Egyéb vizsgálatok

Lombikbébi-kezelés

<br />Mi ez a beavatkozás?

A lombikbébi-kezelés (in vitro fertilizáció, IVF) testen kívüli petesejt-megtermékenyítés és embrió-beültetés, amely meddő párok számára teheti lehetővé a gyerekvállalást. A beültetés sikere ez esetben is csökken az életkor előrehaladtával: míg 35 év alatt két embrió visszaültetésekor a terhesség esélye csaknem 45 százalékos, addig 40 év fölött már csak 10-15 százalékos a valószínűség. Lombikos megoldásnál az ikerterhességek esélye jellemzően 20 százalék alatti.

Mikor van szükség rá?

A lombikbébi-kezelést meddőség esetén alkalmazzák (meddőségről akkor beszélünk, ha egyévnyi védekezés nélküli szexuális élet mellett nem jön létre terhesség). Ez a probléma Magyarországon nagyságrendileg 200 ezer házaspárt érint: ők azok, akiknek csak orvosi segítséggel lehet gyerekük. Ilyen esetekben - ha lehetséges - első körben kevésbé invazív eljárásokkal, így gyógyszeres kezeléssel vagy inszeminációval próbálkoznak. Utóbbinak sokkal alacsonyabb a hatékonysága, mint a lombikos módszernek (ciklusonként csak 15-20 százalék az esély), emiatt idősebb életkorban már kevésbé kísérleteznek vele, sőt három sikertelen próba után fiatalabbaknál is indokolt a lombikra váltás.
A lombikbébi-kezelés indikációit jogszabály rögzíti. Akkor van rá lehetőség, ha például a leendő anya mindkét petevezetéke elzáródott, ha súlyos endometriózis áll fenn, vagy ha alacsony a leendő apa spermiumszáma. Ok lehet az is, ha az inszemináció többszöri próbálkozás után is sikertelen, a pár női tagja már elmúlt 40 éves, petefészke pedig a vizsgálatok szerint nem működik megfelelően. Szintén indok lehet, ha a nő egyedülállóként szeretne gyereket. Ugyancsak indikáció, ha a leendő anya daganatellenes kezelés - sugárterápia vagy kemoterápia - előtt áll, bár ilyenkor jellemzően csak leszívják a petesejtet, megtermékenyítik, és mélyfagyasztják. A beültetésre csak később, a gyógyulást követően kerül sor. Ezzel tulajdonképpen elkerülhető, hogy az ivarsejt a daganatellenes kezelés miatt károsodjon.
Finanszírozott módon a meddő párok öt alkalommal próbálkozhatnak lombikkezeléssel, függetlenül attól, hogy magánintézetről vagy közfinanszírozott ellátóról van-e szó. Ha a párnak öt embrió-beültetéssel végződő beavatkozásból legalább egy gyermeke meg is születik, akkor a következő kicsik esetében gyerekenként négy beavatkozást ismét igénybe vehetnek az egészségbiztosító terhére.

Hogyan kivitelezik a beavatkozást?

Az in vitro fertilizációt minden esetben hormonpótló tablettákkal vagy injekciókkal végzett stimulációs kezelés előzi meg. Utóbbi célja, hogy egyidejűleg ne egy, hanem több petesejt érjen meg. Maga a stimuláció a tüszők éretté válásáig tart. Az érett petesejteket szinte mindig altatásban szívják le, méghozzá egy hüvelybe vezetett ultrahangfej és egy úgynevezett punkciós tű segítségével. Ezzel tulajdonképpen a hüvelyboltozaton keresztül szívják le a tüszőkben lévő tüszőfolyadékot, amely magukat a petesejteket tartalmazza. A leszívott folyadékban a petesejteket mikroszkóp alatt keresik meg, majd tápoldatba teszik, inkubátorban tárolják.
A leszívott petesejteket 4-5 óra elteltével termékenyítik meg olyan spermával, amelyet az apától 2-5 napos önmegtartóztatás után nyernek maszturbáció útján. Ha ez indokolt (mert az ondóban nincsen hímivarsejt), akkor a heréből kioperált, fagyasztott és felengedett spermium is használható.
A megtermékenyülés után szabályosan osztódó sejteket - maximum kettőt - a leszívást követően minimum kettő, maximum hat napon belül juttatják be a méhbe. Ez speciális katéterrel történik a méhnyakon keresztül - altatásra nincs hozzá szükség.
Megesik, hogy a petesejt megtermékenyülése, illetve a beültetett embrió megtapadása a szokásosnál nehezebb. Ha ez a helyzet, akkor szükség lehet kiegészítő módszerek alkalmazására is. Ilyen megoldás az ICSI néven emlegetett intracitoplazmatikus spermiuminjekció, amelynél mindössze egyetlen spermiumot juttatnak a petesejt citoplazmájába. Erre a módszerre egyebek mellett akkor van szükség, ha a spermiumok száma, mozgékonysága vagy morfológiája nem megfelelő, esetleg fagyasztott vagy sebészeti úton nyert spermát használnak fel. Ilyen esetekben a spermiumot mozgásképtelenné teszik, majd egy vékony üvegpipettával a petesejt citoplazmájába injektálják. Ezzel a kiegészítő módszerrel már 80 százalékosra növelhető a megtermékenyülés esélye. Ha a gondot a beágyazódás sikertelensége okozza, akkor úgynevezett asszisztált hatchingre (AH) lehet szükség. Ennél az embrió külső burkán ejtenek egy apró nyílást, amely segíti a beágyazódást, a megtapadást. A beavatkozás során az embrió sem genetikailag, sem fizikailag nem sérül, viszont kis mértékben nő miatta az egypetéjű ikerterhesség valószínűsége.

Mennyi időt vesz igénybe?

A lombikbébi-kezelés a kivizsgálást követően nagyjából 5 héten át tart. Ettől persze lehetnek eltérések, hiszen szükség lehet külön vizsgálatokra, beavatkozásokra is.

Milyen szakorvos végzi?

A lombikbébi-kezelést alapvetően ennek végzésére kiképzett szülész-nőgyógyász szakorvosok, valamint biológusok végzik, felügyelik. Az altatásban végzett petesejtleszíváshoz szükség van aneszteziológusra is.

Hogyan kell készülni rá?

A meddőségi problémával küzdő párokat a lombikbébi-kezelés előtt alaposan kivizsgálják. A leendő anyának egyebek mellett át kell esnie EKG-vizsgálaton, mellkasröntgenen, 40 év felett pedig mammográfián és emlő ultrahangon is. Szükség van méhnyakrák-szűrésre, Chlamydia-szűrésre és hüvelyváladék-tenyésztésre is. Kérni kell teljes vérkép- és vizeletvizsgálatot, nézni kell egyebek mellett az agyalapi mirigy által termelt hormonokat, a pajzsmirigyhormonokat, az ösztrogén- és a prolaktinszintet, de meg kell határozni a vércsoportot is. Emellett szükség van toxoplazma, rubeola-, hepatitis B-, hepatitisz C- és HIV-szerológiára is. Végezni kell méhűri vizsgálatot, a leendő anya általános egészségügyi állapotáról pedig belgyógyásznak is véleményt kell mondania. Az apának is át kell esnie vizsgálatokon: esetében spermavizsgálatra, illetve egyebek mellett hepatitisz- és HIV-szerológiára van szükség.
Előfordul az is, hogy a leendő anyának a terhesség létrejötte és megtartása érdekében csökkentenie kell a testsúlyát. Ez azért fontos, mert túlsúlynál már 5-10 kilogramm fogyás is nagyban növelheti az esélyeket. Adott esetben szükség lehet az anya alapbetegsége - például a cukorbetegség - megfelelő kezelésére is.

Kinél végezhető?

Lombikbébi-kezelés minden olyan meddő párnál végezhető, amely az előzetes vizsgálatok alapján csak ilyen módon vállalhat gyereket. A beavatkozásra főképp endometriózis, alacsony spermaszám, méhet és petevezetéket érintő problémák, petesejtérési rendellenességek, spermát vagy a petesejtet károsító antitestek termelődésekor van szükség, illetve akkor, ha a spermiumok nem tudnak áthatolni a méhnyak nyálkahártyáján, vagy éppen ott pusztulnak el. A módszer megoldás lehet ismeretlen eredetű női meddőségnél is.

Kinél nem végezhető?

A kötelező egészségbiztosítás terhére csak addig kezdhető meg a lombikbébi-kezelés, amíg a nő nem tölti be a reprodukciós kor felső határát. Ezt a jogszabály 45 éves korban rögzítette.

Milyen szövődményi lehetnek?

Míg a természetes módon fogant magzatoknál 2-3 százalékos eséllyel fordulnak elő fejlődési rendellenességek, addig a lombikos módszernél 4 százalékos ugyanez az arány. Viszont ennek oka nem az in vitro megtermékenyítésben, illetve az eljárás során alkalmazott gyógyszerekben keresendő, hanem abban, hogy a meddő pároknál eleve gyakoribbak azok a problémák, amelyek fejlődési rendellenességekhez vezethetnek.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Bernard Artúr szülész-nőgyógyásznak, a Kaáli Intézet tudományos igazgatójának.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32 °C
Minimum: +17 °C

Gomolyfelhős, napos idő várható elszórtan záporral, zivatarral, ezekre nagyobb esély a nyugati határszélen, a középső országrészben és délkeleten van. Nagyobb területen megélénkül az északi szél a Dunántúlon, sőt néhol erős, zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 34 fok között alakul. Késő estére 21 és 28 fok közé csökken a hőmérséklet. Fronthatásra nem kell számítani.