A szerelemhormon hatására kevesebbet eszünk

Itt a tavasz, a szerelem évada, lehet, hogy a felpezsdülő hormonjainktól fogynunk kéne? Erre vall, hogy egy oxitocint tartalmazó orrspray jelentősen csökkentette egészséges férfiak által elfogyasztott kalóriák számát, különösen a magas zsírtartalmú ételekből ettek kevesebbet.

Az Harvard Medical School kutatói emellett arra is rájöttek, hogy ez a spray javítja az anyagcserét és az inzulinválaszt.

"Az eredményeink nagyon izgalmasak és ígéretesek. Bár további kutatásokra van szükség, de úgy tűnik, hogy az oxitocin tartalmú szerek hatékony gyógymódot jelenthetnek az elhízás és a vele összefüggő krónikus betegségek ellen" - mondta dr. Elizabeth Lawson, a tanulmány vezető szerzője.

A koplalást és a dőzsölést váltogató diétás módszerek nemcsak a fogyásban lehetnek a segítségünkre, de meghosszabbíthatják az életünket is. Tudjon meg többet, kattintson! Lawson és kollégái 25 egészséges férfit vontak be a kutatásba. A résztvevők átlagéletkora 27 év volt, 13-an normál testsúlyúak voltak, tizenketten pedig túlsúlyosak vagy elhízottak. A férfiakat véletlenszerűen két csoportba osztották, az egyik csoport tagjai oxitocint tartalmazó orrsprayt kaptak, a másik csoport viszont placebót, hatóanyagot nem tartalmazó sprayt.

Oxitocin-orrspray lenne a hatásos fogyasztószer?

Mindkét csoport tagjai ugyanazokkal az utasításokkal látták el: az orrsprayt hosszabb koplalást követően, reggeli előtt kellett alkalmazniuk. Egy órával később reggelit kaptak. A reggelit előre meghatározott menüről választhatták ki, és minden reggeli két adag ételt tartalmazott. Evés után a szakemberek kiszámolták, hogy mennyi kalóriát fogyasztottak el a férfiak.

A kísérlet második részében ugyanezt ismételték meg, azonban minden férfi a másik orrspray-ből kapott (vagyis, aki az első esetben oxitocint, az a másodikban placebót és fordítva).

Úgy találták, hogy a férfiak az oxitocin hatására 122 kalóriával és 9 gramm zsírral kevesebbet fogyasztottak, összehasonlítva a placebóval. A férfiak saját bevallása alapján az orrspray az étvágyra nem volt hatással (és mint vérvizsgálatból kiderült, az étvágyat szabályozó hormonok koncentrációját sem csökkentette).

A szakemberek arra még nem jöttek rá, hogy pontosan miként van hatással az étvágyra az oxitocin. Mindenképpen további kutatásokra van szükség, többek között azt is meg kell vizsgálni, hogy a nők esetében is van-e hasonló hatás.

A kutatás eredményeiről az Endocrine Society nevű szakmai szervezet éves konferenciáján számolnak be.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: