Nem is kell fogkefe a fogmosáshoz

Fogkefe, fogkrém, fogselyem – számunkra természetes ezek mindennapos használata, azonban a világ számos más pontján még a régi módszereket részesítik előnyben az emberek, ha fogaik tisztításáról van szó. Ezek közül néhány tényleg hatékony, ám némelyik viszont többet árt, mint használ.

Íme, néhány régi módszer a fogtisztításra a világ minden tájáról, a CNN gyűjtése alapján.

Fakéreg és gallyak

Muszlim országokban elterjedt dolog például diófa kérgével bedörzsölni a fogakat. Ennek mikrobaölő és fogfehérítő hatást is tulajdonítanak. De a kutatók egyelőre sem a hatékonyságát, sem a lehetséges mellékhatásokat nem igazolták.

A Közel-Keleten, valamint Dél- és Délkelet Ázsia egyes részein pedig az arak fa (Salvadora persica) gallyait törik le. A bot egyik végét vízbe vagy rózsavízbe mártják, és ezt használják fogkefe gyanánt már évezredek óta. Ezek az illatos gallyacskák nemcsak felfrissítik a szájat, hanem magas koncentrációban tartalmaznak olyan értékes anyagokat is, mint például a fluorid. Kipróbálásához nem kell messzire utazni, ugyanis már Magyarországon is kaphatók ilyen „fogkefék”.

fogápolás, fogmosás, fogak, szájápolás, egészséges fogak
Egyes országok lakói téglaporral vagy sóval tisztítják a fogaikat. Fotó: 123rf

Téglapor, sár, hamu

Néhány helyen azonban egészen megdöbbentő módszerekkel próbálják tisztítani a fogaikat az emberek. India, Afrika, Délkelet-Ázsia és Dél-Afrika szegényebb részein nem ritka, hogy téglaporral, sárral, sóval vagy hamuval sikálják át a fogakat. Ezek a súrolás révén valóban eltávolítják a lepedéket, ám az íny és a fogak egészségének valószínűleg többet ártanak, mint használnak.

Korábban a bételpálma magjának elrágása is nagyon népszerű volt. Ez a módszer a közhiedelem szerint elnyomja az éhséget és elpusztítja a bélparazitákat. A fogakat azonban megfeketíti, ráadásul a szájrák kockázatát is jelentősen megemeli, így napjainkban már nem sokan használják ezt a módszert.

Korábban hatvanéves kor felett a legtöbb embernek már nem voltak meg a saját fogai, ezért mesterségesen pótolták őket ilyen-olyan eszközökkel. A tendencia mára megváltozott, hiszen több olyan módszer is ismert, amely segít megőrizni a fogainkat, akár életünk végéig.

Szén és olaj

A szén nemcsak a hagyományos módszerek között állja meg a helyét, hanem a modern fogkrémek és fogkefék egyik alapanyagaként is visszatérni látszik. Ez annak köszönhető, hogy a tudósok szerint is hatékony „csodaszer” a szájban lévő ártalmas baktériumok ellen.

Emellett egy régi ajurvéda praktikát is ajánlott bevenni a mindennapos szájápolási rutinunkba: az olajos szájöblítést. Ennek lényege, hogy egy evőkanálnyi tiszta olajat (kókusz-, napraforgó- vagy szezámolajat) nagyjából 15 percig forgatunk a szánkban. Ez állítólag elpusztítja a baktériumokat és méreganyagokat. Ráadásul friss tanulmányok szerint csökkentheti az ínygyulladás kockázatát is, ha ezzel egészítjük ki a szokásos fogmosási rituálénkat.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)