A konyhai maradékok réme ez a kihívás

Éppen a maradékkal csatlakozhatsz a Girl Dinnerhez, vagyis 2023 eddigi legnépszerűbb TikTok-trendjéhez.

A kihívás igazán kíméli a Földet: lényege ugyanis, hogy követője az otthon fellelhető maradékokból lakik jól. A Girl Dinner egy olyan egytálétel, amelyet nők fogyasztanak otthon, a négy fal között, amikor senki sem látja őket. A tányéron a háztartásban épp fellelhető alapanyagok szerepelnek, sok esetben maradékok, mindenből egy pici – írja a Nők Lapja.

maradék, maradékmentés, saláta
A maradékot is meg lehet menteni. Fotó: Getty Images

Kiposztolják, pedig nincs megkomponálva

A már 945 millió hashtagnél tartó őrületet Olivia Maher kezdte, aki májusban viccből ezzel a hashtaggel tette közzé egy este a vacsoráját. A tányéron egy kis kenyér, sajt, szőlő és némi savanyúság volt látható, a hozzáfűzött szöveg pedig valami olyasmi volt: efféléket fogyaszthattak a középkorban a parasztok. Ez a trend végre szakít a közösségi média hagyományával, miszerint mindent szebbnek és jobbnak kell ábrázolni a valóságnál. Ezek a tányérok ugyanis nem gondosan összeállított, alaposan megkomponált, fotóért kiáltó kompozíciók. Ugyanúgy megfér rajta egy kis paprikás chips valami sajtszósznak látszó trutyival, mint az ebédről megmaradt ramen. 

Természetesen, ahogyan minden új diéta, ez is folyamatosan kapja a kritikákat. Az egyik legegyértelműbb bírálat, hogy nem elég egészséges, sőt, egyes vélekedések szerint a Girl Dinner jól hangzó új címke az evészavarok világában. Ebben van némi igazság, hiszen az is előfordul, hogy a hashtaget arra használják a felhasználók, hogy megmutassák, milyen keveset esznek.

A lényeg, hogy ne vidd túlzásba

Ez jó lehetőség a különös párosításokra és a feleslegként megmaradt ételek újrahasznosítására, így az ételpazarlás csökkentésére – mondja Mackenzie Burgess. A táplálkozási szakértő szerint semmi baj nincs azzal, ha néha egy sűrű nap végén hazamegyünk, és csak úgy összedobáljuk a tányérunkra, amit találunk. Alkalmanként mindenkinek belefér az étrendjébe egy Girl Dinner, gond akkor van, ha ez rendszeressé válik és átveszi a normál étkezések helyét, vagy ha ételmegvonássá, korlátozó tendenciává válik, illetve ha étrendünkbe túl sok előre csomagolt, ultrafeldolgozott étel kerül általa.

gyulladás igazi hívószóvá vált az egészséges étkezést keresők körében. El akarják kerülni ugyanis azokat az élelmiszereket (például a fehér kenyeret, a tésztát, a sült krumplit, az édesített italokat, vagy a vörös húsokat), amelyek összefüggésbe hozhatók ezzel. Emiatt lett népszerű a kurkumával főzés, amely segít a tökéletes gyulladáscsökkentő ételek elkészítésében.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, és főként az északi területeken fordulhat elő helyenként gyenge eső. Néhol előbukkanhat a nap. A déli, délnyugati szelet élénk, elsősorban a nyugati országrészben erős, olykor viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 11 és 17 fok között valószínű, de az északkeleti határszélen kissé hűvösebb maradhat az idő. Késő estére 7 és 12 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a frontérzékenyek számára is nyugodtak lesznek az időjárási viszonyok.