Így őrizzük meg fogaink egészségét

Korábban hatvanéves kor felett a legtöbb embernek már nem voltak meg a saját fogai, ezért mesterségesen pótolták őket ilyen-olyan eszközökkel. A tendencia mára megváltozott, hiszen több olyan módszer is ismert, amely segít megőrizni a fogainkat, akár életünk végéig.

A rossz hír az, hogy az emberek túlnyomó többségének alig van esélye arra, hogy megőrizze a fogai épségét idős korára is. A fogbetegségek fokozottan veszélyesek, például a fogágybetegségekért felelős parodontitis-baktériumok miatt a fogíny elsorvad , és nem tudja megfelelően tartani a fogakat. A fogszuvasodásért felelős baktériumok pedig savat termelnek, amely megtámadja a fogzománcot, amin így lyukak keletkeznek. Mindkét betegség csak részben függ a száj higiénés szokásoktól, mert részben genetikai eredetűek. A jó hír viszont az, hogy ma már azok is megfelelően tudják ápolni a fogaikat, akiknél a fent említett veszélyek fennállnak. Hogy hogyan? Mutatjuk.

Gyermekeink fogápolására is fordítsunk elegendő figyelmet!

Gyermekeink fogápolására is fordítsunk elegendő figyelmet!

Szájápolás A-Z A reklámokban, a szájápolási készítmények csomagolásán vagy a fogászati témájú cikkekben gyakran találkozunk első hallásra ismeretlenül csengő szavakkal. Összeszedtük leggyakrabban említetteket, és meg is magyarázzuk , mit jelentenek.

A fogápolás hat alapszabálya

  1. Napi két fogmosás, két percen át - ezt nyilván már sok helyen hallottuk, banálisnak tűnhet, de be is kell tartani.
  2. A fogmosást ne hanyagul végezzük, de másra figyeljünk közben, hanem amit éppen csinálunk. Ne túl erősen, és ne csak a külső, hanem a belső felületeket is tisztítsuk meg. Alakítsunk ki egy rendszert, úgy a legkönnyebb.
  3. Használjunk elektromos fogkefét, a kutatások szerint jobb eredményt érhetünk el, mint a hagyományos fogkefével.
  4. A fogak közti réseket is ki kell pucolni, legalább naponta egyszer, fogkefével pedig nem megy mindig. Ezért használjunk fogselymet és/vagy egyéb fogtisztító eszközöket, melyek használatához kérjünk segítséget fogorvosunktól, mert helytelen alkalmazás esetén sérüléseket okozhatnak.
  5. Rendszeresen keressük fel fogorvosunkat, legalább néhány havonta, ne csak akkor, ha baj van. Sajnos van, aki csak egy-két évente teszi ezt meg, ilyenkor pedig már csak komolyabb beavatkozással lehet segíteni.
  6. Ne féljünk a fluoridoktól. Bár nagy mennyiségben mérgezőek lehetnek, a fluoridtartalmú fogkrémek esetében klinikailag is kimutatható, hogy nem károsak, gyerekekre sem. Sőt! Ápolják, táplálják és gyógyítják a fogakat. Fogkrémválasztásnál erre is figyeljünk.

Két külön tipp szülőknek

  1. Tartsuk távol a gyereket a cukros italoktól, itassunk velük vizet és cukrozatlan teát. Az szénsavas üdítőitalok/gyümölcslevek tönkreteszik a még kialakulóban lévő fogaikat.
  2. Figyeljünk, hogy a gyermek fogmosás közben alaposan megtisztítsa az örlőfogait is. Ez sokszor nehezebb, mert nem könnyű elérni a fogkefével, ezért hajlamosan elnagyolni. De mivel fontos rágófelületekről van szó, csökkenti a fogszuvasodás kialakulását.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +12 °C

A fátyol- és gomolyfelhők mellett általában sok napsütés várható, azonban északon és az ország keleti felén erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, arrafelé előfordulhatnak - néhol több hullámban is - záporok, zivatarok, sőt keleten egy-egy heves zivatar is kialakulhat. Délnyugat felől ugyanakkor megnövekszik a magasszintű felhőzet is. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás, délkeleten kísérhetik a déli irányú szelet időnként élénk lökések, zivatarok környezetében viszont viharos lökések is lehetnek. A csúcshőmérséklet 21 és 29 fok között változik, a felhősebb északkeleti tájakon marad hűvösebb az idő. Késő estére 14 és 21 fok közé hűl le a levegő. Lesz némi változékonyság a nap folyamán, de fronthatást nem okoz.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra