Több évtizedes csúcson a "zöld arany" ára

Óriásit ugrott a fő termelőnek számító Mexikóban az avokádó ára: a "zöld aranynak" is hívott gyümölcs 24 éves csúcsot döntött meg.

Az avokádó ára 81 százalékkal emelkedett idén Mexikóban - amely ország a gyümölcs legnagyobb termesztője - írta a Mexico News Daily híre alapján a Napi.hu. Az áremelkedés a lap szerint 24 éves csúcsot döntött meg.

Az avokádó ezért egészséges Az avokádó egyre több helyen kapható már itthon is. A sötét külsejű, élénkzöld színű zöldség valójában technikailag gyümölcs, tele egészséges zsírokkal, antioxidánsokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

Világszerte nő az avokádó népszerűsége

A mexikói avokádó legnagyobb felvevőpiaca az Egyesült Államok, ahol már fejenként évi 4 kilogrammot fogyasztanak az emberek. Ez a duplája a 2010-es mennyiségnek. De nemcsak itt, hanem világszerte, így Magyarországon is sokat nőtt a népszerűsége ennek az élelmiszernek. Az Agroinform szerint az avokádó ma már Magyarországon is állandó szereplője a zöldségpultoknak, és szinte mindegyik áruházlánc kínálatában megtalálható mind a zöld, mind a sötétbarna héjú (Hass) avokádó.

avokádó
Nagyot ugrott az avokádó ára világszerte. Fotó: Getty Images

A növekvő keresletet egyre kevésbé tudják kielégíteni a hagyományosan legnagyobb exportőrnek számító latin-amerikai országok. A fő termelőnek számító Mexikóban is 8 százalékkal csökkent az avokádótermelés a 2021-22-es mezőgazdasági évben az egy évvel korábbi rekordhoz viszonyítva. Egy 9 kilogrammos ládáért jelenleg 760 pesót, vagyis 12 700 forintot kérnek Michoacán államban, ahonnan a legtöbb gyümölcs származik.

Komoly gondot jelent az is, hogy a gyümölcs termesztése egyáltalán nem környezetbarát. Egyes számítások szerint 272 liter öntözővíz fogy el, mire 2-3 darab közepes méretű avokádó leszüretelhető, és az új ültetvények a korábban honos erdők kárára létesülnek például Mexikóban, ami nagy megterhelést jelent az ottani víztartalékokra nézve. Emellett a kiszállítás is tovább növeli a gyümölcs ökológiai lábnyomát.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)