Bukás vagy reflux? Ez a különbség

A bukás természetes jelenség csecsemőkorban, ám a tünetei nagyon hasonlóak a refluxéhoz, ami viszont már orvosi kezelést igényel.

3 hónapos korban a csecsemők 50, a 4 hónaposok 67, valamint 10 és 12 hónapos kor közöttiek 5 százalékánál fordul elő visszatérő bukás és/vagy hányás. Milyen panaszok esetén kell mindenképp orvoshoz fordulni? A kérdésre Dr. Polgár Marianne , a Budai Allergiaközpont főorvosa válaszolt.

A bukás okai és tünetei

A bukások során a gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe. Ez rendszerint az étkezés utáni első két órában jelentkezik. A legtöbb ilyen epizód rövid és egyéb tünettel nem jár. Az esetek többségében a probléma kialakulása a nyelőcső záróizmának késleltetett fejlődésével függ össze.

reflux, csecsemőkori reflux, gyermekkori reflux, reflux tünetei, bukás
Ijesztő lehet, ha a baba gyakran bukik. Fotó: iStock

Ahogy a gyermek idősödik, a nyelőcső és a gyomor közötti záróizom megerősödik. Emellett a baba egyre több időt tölt függőleges - ülő vagy álló - testhelyzetben, így a legtöbbször megszűnik a gyakori bukás. A bukások egyébként nem vetik vissza a csecsemőt a fejlődésében, gyakran éppen a nagyevő, mohón szopó csecsemők körében fordul elő ez a jelenség. Ilyenkor tulajdonképpen a felesleges mennyiséget bukják ki. A gyakori bukást "egyszerű refluxnak" is szokták nevezni. Ha nem jár nagyobb mértékű visszaáramlással, hányással, akkor általában 1 éves korra megszűnik. Ritkán azonban nem szűnnek meg a panaszok, hanem kialakul a refluxbetegség .

Az egyszerű reflux kezelése

7 fontos tanács gyomorégés, reflux ellen.

Szoptatott csecsemőknek a gyermekorvos által javasolt kis mennyiségű sűrítő tápszerrel történő "előetetés" segíthet, a tápszeres babák szülei pedig a már eleve sűrűbb, úgynevezett antireflux (AR) tápszerek közül választhatnak. Hasznos lehet, ha a szokásostól eltérő pozícióban etetjük a gyermeket, és ne feledkezzünk meg az étkezések utáni büfiztetésről sem. Jobb, ha kerüljük a hason fekvést, nehogy a visszabukott táplálék a baba orrába menjen. Törekedjünk arra, hogy inkább többször kis mennyiséget egyen a gyermek.

Az új orvos-szakmai álláspont szerint a bél baktérium összetétele a bukásokra is hatással van, ezért a kedvezőbb bélflóra kialakítása érdekében jól megválasztott probiotikum adása is javasolt. Gyógyszeres kezelés csak szövődményes reflux esetén szükséges.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha a csecsemő nagy mennyiséget bukik vissza, vagy napi többször nagyobb mennyiségeket hány, akkor nagy valószínűséggel szövődményes refluxról van szó. Ha nagy az elvesztett táplálék mennyiség, akkor a gyermek a súlyfejlődése elmarad az elvárttól. Emellett a baba sírósabb és nyűgösebb lehet, valamint az evést is elutasíthatja. Mivel a refluxtól fájdalmassá válik a nyelés, a gyermekek gyakran ívesen megfeszítik magukat evés közben - ez is egy jellegzetes tünet.

Árulkodó jel lehet még a hányadékban található vér, a gyakori köhögés , a vérszegénység és a vitaminhiány kialakulása is. De akár orrmelléküreg- és tüdőgyulladást is okozhat a szövődményes reflux. Ezekben az esetekben a gyermekgasztroenterológus feladata pontos diagnózis felállítása és a gyógyszeres kezelés előírása.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +9 °C
Minimum: -3, +3 °C

Fényszegény, szürke idő lesz, legfeljebb keleten süthet ki némi időre a nap. Nyugaton eső, havas eső is lehet, máshol csak szitálás fordul elő. Néhol időnként megélénkül a keleties szél, 3, 9 fokos maximumokat mérhetünk. Szombaton átmenetileg nem jön újabb front. Ennek ellenére a fejfájás tartós tünet lehet, estétől a migrénhajlam is fokozódik. Alacsony lesz a hő- és komfortérzet, a fertőzések terjedésének kedveznek a feltételek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: