Pszichiátriai betegségek

A pszichiátriai betegségek közé a gondolkodás, az érzelmi élet és a viselkedés zavarai tartoznak. Hátterükben több tényező is állhat, leggyakrabban testi, pszichológiai, szociális, kulturális vagy örökletes tényezők bonyolult kölcsönhatásai idézhetik elő. A pszichiátriai kórképek közül a többség által nem is betegségnek, hanem csak egy rossz szokásnak tekintett dohányzás, azaz a nikotinfüggőség a legelterjedtebb. A második helyen az alkoholizmus áll. Harmadikként a depressziót kell említeni: felmérések szerint a lakosság 15%-a legalább életében egyszer átesik egy súlyos depressziós időszaka és minden hónapban a népesség 3-5%-a tekinthető depressziósnak.

Pronoia tünetei és kezelése

Mi a pronoia?

A pronoia a paranoia ellentéte: míg utóbbinál valaki attól fél, hogy mindenki összeesküdött ellene, minden azért történik, hogy neki rossz legyen, addig a pronoiásak úgy gondolják, mindenki azon dolgozik, hogy nekik szebb és jobb legyen az életük. A kifejezést csak néhány szakember használja, a fősodorbeli klinikai pszichiátria és a pszichológia szintjén a pronoia nem létező diagnózis, nincs ilyen önálló mentális zavar. A szakemberek kizárólag más mentális betegségek tüneteként találkoznak vele.

Tünetek

A pronoia előfordulása

Nincs adat róla, hogy ez a mentális állapot mennyire gyakori, de vélhetően ritka. Legalábbis erre utal, hogy a legnagyobb orvosi adatbázis mindössze két cikket tartalmaz a pronoiáról - még az 1910-es és az 1940-es évekből -, azóta pedig csak néhány pszichológus írt tanulmányt a jelenségről, nem túl meggyőző esetszámmal. Ez azért jelzésértékű, mert a pronoiás ellentéteként emlegetett paranoid betegekkel mondhatni lépten-nyomon találkoznak a szakemberek. Ezzel szemben többségük garantáltan nem találkozik önállóan, tisztán pronoiás beteggel, csak olyannal, akiknél a pronoia valami más betegség egyik jele. Akik a jelenségről írnak, csak egy-egy elszórt esetről tesznek említést egyéb kórképek kapcsán. Átmeneti állapotként azonban nem ritka a pronoia.

A pronoia okai

A pronoia olyan kórképeknél fordul elő, amelyek miatt az érintett euforikus állapotban van. Leggyakrabban a mániás állapotok ilyenek, illetve az úgynevezett szkizoaffektív pszichózisok. Utóbbit ötvözött pszichózisnak is nevezik, esetében a hangulatzavarok és a szkizofrénia tünetei kombinálódnak. Ennek egyik alcsoportja a szorongás-boldogság pszichózis, amelynél az állapot a nevében hordott két véglet között ingázik. A pronoia ennek boldogságfázisában jelenik meg. Előállhat ilyen állapot drog vagy alkohol hatása miatt, de lehet a hátterében csökkent kognitív funkció, demencia vagy gyengeelméjűség is.

A pronoia tünetei

A pronoiás személy azt gondolja, mindenki őt segíti, mindenki azon dolgozik, hogy céljai megvalósuljanak, elképzelései teljesüljenek. Az érintetteknek gyakran vannak altruista, másokon segítő elképzeléseik, nagy ötleteik, amelyekkel megváltják a világot, előrevisznek komoly ügyeket. Ebben a tudatállapotban nagy jelentőséget tulajdonítanak egészen kis eseményeknek is, például, hogy más is fölismerte, mennyire komoly dologért küzdenek. Gond viszont, hogy ezt a következtetést abból is le tudják vonni, ha valaki irreális ötletükre nem legyint, hanem illedelmesen végighallgatja, utána pedig elköszön. A pronoiás ezt úgy könyveli el, hogy van egy új híve.
A pronoia a paranoia szöges ellentéte
A pronoia a paranoia szöges ellentéte
Az előbbiből is látszik, hogy a pronoia lényege valójában ugyanaz, mint a paranoiáé, csak az előjele ellentétes: míg a paranoid személyek apróságokból következtetnek súlyosan negatív dolgokra, addig a pronoiás emberek ugyanolyan apróságok miatt várnak pozitív kifejleteket.

A pronoia diagnózisa

A szakemberek többsége a pronoiát nem diagnosztizálja önálló mentális zavarként, hanem mentális betegségek tüneteként értékeli.

A pronoia kezelése

Kezelni csak a pronoiát okozó alapbetegséget, leggyakrabban a mániát és a szkizoaffektív pszichózisokat lehet. Ha az állapotot alkohol vagy drog okozza, akkor megvonásuk szünteti meg a pronoiát.

A pronoia gyógyulási esélyei

A gyógyulási esélyek az alapbetegség kezelhetőségétől függnek.

A pronoia megelőzése

A megelőzést a mentális egészség fenntartása segíti, illetve ha figyelnek az alapproblémákra: tehát az esetlegesen fennálló mániára és szkizoaffektív pszichózisra. Ha ezeket megfelelően kezelik, akkor nem alakul ki pronoia.

A pronoia szövődményei

Szövődmény az lehet, ha a pronoiás személy ráeszmél, hogy elképzelései nem reálisak, nem megvalósíthatóak. Ilyenkor állapota átcsaphat az ellenkezőjébe. A másik szövődmény a túlzott bizalom miatt az lehet, hogy az érintett áldozattá válik. Ha ugyanis ki akarja használni valaki a feldobott, túlzottan optimista állapotot, akkor könnyen meg tudja tenni. Köthet vele például előnytelen üzleteket, vagy elkérheti a pénzét irreális célokra.

Hasznos tudnivalók a pronoiáról

A pronoiának nemcsak klinikai vonatkozása van, hanem előfordul különféle szektákban is. Ott a guru táplálja a követőibe a világmegváltó gondolatokat, a világjobbító hangulatot. Ilyen esetekben a követők hajlamosak rá, hogy figyelmen kívül hagyják a negatív információkat, és ne vegyék tudomásul, hogy a világmegváltás nem fog összejönni. A pronoiát a tagok csak erősítik egymásban. A szektákhoz hasonlóan működhet a pronoia egyes értékesítési hálózatoknál is, ahol a résztvevők szintén egymásban tartják fönt a felfokozott állapotot, adnak egymásnak alaptalan önbizalmat.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Vizi János pszichiáternek.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +18 °C
Minimum: +1, +8 °C

Több órára kisüt a nap, majd délután nyugat felől elkezd megnövekedni a felhőzet. Napközben számottevő csapadék nem várható, de estétől egyre többfelé kell esőre, záporra készülni. Megélénkül a délire forduló szél, 14, 19 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem jön front. Az előző napi fronthatás miatt azonban a fokozottan érzékenyek még mindig tapasztalhatnak vérnyomásproblémákat, illetve sokaknál a fejfájás sem szűnik meg teljesen. A napsütés javítja a hangulatot, a a kinti programoknak kedveznek a feltételek. Este, éjjel erős hidegfront érkezik! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: