Egyéb vizsgálatok

Köldökvizsgálat

Célja

Az újszülött köldökének tisztán tartása, a fertőzés megakadályozása.

Leírás

A köldököt megtekintve láthatjuk, hogy a néhány napos korban hazaadott csecsemő köldöke még váladékozik. Ezt naponta kell tisztítani, ápolni. Minden tisztába rakáskor steril vattával 70%-os alkohollal le kell törölni a váladékot, mivel a nedvedző köldök könnyen befertőződhet. A tisztítás után hexachlorophen vagy dermaforin porral igen finoman kell beszórni. (Ha úgy kell fürdetnünk, hogy a köldök kezdetben még nedvedzik, csak kevés, enyhén hypermangános vízben és rövid ideig szabad fürdetni. Még helyesebb inkább a lemosást alkalmazni.)

Figyelem!

Amennyiben egyhetes korban még mindig váladékozik a köldök, mindenképpen lássa gyermekorvos vagy gyermeksebész.

Jó, ha tudja

Mivel a kálium-permanganát szárít, érdemes a baba bőrét mindenhol naponta legalább kétszer tiszta babaolajjal (gyógyszertári napraforgó olaj) bekenni.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2 °C
Minimum: -4 °C

Hazánk középső harmadában túlnyomóan borult, párás marad az idő. Másutt rövidebb, a Dunántúlon és Borsod térségében hosszabb napos időszakok is lehetnek. Néhol hószállingózás, szitálás előfordulhat. A Dunántúl északnyugati részén helyenként megélénkülhet a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +5 fok között alakul. Késő estére -6 és +1 fok közé csökken a hőmérséklet. Időjárási frontokra a meteorológusok nem figyelmeztetnek, Veszprém, Komárom-Esztergom, illetve Somogy megyében azonban havazás, illetve ónos eső veszélye miatt is figyelmeztetés van érvényben.