Tanuljunk más hibájából

A kövérséggel való őszinte szembesülés egyik első lépcsőfoka, hogy lerántották a leplet a "fájdalommentes", gyors fogyást ígérő csodaszerekről.

Csodák a fogyásban sincsenek

Ijesztő ütemben hízik az amerikai népesség, a felesleges kilók mára a legsúlyosabb népegészségügyi problémává súlyosbodtak. Az egészségügyi hatóságok az elmúlt évtizedekben sikeres dohányzásellenes kampányához hasonló összehangolt felvilágosító akcióra készülnek. A kövérséggel való őszinte szembesülés egyik első lépcsőfoka, hogy lerántották a leplet a "fájdalommentes", gyors fogyást ígérő csodaszerekről.

Ötből három túlsúlyos

Ha a várható élettartam és a csecsemőhalandóság adatait nézzük, akkor az Egyesült Államok a nagyon egészséges nemzetek közé tartozik. 2000-ben a férfiak átlagosan 74 életévvel számolhattak, a nők pedig már 80-nal. Érdemes megemlíteni, hogy 1900-ban ugyanez a két adat 48, illetve 51 év volt. Kiemelkedő a javulás a csecsemőhalandóság terén is. Egyéves kor alatt 1000 élveszületésre 6,9 haláleset jut.

Az amerikai egészségügyi hatóságok ennek ellenére elégedetlenek a világ egyik leggazdagabb országa lakosságának fizikai és pszichés állapotával. A legsúlyosabb veszélyt az elhízottak számának igen gyors növekedésében látják. Ma már öt amerikaiból három felnőtt tekinthető túlsúlyosnak, és négyből egy elhízottnak. Ami még aggasztóbb, a gyerekek és a fiatal felnőttek körében ennél is nagyobb arányban fordulnak elő kövér emberek.

Számos kutatás bizonyítja, hogy a kóros kövérség jelentősen megnöveli a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri, valamint a mozgásszervi betegségek gyakoriságát, de a rák egyes típusainál is kimutatható ilyen összefüggés.

Az amerikaiak egy része odáig már eljutott, hogy problémaként érzékeli saját kövérségét, de még ezek az emberek is inkább a csodában, pontosabban a "csodaszerekben" és a "varázserejű módszerekben" hisznek. Étkezési szokásaikon és mozgásszegény életmódjukon nem akarnak változtatni.

A nagy tekintélyű Szövetségi Kereskedelmi Bizottság, az FTC nemrégiben 300, a televíziókban, rádióban, magazinokban az Interneten és egyéb csatornákon közzétett, fogyással kapcsolatos hirdetést vizsgált meg a hitelesség és szavahihetőség szempontjából. Azt találták, hogy a reklámok 40 százaléka tartalmazott legalább egy olyan megállapítást, ami bizonyosan hamis. Még nagyobb arányban fordultak elő olyan ígéretek a reklámokban, amelyek talán reálisak, de hitelességükről sem az FTC-nek, sem a fogyasztónak nincs módja meggyőződni.

Az elvarázsolt cellulit

Tíz évvel ezelőtt egyszer már megvizsgálták ebből a szempontból a fogyással kapcsolatos hirdetéseket. Most azt találták, hogy a helyzet azóta sokat romlott. Általánosan elterjedt fordulat lett a fogyókúrás hirdetésekben, hogy az adott szer fogyasztása esetén diéta és testedzés nélkül folyamatosan fog csökkenni a testsúly. Úgy tűnik, hogy nem ijesztette el a hazugság szintjét elérő nagyotmondástól a hirdetőket a több száz eljárás, amelyet az előző vizsgálat után félrevezető és hamis állítások miatt indítottak a gyártók és forgalmazók ellen.

A fogyókúrás bizniszben óriási üzleti lehetőségek vannak, nem csoda tehát, hogy ilyen sok komolytalan szereplő jelent meg a színen. Az FTC többek között eljárást kezdeményezett olyan termékek gyártója ellen, amelyek például az alma pektinjének felhasználásával akadályozzák meg a hízást, illetve amelyek alaptalanul ígérgetik a cellulit réteg eltüntetését. A valóságban egyik szer sem hat az ígért módon.

A most lezárult vizsgálat kapcsán megszólalt az Egyesült Államok országos tisztifőorvosa, Richard Carmina is. "A túlsúly és az elhízás ma már a második vezető halálozási ok Amerikában. Évente 300 ezer ember esik áldozatul annak, hogy túl kövér. Ez ellen nincsenek csodaszerek, és ilyesmire a jövőben sem lehet számítani. A legfontosabb, hogy az érintettek megértsék; a túlsúlyt nem lehet gyorsan és főleg fájdalommentesen megszüntetni. Nem segít más, csak az élethosszig tartó táplálkozási reform és a rendszeres fizikai aktivitás. Aki például hetente ötször 30 percet gyalogol, néhány hónap múlva biztos veszít a súlyából és garantáltan jobban fogja érezni magát."

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció