Egyéb vizsgálatok

Helicobacter kilégzési teszt

Rövid leírás

A Helicobacter pylori egy bélrendszerben előforduló csillós baktérium, jelenléte a gyomorfekélyes esetek jelentős részében kimutatható. Elnevezése abból ered, hogy a pylorus a gyomornak azon része, ahol leginkább tartózkodik. A baktérium a gyomor nyálkahártyát borító nyákrétegben él, onnan juthat át a gyomba, amit megfertőzve helyi gyulladást idézhet elő. A fertőzésnek szerepe lehet az atrófiás gyomornyálkahártya-gyulladás, a gyomor és nyombélfekély, a nyálkahártyához társult nyirokszövet limfóma, valamint a gyomorrák kialakulásában. Kimutatása emiatt fontos. Ez történhet gyomortükrözéssel vett szövettani mintából, illetve kilégzéses teszttel. Utóbbinál a beteg speciális oldatot iszik, majd azt a gyomorban – ha jelen van – lebontja a Helicobacter pylori egyik enzimje. Az ebből eredő változást a kilégzési teszttel ki lehet mutatni, ezáltal lehet megmondani, van-e a gyomorban ilyen baktérium.

Mikor alkalmazzák?/Mikor van rá szükség?

Akkor végeznek Helicobacter kilégzési tesztet, ha feltételezik, hogy a gyomorban ez a baktérium okoz problémát. A panaszok hátterében ilyenkor az állhat, hogy a gyomorban megtelepedő, onnan táplálkozó baktérium krónikus gyomornyálkahártya-gyulladást, majd abból gyomorfekélyt alakít ki. Ezt a kapcsolatot legalább 20 éve fedezték fel, akkor mutatták ki, hogy a gyomorfekélyek jelentős részének hátterében ez a gyulladás áll. Mostanában vitatják, hogy ez-e a tényleges kiváltó ok, de az biztos, hogy a gyomorfekélyek kialakulásában és fenntartásában ez is szerepet játszik. A gyomorfekély azért is veszélyes, mert rosszindulatúvá válhat, alapja lehet gyomortumornak. A Helicobacter és a gyomorrák közt közvetlen összefüggés persze nem mutatható ki, de a kettő között áttételesen mindenképp lehet kapcsolat. Emiatt kulcskérdés az esetleges Helicobacter-fertőzöttség felismerése, kimutatása. A célzott kezelést és a gyógyítást ez teszi lehetővé.

Mit diagnosztizálnak vele?

A Helicobacter kilégzési teszttel az mondható meg, jelen van-e gyomorban ez a baktérium, és ha igen, akkor milyen mértékben.

Hogyan kivitelezik a beavatkozást?

A vizsgálathoz speciális mérőkészülékre van szükség, a betegnek egy szájrészen keresztül abba kell levegőt fújnia. Először fújnia kell egy alapértéket, majd meg kell innia egy speciális, C-karbamidos oldatot. Fertőzöttség esetén a karbamidot a gyomorban lévő baktériumok hidrogén-karbonát ionra és ammóniára bontják. Előbbi szén-dioxiddá alakulva a kilélegzett levegővel távozik a szervezetből. A betegnek tíz perccel az oldat elfogyasztása után ismét bele kell fújnia a készülékbe. Az így kapott eredményt szintén mérik, majd összehasonlítják a korábbival. A két érték közti különbségből lehet arra következtetni, hogy szó van-e Helicobacter pylori fertőzöttségről. Az alacsonyabb és magasabb értékek különböző fertőzöttségi szinteket jelentenek, így kiderül az is, mennyire súlyos a probléma.

Mennyi időt vesz igénybe?

A teljes vizsgálat nagyjából 20-30 percig tart.

Milyen szakorvos végzi?

Helicobacter pylori tesztet gasztroenterológusok kérnek, háziorvosokra ez nem jellemző.

Hogyan kell rá készülni?

A betegnek a vizsgálatra éhgyomorral kell érkeznie, éjféltől nem szabad fogat mosnia, szájat öblítenie, mentolos cukorkát fogyasztania, dohányoznia és vizet innia sem. A kilégzési teszt előtt egy hónapig nem szabad probiotikumot és antibiotikumot szednie, illetve egy hétig kerülnie kell a gyomorsavcsökkentőket is. Utóbbi azért tiltott, mert megváltoztatja a gyomor pH-ját, ami nagyban befolyásolja a Helicobacter pylori életfeltételeit. Használatakor a baktérium úgymond elbújik, így nem tudják kimutatni függetlenül attól, hogy amúgy jelen van. A vizsgálat eredménye emiatt hamis lenne.

Jár vele fájdalom?

A kilégzési teszt teljesen fájdalmatlan.

Kinél nem végezhető?

A vizsgálatot terhes nőknek nem javasolják (szoptatásnál elég két nap szünetet tartani a teszt után), illetve azoknak sem, akiknél a gyomor egy részét vagy egészét eltávolították. Nem javasolják a tesztet 18 éven alattiaknak sem. Akkor sem ajánlott ilyen vizsgálatot végezni, ha fennállhat egyéb gyomorfertőzés.

Hasznos tudnivalók

A Helicobacter pylori jelenléte gyomortükrözéssel is igazolható. Ilyenkor az endoszkóppal gyulladt nyálkahártya, speciális nyálkahártya-szerkezet figyelhető meg, fölfedezhetők fekélyek is. Ha az eszközzel szövettani mintát vesznek, festéses eljárásokkal kimutatható a Helicobacter pylori konkrét jelenléte is. Ezzel a módszerrel lehet a legpontosabban kimutatni a fertőzöttséget, azaz a diagnózist megadni. Így a baktérium tenyésztésére is lehetőség van.
Meg lehet határozni a Helicobacter pylorit székletből, illetve vérből is. Utóbbira az ad lehetőséget, hogy a baktériumok jelenlétekor ellenanyagok termelődnek a szervezetben. Ez a módszer viszont nem annyira biztos, csak 60 százalékban ad valós eredményt, relatíve sok a fals negatív teszt.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Hidvégi Edit gasztroenterológusnak, gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász szakorvosnak.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció