Mitől vagyunk elhízva?

Az elhízás már népbetegségnek számít, szív- és érrendszeri problémák elősegítője és a cukorbetegség kiváltója is lehet.

Az elhízás világszinten egyre nagyobb egészségügyi probléma. Magyarországon a nők 61 százaléka, a férfiak 63 százaléka elhízott. A MDOSZ ) elnöke szerint megfelelő korban kezdve az érintettek összefogásával lehetséges.

Az elhízás komoly egészségügyi problémákat okozhat. Ha többet szeretne tudni, olvassa el betegséglexikonunkat!

Az egészségkamion szűrésein résztvevők várható átlagéletkora 39 év, a szűrtek 40 százalékának az egészségesnél magasabb (25 fölötti) a BMI értéke az, 45 százalékuk visceláris zsírtömege eltér a normál tartománytól. A probléma ugyan már fiatalkorban tetten érhető, de közel nem olyan jelentős, derül ki a 2012 óta működő E3, egyetemistáknak szóló energia-egyensúly egészségprogramból, melynek keretében 4558 fiatal állapotáról és táplálkozási szokásairól kapott képet eddig a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége. A méréseken és táplálkozási tanácsadáson résztvevő fiatalok átlagéletkora 21,7 év, és 17 százalékuk elhízott. A hallgatók 64 százaléka pedig kifejezetten a tanácsadás miatt vett részt a programban, több információt szeretett volna kapni az egészséges táplálkozásról és életmódról.

Az elhízás számos betegséget okozhat

A mai fiatalok egyre tudatosabbak, ezért nagyon fontos, a prevenció, és az, hogy a megfelelő időben, helyen, eszközökkel, de mindenekelőtt hiteles forrásból kapjanak megfelelő információt, és akkor edukáljuk őket, amikor még fogékonyak, táplálkozási szokásaik pedig még alakíthatóbbak. A felvilágosítást valójában ezt nem lehet elég korán elkezdeni.” – mondta Kubányi Jolán az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének "Együtt a Fogyasztókért" tavalyi szakmai konferenciáján.

„Mivel az elhízás és az ezzel összefüggő betegségek kialakulása össztársadalmi probléma, megoldani is csak átfogó megközelítéssel, és összefogással lehet. Ezért tartom fontosnak, hogy szervezetünk saját programjai mellett olyan kezdeményezések részese legyen, mint az ÉFOSZ Együtt a Fogyasztókért program, amelyben az élelmiszeripar konkrét vállalásokkal kötelezte el magát a termékfejlesztés, a reklámozás, a címkézés, valamint a testmozgás népszerűsítése területén, ezzel segítve a fogyasztókat a kiegyensúlyozott táplálkozás, aktív életmód megvalósításában” – mutatott rá az elnök a megoldás módjára.

Az Együtt a Fogyasztókért program első éves eredményei cégenként megtekinthetők .

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -10, -3 °C

Gyengén, a Dunántúlon közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem alakul ki. Megélénkül a keletire forduló szél, 1, 5 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Szerdán frontmentes marad az idő. A nagyon hideg, erősen fagyos reggelen intenzív kopásos ízületi bántalmak jelentkezhetnek, emellett napközben is keringési és vérnyomáspanaszok léphetnek fel. A hideg a bőrt is száríthatja. Alacsony a hőérzet, de a napsütés némileg javít a komfortérzeten. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: