Egyéb vizsgálatok

Harapásemelés

Rövid leírás

A harapásemelés egy fogászatban használt gyűjtőfogalom, mást jelent a fogszabályozás tekintetében, és mást az állkapocs-ízületi kezelések esetében. Közös bennük, hogy a kezelőorvos egy készülék segítségével átmenetileg kiiktatja az alsó és felső fogsor teljes érintkezését, a két felület csak a két fogsor közötti készüléken keresztül találkozik.
A harapásemelés nem önálló kezelési mód: fogszabályozás esetén egy kivehető vagy beragasztott szabályozót egészít ki, állkapocs-ízületi kezelés esetén pedig legtöbbször egyéb szakemberek (például gyógytornász) bevonásával történik a terápia.

Mikor alkalmazzák/Mikor van rá szükség?

A harapásemelést a fogszabályozásnál a fogsorok egymáshoz viszonyított helyzetének tartós változtatására használják. Ilyenkor a harapásemelő egy átmenetileg használt készülék, amellyel az alsó és felső fogsor fogai közötti zavaró érintkezéseket kapcsolják ki.
Állkapocs-ízületi problémáknál a módszer arra szolgál, hogy az ízületet tehermentesítsék. Arra is használhatják az eljárást, hogy az állkapcsok kényelmi helyzetét megtalálják, illetve fenntartsák. Sokszor felmerül a használata csikorgatásnál, a fogsorok fokozott szorításakor is. Ilyenkor a fogak rossz funkció miatti fokozott kopását is csökkentheti az eljárás.

Mit kezelnek vele?

A fogszabályozó fogszakorvosok leggyakrabban a mélyharapás kezelésére használják a harapásemelőt. Mélyharapásról akkor beszélünk, amikor a felső metszőfogak zárt állapotban a kellenél jobban takarják az alsó metszőket. Emellett gyakran használják a módszert keresztharapás és túlharapás megszüntetésére is. Ezeknél a rendellenességeknél a fog kisebb, illetve nagyobb íven helyezkedik el, mint az ideális fogív. Ilyenkor a harapást azért kell átmenetileg megemelni, hogy a fog beállítható legyen a fogívbe. Emellett a harapásemelés szerepet kaphat a fogívek tágításakor is, illetve paradox módon egyes esetekben nyitottharapás kezelésekor is. Utóbbi rendellenesség leggyakrabban a frontfogak területén fordul elő: ilyenkor a frontfogak a kelleténél kisebb mértékben, vagy egyáltalán nem fedik egymást.

Hogyan kivitelezik a beavatkozást?

A kivitelezés a harapásemelő jellegétől függ. A fogszabályozásban használt harapásemelőt a legtöbbször fogászati tömőanyagból építi föl a fogorvos a fog felszínére, de olyan fémből készült változat is van, ami a fogfelszínre ragasztható. Létezik kivehető harapásemelő is, amelyet lenyomat alapján fogtechnikus készít. Az állkapocs-ízületi kezelések esetén általában ilyen kivehető készüléket használnak.
Természetesen bármilyen céllal alkalmazzák a harapásemelő készüléket, használatát a kezelés alapos megtervezése előzi meg. Ez a lenyomatvételen és viaszharapáson kívül magába foglalja a különböző képalkotó eljárásokat, a páciensről készült fotók készítését, társszakmák bevonását.

Mennyi időt vesz ez igénybe?

A harapásemelő felhelyezési ideje a készülék jellegétől függ. Ha a fogorvos építi föl tömőanyagból, vagy ragaszt be fémből készültet, akkor a művelet hamar megvan. A fogtechnikus által készített (legtöbbször állkapocs-ízületi fájdalom esetén használt) verzióknál szükség van lenyomatvételre és úgynevezett viaszharapásra, valamint az állkapocsízület egyéni mozgáspályáinak regisztrálására. A technikus ez alapján tudja elkészíteni az egyénre szabott készüléket. Az eszköz használati ideje a rendellenesség jellegétől, súlyosságától függ, pár héttől több hónapig terjedhet.

Mire kell utána figyelni?

A harapásemelő használatakor – mint minden fogszabályozó készülék és eszköz esetén – fokozott szájhigiéniára van szükség.

Milyen veszélyei lehetnek?

Ha a felső frontfogak nyelv felőli oldalára kerül a harapásemelő, átmeneti beszédhiba jelentkezhet. Ez a harapásemelő megszokása után elmúlik. Előfordulhat, hogy a harapásemelő leválik a fogról, illetve eltörik. Ilyenkor a letört darabot a páciens lenyelheti, vagy bekerülhet a légutakba is.

Jár vele fájdalom?

A harapásemelővel átmenetileg nyomásérzékennyé válhatnak a fogak.

Milyen szakorvos végzi?

Ha a harapásemelésre fogszabályozási okok miatt van szükség, fogszabályozó szakorvos foglalkozik vele. Ha állkapocs-ízületi probléma áll a háttérben, gnatológus bevonására is szükség lehet. A gnatológia az állkapocsízülettel, az alsó- és felső állkapcsok egymáshoz viszonyított állásával és mozgásával foglalkozó fogorvosi szakterület.

Kinél nem végezhető?

Ha a fogszabályozás kontraindikált, fogszabályozással egybekötött harapásemelés sem végezhető. Ilyen ellenjavallat lehet például a fogágybetegség vagy a gyökérfelszívódás. Emellett kontraindikált a harapásemelő használata az összetevőkel szemben fennálló allergia esetén is.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Kozma Eszter Réka fogszabályozó fogszakorvosnak.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció