Szkizofrénia

Betegségleírások

Kapcsolódó videók

Lélek és elme

Kiegészítő terápiák a szkizofrénia kezelésében

A szkizofrénia betegség esetében a családoknak talán azt a pillanatot nagyon nehéz túlélni, amikor kiderül a betegség, és mindenki fölteszi a kérdést: hogyan tovább? Dr. Vincze Gábor beszélt erről.

VideóRendelő

VideóRendelő: Hogyan viszonyuljak szkizofrén barátnőmhöz?

"Egy kiskori jó barátnőm gimnázium után először depressziós, majd szkizofrén lett. Gyógyszereken él, és társaságban nagyon furcsán viselkedik, így sok barátjával együtt én is eltávolodtam tőle. Gyakran kezdeményezi, hogy találkozzunk, de én félek a helyzettől. Hogyan lehet kezelni egy szkizofrén beteget?" - kérdezte szakértőnktől, dr. Szemerédy Viktóriától egy olvasónk. A pszichológus praktikus és kimerítő válasszal szolgált.

Lélek és elme

Mi a szkizofrénia?

Habár a szkizofréniának már születéskor lehetnek előjelei, mindig egy feltűnő "megváltozással" kezdődik. Valamikor a késő serdülőkor, fiatal felnőttkor határán. Prof. Dr. Bánki M. Csaba Csaba beszél erről.

Lélek és elme

A szkizofrénia évek múlva

"A szkizofrénia a kor előre haladtával valahogy egy kicsit visszavonul, megszelídül a legtöbb esetben. De ezt nagyon- nagyon nem érdemes próbára tenni, csak nagyon óvatosan. Legalább is a 40-dik, 50-dik születésnapig nem érdemes erre számítani. Később gyorsabban öregszik. Idővel a gyógyszer elhagyható. Meg kell keresni a legkisebb hatásos dózist. Legkisebb HATÁSOS - a legkisebbet kis betűvel mondom, a hatásos csupa nagybetűvel -, teljes mértékben visszakaphatjuk az életünket." Erről beszél Prof. Dr. Báki M. Csaba pszichiáter.

Lélek és elme

A szkizofrénia kórházi kezelése

A szkizofrén betegek többsége - különösen az első stádiumban levők - sürgősséggel kerülnek kórházba, többségében ügyeleti időben, vagy hétvégeken. A kórházi kezelésről beszél Prof. Dr. Kálmán János (Pszichiátriai Klinika, Szeged).

Lélek és elme

A szkizofrénia gyógyszeres kezelése

A szkizofrénia, illetve az ehhez társuló betegségek hosszú idő alatt, lépcsőzetesen nagyon-nagyon sok fokozatban alakulnak ki. Ahhoz, hogy egy gyógyszer működjön, ennek a hatásnak föl kell épülnie. Erről beszél Dr. Sümegi András pszichiáter.

Lélek és elme

Mit kell tudni a szkizofréniáról?

Dr. Váradi Enikő pszichiáter a szkizofrénia zajlásáról, tüneteiről, rizikótényezőiről beszél.

Lélek és elme

A szkizofrénia fázisai

Mik az úgynevezett shubok? Mi jellemző a betegség szakaszaira? Dr. Váradi Enikő pszichiáter ezekre a kérdésekre is válaszol.

Lélek és elme

Hogyan állapítható meg a szkizofrénia?

A szkizofrénia diagnózisának módszereit dr. Váradi Enikő pszichiáter mutatja be.

Lélek és elme

A szkizofrénia kezelésének lehetőségei

Dr. Váradi Enikő pszichiátertől megtudhatjuk, miért elsődleges fontosságú a szkizofrénia kezelésében a gyógyszeres terápia, illetve milyen kiegészítő módszerek alkalmazása segítheti még a beteg életét.

Lélek és elme

Egy szkizofrén fiú története

Ilyen a szkizofrénia közelről - egy édesanya bepillantást enged családja életébe, melyet tíz éve változtatott meg gyermeke betegsége.

Lélek és elme

Hogyan kommunikáljunk a szkizofrén beteggel?

A szkizofrénia olyan betegség, ami a környezettől is komoly odafigyelést és alkalmazkodást igényel. Dr. Váradi Enikő pszichiáter a hatékony segítségnyújtáshoz ad tanácsokat.

Megkérdeztük

Szkizofrén hozzátartozók segítése

Oriold Károly, a Szkizofrén Hozzátartozók Klubjának vezetője a betegség elfogadásának nehézségeiről beszél, és elmondja, miben lehet a klub a családtagok segítségére.

Gyógyszerkereső

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +10 °C
Minimum: -2 °C

A Nyugat-Dunántúlon egész nap derült idő valószínű, másutt viszont erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, de a legtöbb helyen így is többórás napsütésre lehet számítani. Ez alól az északkeleti megyék lehet kivétel, ott tartósabb lehet a felhőzet. Csapadék nem valószínű. A Dunától keletre megélénkül, a Tiszántúlon olykor meg is erősödik az északi szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 7 és 13 fok között valószínű. Hidegfronti hatásokkal kell számolni az arra érzékenyeknek, lesz viszont sok napsütés, ami segíti a D-vitamin termelődését.