Egyéb vizsgálatok

Helicobacter kilégzési teszt

Rövid leírás

A Helicobacter pylori egy bélrendszerben előforduló csillós baktérium, jelenléte a gyomorfekélyes esetek jelentős részében kimutatható. Elnevezése abból ered, hogy a pylorus a gyomornak azon része, ahol leginkább tartózkodik. A baktérium a gyomor nyálkahártyát borító nyákrétegben él, onnan juthat át a gyomba, amit megfertőzve helyi gyulladást idézhet elő. A fertőzésnek szerepe lehet az atrófiás gyomornyálkahártya-gyulladás, a gyomor és nyombélfekély, a nyálkahártyához társult nyirokszövet limfóma, valamint a gyomorrák kialakulásában. Kimutatása emiatt fontos. Ez történhet gyomortükrözéssel vett szövettani mintából, illetve kilégzéses teszttel. Utóbbinál a beteg speciális oldatot iszik, majd azt a gyomorban – ha jelen van – lebontja a Helicobacter pylori egyik enzimje. Az ebből eredő változást a kilégzési teszttel ki lehet mutatni, ezáltal lehet megmondani, van-e a gyomorban ilyen baktérium.

Mikor alkalmazzák?/Mikor van rá szükség?

Akkor végeznek Helicobacter kilégzési tesztet, ha feltételezik, hogy a gyomorban ez a baktérium okoz problémát. A panaszok hátterében ilyenkor az állhat, hogy a gyomorban megtelepedő, onnan táplálkozó baktérium krónikus gyomornyálkahártya-gyulladást, majd abból gyomorfekélyt alakít ki. Ezt a kapcsolatot legalább 20 éve fedezték fel, akkor mutatták ki, hogy a gyomorfekélyek jelentős részének hátterében ez a gyulladás áll. Mostanában vitatják, hogy ez-e a tényleges kiváltó ok, de az biztos, hogy a gyomorfekélyek kialakulásában és fenntartásában ez is szerepet játszik. A gyomorfekély azért is veszélyes, mert rosszindulatúvá válhat, alapja lehet gyomortumornak. A Helicobacter és a gyomorrák közt közvetlen összefüggés persze nem mutatható ki, de a kettő között áttételesen mindenképp lehet kapcsolat. Emiatt kulcskérdés az esetleges Helicobacter-fertőzöttség felismerése, kimutatása. A célzott kezelést és a gyógyítást ez teszi lehetővé.

Mit diagnosztizálnak vele?

A Helicobacter kilégzési teszttel az mondható meg, jelen van-e gyomorban ez a baktérium, és ha igen, akkor milyen mértékben.

Hogyan kivitelezik a beavatkozást?

A vizsgálathoz speciális mérőkészülékre van szükség, a betegnek egy szájrészen keresztül abba kell levegőt fújnia. Először fújnia kell egy alapértéket, majd meg kell innia egy speciális, C-karbamidos oldatot. Fertőzöttség esetén a karbamidot a gyomorban lévő baktériumok hidrogén-karbonát ionra és ammóniára bontják. Előbbi szén-dioxiddá alakulva a kilélegzett levegővel távozik a szervezetből. A betegnek tíz perccel az oldat elfogyasztása után ismét bele kell fújnia a készülékbe. Az így kapott eredményt szintén mérik, majd összehasonlítják a korábbival. A két érték közti különbségből lehet arra következtetni, hogy szó van-e Helicobacter pylori fertőzöttségről. Az alacsonyabb és magasabb értékek különböző fertőzöttségi szinteket jelentenek, így kiderül az is, mennyire súlyos a probléma.

Mennyi időt vesz igénybe?

A teljes vizsgálat nagyjából 20-30 percig tart.

Milyen szakorvos végzi?

Helicobacter pylori tesztet gasztroenterológusok kérnek, háziorvosokra ez nem jellemző.

Hogyan kell rá készülni?

A betegnek a vizsgálatra éhgyomorral kell érkeznie, éjféltől nem szabad fogat mosnia, szájat öblítenie, mentolos cukorkát fogyasztania, dohányoznia és vizet innia sem. A kilégzési teszt előtt egy hónapig nem szabad probiotikumot és antibiotikumot szednie, illetve egy hétig kerülnie kell a gyomorsavcsökkentőket is. Utóbbi azért tiltott, mert megváltoztatja a gyomor pH-ját, ami nagyban befolyásolja a Helicobacter pylori életfeltételeit. Használatakor a baktérium úgymond elbújik, így nem tudják kimutatni függetlenül attól, hogy amúgy jelen van. A vizsgálat eredménye emiatt hamis lenne.

Jár vele fájdalom?

A kilégzési teszt teljesen fájdalmatlan.

Kinél nem végezhető?

A vizsgálatot terhes nőknek nem javasolják (szoptatásnál elég két nap szünetet tartani a teszt után), illetve azoknak sem, akiknél a gyomor egy részét vagy egészét eltávolították. Nem javasolják a tesztet 18 éven alattiaknak sem. Akkor sem ajánlott ilyen vizsgálatot végezni, ha fennállhat egyéb gyomorfertőzés.

Hasznos tudnivalók

A Helicobacter pylori jelenléte gyomortükrözéssel is igazolható. Ilyenkor az endoszkóppal gyulladt nyálkahártya, speciális nyálkahártya-szerkezet figyelhető meg, fölfedezhetők fekélyek is. Ha az eszközzel szövettani mintát vesznek, festéses eljárásokkal kimutatható a Helicobacter pylori konkrét jelenléte is. Ezzel a módszerrel lehet a legpontosabban kimutatni a fertőzöttséget, azaz a diagnózist megadni. Így a baktérium tenyésztésére is lehetőség van.
Meg lehet határozni a Helicobacter pylorit székletből, illetve vérből is. Utóbbira az ad lehetőséget, hogy a baktériumok jelenlétekor ellenanyagok termelődnek a szervezetben. Ez a módszer viszont nem annyira biztos, csak 60 százalékban ad valós eredményt, relatíve sok a fals negatív teszt.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Hidvégi Edit gasztroenterológusnak, gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász szakorvosnak.
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2 °C
Minimum: -2 °C

Erősen felhős vagy borult, párás idő várható, délutántól a nyugati részeken szakadozgathat a felhőzet. A csapadékzóna fokozatosan kelet felé helyeződik, estére a keleti határszélről is levonul. Az Északi-középhegység térségében végig, de a főváros, illetve az Észak-Alföld környezetében is tartós havazás lesz a jellemző, másutt már inkább havas esőre, esőre számíthatunk. Kora délelőttig ónos eső is előfordulhat, főként a délnyugati tájakon. A szél elsősorban az Észak-Dunántúlon élénkülhet meg helyenként, amely a magasabban fekvő helyeken hordhatja a friss havat. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -1 és +3 fok között várható, de a Nyugat-Dunántúlon enyhébb lehet az idő, Sopronban akár +7 fokig is felmelegedhet a levegő. Késő este -5, +2 fok valószínű. A következő front vasárnap érkezik, így addig nem kell fronthatástól tartani.