Egyéb vizsgálatok

Vazektómia

Mi az a vazektómia?

A vazektómia a férfiak művi meddővé tételét jelenti. Ezt a gyakorlatban az ondóvezeték folytonosságának megszakításával érik el.

Mikor van szükség rá?

A fogamzásgátlás női oldalról viszonylag régóta megoldott, viszont a férfiaknak a mai napig nincs erre konzervatív, gyógyszeres lehetőségük. Számukra csak olyan megoldás érhető el, amely műtéti beavatkozás. Esetükben erre csak akkor kerül sor, ha már biztosak abban, hogy a későbbiekben nem akarnak apák lenni, és biztosak akarnak lenni abban is, hogy szexuális tevékenységük nem jár ilyen következményekkel.
Hogy vazektómiára a férfiaknak mikor van lehetőségük, a világon mindenütt törvények szabályozzák. Magyarországon a feltétel az, hogy a férfi idősebb legyen 40 évnél, és legyen három élő gyereke. Ilyenkor írásbeli kérelmet kell beadni, majd fél év után ismételten meg kell tenni. A beavatkozást az eredeti kérelem beadása után egy évvel lehet elvégezni térítés ellenében. A hazai centrumok nagyon kevés ilyen beavatkozást végeznek: havonta általában csak egyet vagy kettőt.
Vazektómiára nemcsak klasszikus fogamzásgátlási okok miatt lehet szükség, hanem akkor is, amikor családon belül igazolt genetikai rendellenességek fordulnak elő. Ilyenkor az indikáció genetikai vagy nőgyógyászati, a beavatkozással pedig azt előzik meg, hogy egy házaspárnak súlyos öröklődő betegségekkel szülessen gyereke. Ez esetben a vazektómia térítésmentes.

Hogyan végzik a vazektómiát?

A spermium a herében termelődik, a mellékherében érik, ezt követően pedig az ondóvezetéken keresztül jut a húgycső hátsó részébe, majd onnan a külvilágba. A vazektómia lényege ennek a folyamatnak a meggátolása, ami a gyakorlatban az ondóvezeték folytonosságának megszakítását jelenti.
A beavatkozást a herezacskón ejtett kis metszésen keresztül végzik el, ahol a bőr alá tudják húzni az egyébként jól kitapintható ondóvezetéket. A vezetéket két lekötés között vágják át, így az ondó nem tud továbbjutni a húgycsőbe, a férfi pedig ebből következendően termékenyítőképtelenné válik.

Mennyi időbe telik a vazektómia?

A vazektómia a világon mindenütt ambuláns műtét, itthon is így történik, esetleg egynapos sebészet keretében. A beavatkozást helyi érzéstelenítésben végzik, és nagyon hamar megvan: egy gyakorlott andrológus fél óra alatt mind a két ondóvezetékkel végezni szokott.

Hogyan kell készülni rá?

A vazektómia előtt el kell gondolkodni azon, hogy a jövőben egészen biztosan nem áll-e elő olyan helyzet, amely miatt a férfi gyereket akarhat. Ezen túlmenően nem kell készülni a beavatkozásra.

Mire kell figyelni utána?

A vazektómia nem komoly beavatkozás, de azért műtét, így szerencsés az utána következő egy-két napot pihenéssel tölteni.

Milyen veszélyei lehetnek a vazektómiának?

Ha egy férfi valamilyen ok miatt elveszti a feleségét, vagy elválik tőle, új párja pedig szeretne gyereket, akkor komoly nehézségek adódhatnak. Ugyanez a helyzet, ha valaki a gyerekeit veszti el, és ismét a gyerekvállalás mellett döntene. Az ilyen helyzeteket kétféle módon lehet megoldani. Az egyik, hogy a heréből műtéti úton spermiumot vesznek, majd lombikos megoldással végeznek megtermékenyítést. A másik lehetőség az ondóvezeték folytonosságának helyreállítása, ami mikrosebészeti úton történik. Ennek kivitelezése sokkal nehezebb, mint a spermium heréből kinyerése, és csak kis eséllyel, 40-60 százalékos valószínűséggel lesz sikeres. Az esélyek azért ilyen rosszak, mert az ondóvezeték belső átmérője 0,25 milliméteres, fala pedig kemény, így nagyon nehéz jól összevarrni. A helyreállító műtét másfél-kétórás.
A beavatkozás nagy arányú sikertelensége abból is adódik, hogy amikor a vazektómiánál megszakítják az ondóvezeték folytonosságát, beindul egyfajta immunológiai folyamat. Ennek oka, hogy a hímivarsejtek az ondóvezeték elvágása ellenére továbbra is termelődnek az egyébként ép herében, de miután nem jutnak ki, szétesnek, elpusztulnak, és belekerülnek a véráramba. Mindez olyan immunológiai folyamatot indít el, amely a spermiumok ellen irányul. Ennek klinikai jelentősége, hogy hatása az ondóvezeték helyreállítása után is megmaradhat. Ilyenkor pedig a termékenyítőképességet esetlegesen jelenlévő spermiumellenes antitestek ronthatják.

Fájdalmas a a vazektómia?

A vazektómiát helyi érzéstelenítésben végzik, így fájdalom nem jár vele. Ha valaki nagyon fél, a beavatkozás altatásban is történhet, de nem ez a jellemző.

Milyen szakorvos végzi?

A vazektómiát andrológus és urológus szakorvos végezheti.

Kinél nem végezhető?

A jogi feltételeken túl nincsenek kizáró okok, mert mivel a beavatkozás nagyon kicsi, érdemben a szív és a tüdő állapota sincs hatással a kivitelezhetőségére.

Milyen szövődményei lehetnek a vazektómiának?

Általában semmilyen szövődménnyel nem jár a vazektómia, nem szokott vérzés sem kialakulni miatta. Az orvosok elhúzódó sebgyógyulást is csak nagyon ritkán látnak és jellemzően egyéb panasszal sem találkoznak.

Hasznos tudnivalóka vazektómiáról

A férfiak a vazektómia elvégzése után még három hónapig nemzőképesnek tekinthetőek. Ennek oka, hogy ugyan elvágják az ondóvezetéküket, de az attól a ponttól kijjebb lévő spermium egy darabig még ürülhet.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük prof. dr. Papp György andrológusnak és egyetemi tanárnak, aki a Magyar Andrológiai Tudományos Társaság tiszteletbeli elnöke.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2 °C
Minimum: -4 °C

Hazánk középső harmadában túlnyomóan borult, párás marad az idő. Másutt rövidebb, a Dunántúlon és Borsod térségében hosszabb napos időszakok is lehetnek. Néhol hószállingózás, szitálás előfordulhat. A Dunántúl északnyugati részén helyenként megélénkülhet a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +5 fok között alakul. Késő estére -6 és +1 fok közé csökken a hőmérséklet. Időjárási frontokra a meteorológusok nem figyelmeztetnek, Veszprém, Komárom-Esztergom, illetve Somogy megyében azonban havazás, illetve ónos eső veszélye miatt is figyelmeztetés van érvényben.