Felnőttkori fertőző betegségek

Az emberi szervezet legtöbb megbetegedését baktériumok, vírusok, illetve egysejtűek okozhatják. A mindennapi életben számtalan mikroorganizmus van jelen körülöttünk, amelyek szervezetünkbe is bejutnak. Az, hogy a fertőzés valóban bekövetkezik-e, a mikroorganizmus természetétől és az emberi test védekezésétől függ. A fertőzés kimenetele többféle lehet. Ha a kórokozónak sikerül elszaporodnia, az a betegség teljes kifejlődéséhez vezet. Kialakulhat egyensúlyi állapot a védekező mechanizmusok és a kórokozó szaporodása között, ekkor idült fertőzésről beszélünk. Ha az immunrendszer győz, akkor a betegség gyógyul, és a szervezet védetté is válhat.

Álomkór tünetei és kezelése

Mi az álomkór?

Az álomkór valódi egysejtű parazita, a tripanoszóma által okozott fertőző betegség, mely agyvelő- és agyhártya-gyulladást okoz. Nevét a napközben megmutatkozó álmatagságról kapta.

Tünetek

Az álomkór előfordulása

Az afrikai tripanoszómiázis a cecelegyek által lakott kelet- és nyugat-afrikai vidékek betegsége. Évente mintegy 20-25.000 új betegséget regisztrálnak. Naponta mintegy száz, százhúsz halálos áldozata van a kórnak.
Az álomkórt az afrikai cecelégy terjeszti (Forrás: Wikipédia)
Az álomkórt az afrikai cecelégy terjeszti (Forrás: Wikipédia)

Az álomkór okai

A betegséget a tripanoszómák okozzák, melyek a fertőzött cecelegyek csípése útján terjednek, és nem pusztán a passzív átvivő szerepét töltik be, hanem biztosítják a kórokozó bonyolult átalakulási fázisát. A betegségnek két kórokozója van. A kelet-afrikai vagy rodéziai típus okozója a Trypanosoma brucei rhodesiense, míg a nyugat-afrikai vagy gambiai típust a Trypanosoma brucei gambiense okozza. Afrika lakosságának mintegy harmada él cecelégy által fertőzött területen. Afrikán kívül csak behurcolt esetekkel kell számolni, de a fertőzés a turistákra is komoly veszélyt jelent.

Az álomkór diagnózisa

A diagnózis a beteg panaszai, fizikális vizsgálat, laboratóriumi és bakteriológiai vizsgálatok segítségével állítható fel. A fizikális vizsgálat az agyhártya-agyvelőgyulladás klinikai képét mutatja.
A laboratóriumi vizsgálat során alacsony vörösvérsejt-szám, gyorsult vörösvértest-süllyedés a jellemző. A vérből és az agyvízből mikroszkóppal élő, mozgékony kórokozók mutathatók ki. A nyirokcsomóból vett szövetmintából is igazolható a kórokozók jelenléte.

Az álomkór tünetei, kórlefolyása

A légy csípése fájdalmatlan. Néhány nap múlva a csípés helyén kis fájdalmas duzzanat, bőrpír keletkezik. A betegség első fázisában a fertőzési kapuból a kórokozók a vérbe kerülnek, elárasztják a szervezetet, magas lázat, fejfájást, verejtékezést okoznak. A nyirokcsomók testszerte megnagyobbodnak. A betegség második fázisában a paraziták megtámadják a központi idegrendszert (a kelet-afrikai típusnál hamarabb, a nyugat-afrikai típusnál később), és ott gyulladást okoznak, aminek következtében kialakul az álomkórra jellemző tünetegyüttes. Érzészavarok, személyiségváltozás tünetei jelentkeznek. A beteg közönyössé, aluszékonnyá válik, bénulások, hangulati ingadozások, fejfájás, láz is kialakulhat. A beteg alig vesz táplálékot magához, teljesen legyengül. Ezzel párhuzamosan szívizomgyulladás jöhet létre. Kezeletlen esetben a halál 6 hónapon belül bekövetkezik, szívelégtelenség, illetve a rodéziai típus esetében a kórokozók mérgező hatása miatt.
A gambiai típusnál jellemző a súlyos álmosság, kontrollálhatatlan alvási kényszer, amelyet éjjel álmatlanság követ. Az alvásos időszak folyamatosan hosszabbodik, míg a beteg kómába nem esik.

Az álomkór kezelése

A betegek a kórokozó elleni gyógyszereket kapnak.

Az álomkór gyógyulási esélyei

Agyvelőgyulladás esetén a kezelést követően is gondozásra szorul a beteg, 2 éven keresztül 6 havonta agyvíz-vizsgálatot végeznek. Ha a betegeket már az első szakaszban kezelik, többségük meggyógyul. Ha a második szakaszban kezdik el a kezelést, a többség ekkor is meggyógyul, de 2%-ukban a betegség kiújulhat. Kezeletlen esetben, vagy ha a kezelést nem kezdik időben, akkor maradandó agykárosodás alakulhat ki, és halálhoz is vezethet a betegség. A gambiai fertőzés váltja ki a klasszikus "álomkór-szindrómát".

Az álomkór megelőzése

Járványveszélyes helyeken fontos, hogy hosszú ujjú ingeket, és nadrágokat viseljenek (sötét színű ruhákat mellőzzék), és alváshoz szúnyoghálót alkalmazzanak. Riasztószerek nem hatásosak. Bizonyos személyeknek (akik tartósan járványos helyen élnek) hatásos lehet egy, a kórokozó ellen adott injekció a pentamidin adása, ami 3-6 hónapra nyújt védelmet, de mellékhatásai miatt csak indokolt esetben alkalmaznak. A leghatékonyabb védekezési mód a rovarok szervezett irtása.

A betegség csak ott terjed emberről emberre, ahol a cecelégy él. A behurcolt esetek tehát tovább nem fertőznek.
A kontrollálhatatlan álmossággal járó formák, különösen autóvezetés vagy veszélyes gépek kezelése közben, rendkívül balesetveszélyesek.
A betegség progresszív agyi degenerációt eredményez. Az esetleg gyógyult személyeknél jelentős idegrendszeri maradványtünetekkel (pl. bénulás) kell számolni.
Az Országos Johann Béla Epidemiológiai Központ címe: 1097 Budapest, Gyáli út 2-6. Ott pontos felvilágosítást kaphat arról, hogy mely területeken kell különösen vigyázni a fertőzés elkerülésére. Igen fontos a rovarűző szerek akár túlzásba is vitt alkalmazása éppúgy, mint a lakóhelyiségünkben naponta, a többszöri rovarirtás. A megelőzés fontos része a tripanoszóma ellenes gyógyszerek folyamatos szedése a fertőzött területeken. Jelen pillanatban hatékony védőoltással nem rendelkezünk.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31 °C
Minimum: +19 °C

Általában sok napsütés várható a képződő gomolyfelhők mellett, amelyek az ország keleti, délkeleti felén tornyosulnak magasabbra. Ott vastagabb fátyolfelhőzet is lehet. A csapadéktevékenység elsősorban az ország keleti, délkeleti felére húzódik, ott több hullámban valószínűek záporok, zivatarok, sőt heves (szupercellás) zivatarok is kialakulhatnak, amelyeket felhőszakadás, nagyobb méretű jég, valamint viharos, erősen viharos széllökések kísérhetnek. Az északnyugati szél a Dunántúl mellett már a középső országrészben is feltámad. Zivatarok környezetében viharos, akár erősen viharos széllökések is lehetnek. Délutánra 26 és 36 fok közé melegszik fel a levegő, északnyugaton lesz a leghűvösebb, míg délkeleten a legmelegebb. Fronthatásra napközben nem kell számítani.