A génektől függ, kivel barátkozunk?

Ha eddig azt hittük, a neveltetés, a rokonság vagy az iskolai környezet határozza meg, kik lesznek a barátaink, akkor ideje ezt újragondolni. Egereknél legalábbis másképp működik.

Mindannyiunk számára ismerős érzés: találkozunk valakivel, aki azonnal elnyeri a szimpátiánkat - vagy épp az ellenkezője történik, és már elsőre érezzük, hogy az illetővel nem akarunk barátkozni. Ennek eddig nem tudtuk az okát, de egy új kutatás fellebbentheti a fátylat a barátkozási szokásainkról - az eredményekről a Maryland Egyetem Egészségügyi Kara (UMSOM) számolt be .

Malcolm Gladwell történész-bestseller író korábban egy egész könyvet szentelt a témának. A Blink (magyarul Ösztönösen címmel jelent meg 2005-ben) azt fejtegeti, hogy agyunk egy "tudattalan" része teszi lehetővé számunkra a spontán információfeldolgozást, amikor például először randevúzunk valakivel, állásinterjúra megyünk vagy döntéskényszerbe kerülünk.

Mitől függ, kivel barátkozunk?
Mitől függ, kivel barátkozunk? Fotó: Getty Images

Túlmutat a hétköznapi viselkedésen

Elképzelhető, hogy az azonnali egyezőségi (kompatibilitási) reakció mögött biológiai okok húzódnak - vélik az UMSOM kutatói egérkísérletek alapján. A hangulatot és motivációt szabályozó agyterületen egy enzimet azonosítottak, amely többféle variációban lehet jelen. (Az enzimek biokatalizátorok: gyorsítják a szervezetünkben végbemenő kémiai reakciókat.) Azok az egerek kezdeményeztek kölcsönös társas kapcsolatot egymással, amelyekben azonos enzimvariációt lehetett kimutatni.

Kiből lehet legjobb barát ?

A kutatásnak, még ha egereken is végezték, azért van jelentősége, mert ha bebizonyosodik, hogy hasonló tényezők befolyásolják az emberek viselkedését, akkor hatékonyabb gyógymódokat lehetne kifejleszteni az olyan, társas kapcsolatokra ható betegségek gyógyításához, mint a szkizofrénia vagy az autizmus. "Ez csak az első lehet azon biomarkerek közül, amelyek a mások iránti szimpátiánkat, a társas preferenciát szabályozzák. Ennek óriási jelentősége lehet: hasznát vehetjük a párválasztásnál vagy akár az egészségügyben is az orvos-beteg kapcsolatok során" - bizakodott a tanulmány vezető szerzője.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +2 °C
Minimum: -6 °C

Reggelig erősen felhős vagy borult lesz az ég, és helyenként előfordulhat hószállingózás. Ezt követően csökken a felhőzet, és a legtöbb helyen napos idő várható gomolyfelhőkkel. Az Észak-Alföldön és a Zemplén térségében viszont végig borult marad az ég, és ott kialakulhat további havazás, hózápor. Az északnyugati, nyugati szelet nagy területen élénk, helyenként erős lökések kísérik, amely főként a Bakonyban hófúvásokat eredményezhet. Estére mindenhol mérséklődik a légmozgás. A hőmérséklet kora délután -2 és +3, késő este -9 és -3 fok között valószínű. Az elmúlt napok kettős fronthatása után szombaton egy hidegfront vonul át a térség felett.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra