A sikeres fogyás apró jelei

Honnan tudhatjuk, hogy nyerésre állunk a kilók elleni harcban anélkül, hogy mérlegre kellene állnunk? Mutatjuk a szakértők véleményét.

Akár néhány pluszkilótól, akár tetemesebb súlyfeleslegtől szeretnénk megszabadulni, nem a villámdiéták között érdemes megoldás után keresgélni, hanem ajánlott elkezdeni az életmódváltást. Az egészséges étrend és a rendszeres sport viszont lassabban hoz eredményt, így sokan észre sem veszik, hogy már beindult a fogyás. Szakértők szerint viszont van néhány árulkodó jel, amelyekre érdemes odafigyelni.

Energikusabbak vagyunk

Az egyik árulkodó jel, hogy erősebbnek, energikusabbnak érezzük magunkat. Ez nemcsak az jelenti, hogy jobban bírjuk a terhelést és jobban teljesítünk az edzéseken, hanem azt is, hogy a hétköznapi dolgok is könnyebbé válnak. "Fel tudunk menni a lépcsőn anélkül, hogy meg kellene állnunk, mert nem kapunk levegőt, egyedül is van erőnk megfürdetni nagy testű kutyánkat, utazásunk során elbírjuk a bőröndünket, illetve könnyebben fel tudunk menni egy-egy híres helyi látnivalóhoz - ezek mind-mind olyan apró jelzések, amelyekből arra következtethetünk, hogy kevesebb plusz súly akadályoz minket" - véli Brie Shelly, az Activate Wellness Solutions alapítója.

fogyókúra, fogyás, súlyfelesleg, testsúlycsökkenés, változások,
Árulkodó jel, ha jobban bírjuk a terhelést és vidámabbak vagyunk. Fotó: iStock

Boldogabbnak érezzük magunkat

Szintén jó jel, ha összességében boldogabbnak érezzük magunkat. "A rendszeres testmozgás javítja a keringést, segít normalizálni a testhőmérsékletet, és endorfint termel. Ha rendszeresen sportolunk, edzés után ez a boldogsághormon hozzájárul ahhoz, hogy szervezetünk le tudja győzni a testhőmérséklet csökkenésével együtt járó lelombozódást" - mondta Karena Wu, az ActiveCare Physical Therapy tulajdonosa.

Csökken az ízületi fájdalom

Mi történik, ha leadjuk súlyunk 5 százalékát?

A súlycsökkenés meggyőző jele lehet az is, ha kevésbé fájnak az ízületeink - például a térdünk. Ennek az az oka, hogy minden egyes pluszkiló 4 kilónyi extra terhelést jelent a térdek számára - magyarázta Tracee Gluhaich személyi edző. Az enyhülő, illetve ritkábban jelentkezőfájdalomtehát jelezheti a kilók csökkenését.

Máshogy állunk magunkhoz

Érdemes odafigyelni saját viselkedésünk változásaira is - tanácsolja Ann Swanson jógaterapeuta és író. Mit mondunk magunknak, ha valami gond adódik? Képesek vagyunk ugyanolyan bátorítóan szólni önmagunkhoz, mint ahogyan egy barátunkhoz szólnánk, ha ő lenne hasonló helyzetben? Meg tudunk bocsátani magunknak? Ha a válaszunk igen, akkor az arra utalhat, hogy a rendszeres mozgásnak köszönhetően lelkileg is sokat változtunk. Ezzel a hozzáállással pedig könnyebben érjük majd el kitűzött céljainkat - legyen szó akár néhány pluszkiló, akár egy nagyobb súlyfelesleg leadásáról.

Változunk kívül-belül

A fogyás beindulásáról árulkodhat az is, ha javulnak a laboreredményeink. Emellett csökkenhet a szedett gyógyszerek szükséges adagja, de javulhat a mentális egészségünk, az emésztésünk, és az alvásunk minősége is. Az pedig, hogy szebb lesz a bőrünk és újra beleférünk a régebbi ruháinkba, már csak a hab a tortán.

A fotók is árulkodnak

Ha belekezdünk a fogyókúrába, érdemes kéthetente vagy havonta készíteni magunkról néhány képet. Ezeket később összehasonlíthatjuk, és jobban láthatjuk a változást. A fotók ugyanis elárulják, ha izmosodtunk vagy ha keskenyebb lett az arcunk. Ráadásul ezek a változások a képeken akkor is feltűnnek, ha a mérleg esetleg még mindig ugyanannyit mutat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)