem Önöket, ha a tudnak valakiről környezetükben, akinek hasznos lehetne a program, akkor említsék meg a lehetőséget, hogy regisztrálható a részvétel , és be lehet kapcsolódni a programba.

Kinek nem ajánlott a fogyókúra?

Természetesen nem lehet mindenkinek ugyanúgy alkalmazni a tanácsokat. Ne kezdjen fogyókúrába az, akinek testsúlya a számított értékek alapján az alacsony kategóriába esik, és éppúgy azoknak sem javasolható, akik még gyermekkorúak, nem töltötték be a tizennegyedik évüket. Gyermekek esetében a túlsúly eltüntetésére a mozgásprogram ajánlható, hiszen a fiatal szervezettől ellenőrizetlen körülmények között tápanyagokat elvonni nem szabad, mert fejlődésbeli zavarok lehetnek a következmények. Ha a torna, a mozgás nem vezet eredményre, megfontolandó szakorvoshoz fordulni. Akinek a normálistól kevesebb a testsúlya, inkább arra törekedjen, hogy az ideális tartományt elérje, mivel ahogy az fentebb is olvasható, hogy életkilátásait ezzel tudja a lehető legideálisabb helyzetbe hozni. Szépészeti, kozmetikai vagy lelkiismeret-megnyugtatási okokból ne csökkentse testsúlyát, mert a szervezet működése ezzel teljesen felborulhat, hiszen nem jut hozzá a szükséges tápanyagokhoz, vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz.

"Étvágykeltőnek" itt legyen ennyi, aki ezek alapján úgy döntött, hogy bekapcsolódik a fogyókúrás programba, ezt akár azonnal is megteheti a regisztráció kitöltésével .

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22 °C
Minimum: +10 °C

A napos időt fátyol- és gomolyfelhők zavarják meg, csapadék nem várható. Estétől csökken a felhőzet. Az északi szél estig még többfelé megélénkül. Késő estére 9 és 16 fok közé hűl le a levegő. Hidegfront érkezett, de jelentős időjárásváltozást nem hozott.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra