Kiderült, mi okozza a test körte vagy alma formáját

A test formája az elhízás során vagy almára vagy körtére hasonlít: ha a zsírszövet döntően a csípőtájon rakódik le, az nőies körteformát hoz létre, ha a hasi területen, az almára emlékeztet - bár ha sok van belőle, akkor már sörhasról beszélhetünk. A legújabb kutatás szerint egy fehérje szabályozza, milyen lesz az alakunk, és arra is van remény, hogy ennek alapján új fogyasztószert dolgozzanak ki.

Edinburgh-ban Nik Morton és munkatársai egérkísérleteket végeztek, hogy tisztázzák, milyen különbség van a testet formáló egészséges zsírszövet és a kóros elhízáshoz vezető hasi zsír összetétele között.

A skót kutatók kimutatták, hogy a kóros zsírszövetben sok a 11BetaHSD1 fehérje. Kiderült, hogy a kalóriában gazdag táppal etetett kísérleti egerek, amelyeknek szervezetében sok volt ebből a fehérjéből, négy hét múlva hasi elhízás következtében kövérré váltak.

A korábbi vizsgálatok azt jelezték, hogy a csípőtájon található zsírok döntően energiatartalékot jelentenek, továbbá ezekben a zsírsejtekben kevesebb van a kóros fehérjéből. A munkacsoport most igyekszik rájönni, hogyan működik ez a fehérje, mert ha hatásmódját sikerül kideríteni, a gyógyszerkutatók elkészíthetik azt az új testsúlycsökkentő szert, amely az eddigieknél hatásosabb, ugyanakkor biztonságosabb lehet.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: