Karácsonytól torkos csütörtökön át a húsvéti sonkáig

Az ünnepi alkalmaknál az ínyencségek feltálalása és elfogyasztása egyszerűen elkerülhetetlen. Közben mást se hallunk, mint hogy a helyes testsúlyt életmódváltással, önfegyelemmel lehet elérni, megtartani. Össze lehet ezt egyeztetni?

Lehetőségek és módszerek a mérlegen: drágák!

Várakozás a fodrásznál: a háttérben halkan szól a rádió, épp egy étterem akcióit reklámozzák. A kanapén fitnesz-újság, címlapja remek fogyási módszereket, karcsú derekat, vékony combokat ígér. Nyolc különböző fogyókúra és négy egyéb fogyasztómódszer sorakozik lapjain.

Kívülről tudjuk: kevés hús, sok gyümölcs, zöldségek - puffadásig - és rendszeres testmozgás. Kicsit leegyszerűsítve ennyi a recept, ami általában keveset ér, mert a megvalósításon elbukik, és csak tovább bosszantja az átlag halandókat, akik lakomák és fogyókúra-kísérletek közt tengetik életüket. Ráadásul a fogyás, életmódváltással vagy anélkül, nem feltétlenül olcsó mulatság: az aranyárban mért biozöldségektől a több tízezer forintos fogyasztó kúrákon és kozmetikai kezeléseken át a drága sportolási lehetőségekig sorolhatjuk a költséges megoldásokat.

Míg régen a gömbölyded testalkat volt a jómód és a gazdagság jele, ma a csinos, vékony alak inkább a tehetősebbek kiváltsága. Egy nemrég Bécsben készült statisztika egyértelműen azt mutatta, hogy a szegényebb rétegek több húst és szénhidrátot, kevesebb friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, és életmódjuk összességében több fölös kilót eredményez, mint a gazdag rétegek tagjainál.

Korszerű vagy hasznos

A hagyományos böjti időszakkal megszaporodnak az olcsón lefogyni akarók száma. A nem evés, a fogyókúra célú, szigorú böjt kétségtelenül olcsó volna, ám nem csupán hatalmas önfegyelmet igénylő módszer, nem könnyű jól megvalósítani, sőt káros is, tönkreteheti az egészséget. A böjtnek van élettani haszna, de alapvetően nem fogyókúrára, sokkal inkább lelki elmélyülésre való, és rövid időszakra alkalmazható. Nem alkalmas ellenőrzött, biztonságos és fokozatos testsúlyrendezésre.

Miután olyan fogyókúra nincs, ami bárkinek alkalmas volna, se szeri, se száma a módszereknek. Oly gyorsan válnak népszerűvé, majd avulnak el, mint a különböző divatirányzatok. Az elmúlt időszak egyik legsikeresebbje a szétválasztó diéta volt. Népszerűségét annak köszönheti, hogy valóban lehet vele fogyni, és bár ismert a visszahízás jelensége, ez sokkal lassúbb, mint egyéb kúrák esetén.

A kúra elmélete, miszerint az egyes tápanyagok vegyítve rosszabbul hasznosulnak, immár túlhaladott. Ennek ellenére a módszer működik, és mivel az étrendben végül minden fontos ennivalóra sor kerül, nem okoz hiánybetegséget, az egészségre hosszú távon sem tűnik károsnak. A kúra szülőatyja, az amerikai Howard Hay mintegy hetven évvel ezelőtt gondolta ki a szénhidrátok és fehérjék külön fogyasztására épülő módszert. Mivel a legtöbb élelmiszerben eleve több tápanyag van együtt, a szétválasztás sokszor lehetetlen.

Két másik, jelenleg korszerűnek számító irányzat a kőkorszaki vagy paleolit táplálkozás, ami a gabonaalapú táplálékot és a tejet száműzi az ételek közül, valamint a lúgosító étrend. Közös bennük, hogy bár fogyni is lehet általuk, fő céljuk nem a fogyás, hanem a szervezet egészséges anyagcsere-egyensúlyának helyreállítása. Egy biztos, e kúrák étrendjének betartásával eleve kevesebb zsírt és húst és szénhidrátot fogyasztunk, arányaiban több gyümölcs és zöldség kerül terítékre. Legfőbb nehézségük, hogy a munkahelyen és a családban egyelőre nem olyan egyszerű betartani és meghonosítani. Hagyományos ünnepeink, összejöveteleik alkalmával ezek az étrendek ugyancsak nehezen tarthatók, bár ezek megszakítása sem végzetes hiba.

Vajon vannak-e még olyan testsúly-karbantartási módszerek, esetleg csak trükkök, amelyeket könnyebb megvalósítani, olcsók és jó kedvvel felvállalhatók?

Gyümölcsre támad kedve...

Mindenesetre étkezési szokásaink hangulatunkat, lelkiállapotunkat is erősen befolyásolják. Felvillanyoz, ha az ember elégedett magával, csinosnak érzi magát. Ha viszont folyton azzal szembesül, hogy nem úgy néz ki, nem úgy alakul súlya, ahogy szeretné, vagy hogy felsül a kúrában tanúsított önfegyelmével, könnyen lelombozódik az ember.

Megjegyzendő hogy az eredményes fogyáshoz legalább napi egy óra mozgás, mondjuk gyaloglás, szükséges, de fél óra a minimum. A kezdeti gyors fogyás sokszor megtorpan. A helyesen, sportolva fogyóknál ez teljesen természetes. Oka, hogy a leépült zsírszövet helyett épülő izomszövet nehezebb. Ha csak a kilókat nézzük, csalódunk, a centik azonban biztatóan alakulnak. Ha izmot fejlesztünk, tovább lehet vékonyodni.

Nem árt tudni, hogy a nők és a férfiak másképp fogynak. Míg a férfiak főként a hasukra híznak, mely zsírszövet hamarabb mobilizálható, ezért a fogyókúra kezdetben eredményesebb. A fenékről és a csípőről nehezebben dolgozható le a fölösleg, több kitartást és időt igényel. A férfiasan hízó nők ezért hamarabb képesek fogyni. Az étkezés másképp is összefügg kedélyünkkel. Az ausztráliai Melbourne-i Egyetemen végzett egyik vizsgálat azt mutatta, hogy a hagyományos nyugati étrend, krumplis és tésztás körítésű húsételek hajlamosítanak a depresszióra, míg a teljes kiőrlésű gabonatermékek, valamint a salátás-gyümölcsös étkek gyümölcse a jó kedély.

Megenni a héjakat...

Érdemes még szólni az otthoni főzés hasznáról. Először is az igazi házi kosztba kevesebb emészthetetlen, netán hosszú távon méregként zsírszövetbe zárt, mesterséges adalékanyag és állományjavító kerül, és tudhatjuk, mit eszünk.

Édesanyák, figyelem! Az otthoni főzésnek már a gyereknevelésben is számos előnye van. Nem csupán a példaadás és a főzéstanítás miatt. Miközben az ember zöldséget pucol, karalábét vág, uborkát hámoz, gyakran be-bekap egy darab nyers zöldséget, megeszegeti az almahéjat, megkóstolja a sárgarépát, elropogtatja a káposztatorzsát. Megannyi egészséges, friss rostforrás, ideális vitaminbomba. Rendkívül hasznos, ha a kisgyerek a konyhában lábatlankodva szintén rákap a nyers zöldség pótolhatatlan tápanyagforrására. A készételek és mirelitáruk vásárlásával mindez kárba vész, vagy teljesen kimarad, és az ember nem is gondol rá, hogy olyan zöldségeket egyen nyersen, amelyek egy szalonképesen elkészített salátának nem lehetnek alkotórészei.

Olcsó(?) trükkök?

Nem csak borsos árú bioételek segíthetnek lefogyni. Friss, de lejárathoz közeli, sovány ételeket vásárolva egész jól ki lehet jönni, a nagy mennyiségben, családi kiszerelésben vett áruk is segíthetnek spórolni. Az sem jó, ha mindig a legolcsóbbat véve silány minőségre szokunk rá, ám az olcsóság ne mindig jelent rossz minőséget. Általában nem érdemes a külföldi termékeket hajkurászni, a dán vajat, a spanyol sonkát.

A magyar termékek közül újra egyre több az igényesen előállított, minőségi termék, amelyek e föld szülötteinek valószínűleg megfelelőbb összetételű, mint a távolról behozott termékek. A szezonálisan érő, helyben termelt zöldségeket választva általában olcsóbb és élettani hatásait tekintve kedvezőbb árut kaphatunk.

Fehérjeforrásként a húst érdemes időnként tojással és hüvelyesekkel kiváltani. A maradékokat ne engedjük megromlani, többször forralva számos étel még finomabb, de időben mélyhűtve is sok minden eláll. A maradék húst feldolgozhatjuk melegszendvicsnek, fasírtnak, adhatjuk darálva salátákhoz, netán hortobágyi húsos palacsintához hasonlóan, amit nyugodtan tekinthetünk a paprikáscsirke-maradék feldolgozott formájának. Némi friss zöldfűszert, koktélparadicsomot, hagymát védett erkélyen, ablakban, cserépben vagy balkonládában is nevelhetünk. Frissen leszedve vitamindús nyersanyagunk lehet, ami alig kerül valamibe.

Étvágyölők

Ellenőrizhetőbb a megevett mennyiség, ha mindig meghatározott helyen és időben eszünk. A rendszeres evés mellett könnyebb a nassolásnak ellenállni, mert nem éhezünk meg minduntalan, csak a szokásos étkezési időkben.

Bár a reggeli teljes elhagyásához képest többlet-energiabevitelnek tűnik, de a napot éhgyomorra kezdők megéhezésükkor összességében végül több kalóriányi éhségcsillapítót kapkodnak be, mint az, aki egy tartalmas reggeli után csak ebédidőben eszik megint.

Általában alulbecsüljük a megevett mennyiséget, ezért a legjobb néhány ügyes trükkel könnyűvé tenni a kalória sprórolást. Tálaljunk kisebb tányérba, így jobban feltűnik, ha már többedszer veszünk. Ne jóllakásig, csak az éhség megszűnéséig együnk. Egy nagy pohár víz segíti a teltségérzetet. Sokszor az ivás csak azon múlik, van-e kéznél egy gusztusos pohár vagy flaska víz. Víz tehát mindig legyen kéznél, mert így többet iszunk, kevesebbet eszünk. Az iskolában, némely munkahelyen ez nem biztosított, így az ott tartózkodók napközben egyszerűen lemondanak az ivásról, később viszont már nem tudnak kellő mennyiséget pótolni.

A 2008-ban a németországi Dortmundban végeztek ilyen kísérletet. Az iskolák folyosói automatáiban elhelyezett mindig elérhető, gusztusos ásványvíz mérhetően, napi egy pohárral emelte a gyermekek vízivását, emellett az elhízás mértéke is jelentősen csökkent. A kontrollcsoportban és a "vizes" iskolák diákjai a cukros üdítőket nagyjából azonos mértékben fogyasztották, tehát a fogyás főképp a vízivásnak, és nem a csökkent üdítőfogyasztásnak köszönhető.

A bostoni Harvard Orvosi Egyetem kutatói úgy találták, hogy a kipihent, éjszaka eleget alvó embere táplálkozása egészségesebben alakul. A szervezet mást kíván nappal és éjszaka, álmosan és frissen. A kialvatlanság kedvez az éhségérzet kialakulásának, és a rendszertelen étkezéseknek. Az éjszakázás a cukros ébren tartó italok fogyasztásnak, nappali ténykedés a víz- és gyümölcsfogyasztásnak kedvez.

A szerecsendiós almásrétes...

Igazából fahéj került volna az almára, ám a hasonló színű fűszerek megtévesztették a szakácsnőt. Amikor utólag rájött, hogy valószínűleg néhány tekercs almás rétes szerecsendióval készült, nem merte a vendégeknek kínálni, de megkóstolva nem bizonyult rossznak. Nos a szerecsendióról, a bazsalikomról, borsikafűről, az erős paprikáról, curryről, chiliről és egyéb csípős társaikról jó tudni: élénkítik az anyagcserét, így hatásuk elősegíti a fogyást. Valóban, néhány fűszertől, főként a csípősektől, valósággal melegünk lesz.

A kapszaicin és csípős társai bizonyítottan elősegítik a zsírsejtek zsírégetését. A mértékletes, de bőséges fűszerezés nem feltétlenül fogyaszt, mégis a hízás ellen hat. Egyébként azért is, mert az erős, csípős fűszeres ételektől hamarabb kerekedik telítettségérzésünk, így megállít minket az evésben.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: