Nem javul a reflux? Ezt tegye

Személyes találkozó nélkül is van mód a diétás hibákat feltárni.

Tavasszal, a változékony időjárás miatt felerősödhetnek a refluxos panaszok. Noha a koronavírus járvány leszállóágba került, sokan tartanak a fertőzéstől, így a stressz miatt is fokozódhatnak a refluxos tünetek. Dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, mit tanácsol ilyen esetben a betegeknek.

A refluxos tünetek oka

  • Gyakori, hogy ebben az évszakban jelentkeznek először a panaszok, de korábban már diagnosztizált betegeknél is kiújulhatnak a tünetek.
  • Hiába került leszállóágba a járvány, még érthetően sokan szoronganak, félnek. A stressz az egyik kiváltó tényező a refluxnak, tehát ebben az időszakban még ez is provokálja a kellemetlen tüneteket.
  • Ha felborult a korábbi napirend, az étkezéseket sem sikerül mindig megfelelően tartani. Márpedig ha egész nap alig eszünk, majd este egyszerre nagyobb mennyiséget, számíthatunk a gyomorégés megjelenésére.
  • A stresszevés, a megnövekedett alkohol- és koffeinfogyasztás, a csokoládé nassolása szintén hajlamosító tényező.

reflux, gyomorégés, gyomorfájdalom, gyomorsav, karantén
reflux, gyomorégés, gyomorfájdalom, gyomorsav, karantén

Mit tegyen gyomorégés ellen?

A recept nélkül kapható savlekötők kézenfekvő megoldást jelenthetnek, ám csak átmeneti segítséget nyújthatnak. Ha a panaszok hosszabb időn át jelentkeznek vagy erősek, akkor más kezelésre van szükség. Érdemes első körben a jól bevált diétához visszatérni - többször keveset enni és inni - és az életmódtanácsokat tartani. Ajánlott az ágy fejvégének megemelése, az esti, lefekvés előtt három órával elfogyasztott könnyű vacsora. Ha ez nem hoz javulást, akkor javasolt gasztroenterológussal konzultálni.

A némarefluxígy ismerhető fel A reflux népbetegség, sokan küzdenek a gyomorégés, gyomorfájás tüneteivel. A betegségnek létezik azonban egy másik formája is. Kattintson és tudjon meg többet.

Orvosi vizsgálat távkonzultációban

Endoszkópos vizsgálat elvégzésére jelenleg csak sürgősségi esetben van lehetőség. Távkonzultációban, személyes találkozó nélkül is van mód viszont a diétás hibákat feltárni, a panaszokat, korábbi és meglévő társbetegségeket, régi vagy friss leleteket áttekinteni. A leleteket a beteg online át tudja küldeni még a konzultáció előtt. Ezek alapján és az online viziten elhangzott információkból a szakorvos el tudja dönteni, hogy a páciensnek refluxbetegsége van-e vagy sem.

Gyógyszerekre is szükség lehet

Ha a diétás megfontolások nem segítettek, az orvosok tudnak gyógyszert javasolni vagy a már meglévő gyógyszerén módosítani. Ha valakinél korábban már diagnosztizálták a refluxbetegséget és szedett ilyen készítményeket, de a panaszai kiújultak, akkor szükség lehet időszakos fenntartó kezelésre.

Fontos, hogy a gyógyszeres terápia mindig átmeneti, átsegíti a pácienseket a nehéz időszakon, de nem egy életre szóló kezelést jelent. Orvosi kontroll mellett, idővel elhagyhatók a készítmények, addig viszont eredményesen kezelik a gyomorégést és segítségükkel a szövődmények is megelőzhetők.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció