Miért fájdul meg a fogunk a hidegtől?

A hideg nem csak az immunrendszerünket teszi próbára, bőrünket és fogainkat sem kíméli.

Magyarországot évente legalább száz front éri el, ilyenkor hirtelen megváltozik a hőmérséklet, a légnyomás, a páratartalom, a szélerősség és az ionizáció is. Az időjárás még az egészséges szervezetet is befolyásolja, a frontérzékenyeknél pedig többféle panaszt is kivált. A számos tünet egyike a fogfájás és a fogérzékenység.

Ha megváltozik a légnyomás fájhat a fog

A fogászati problémákat az atmoszférikus nyomás változása is okozhatja, amire nem csak az arcüregek és a középfül területe érzékeny, hanem a fogakban is fájdalmat eredményez. Ennek oka, hogy a felső állkapocs hátsó fogai az arcüreggel közös idegpályán osztoznak. Ráadásul ez afájdalomátsugározhat az alsó állcsontba is.

Ha fáj a fogunk, nem feltétlenül kell egyből gyógyszerekhez folyamodnunk, hiszen számos természetes módszerrel is felvehetjük a harcot a fájdalommal. Olvassa el, mi segít!

Különösen akkor fájdul meg a fog a hideg hatására, ha eleve fennáll valamilyen fogászati probléma.

Ha a fogideg védelme nem teljes, mert sérült a fog, netán rosszul illeszkedik a tömés vagy a korona, akkor úgy a csökkenő hőmérséklet hatására egyre ingerlékenyebbé válik mosolyunk éke.

Ha fizikai hatások érik a fogakat

A fogkő vagy fizikai behatás (fogcsikorgatás, állkapocsproblémák) miatt sérült fogzománc, a szuvas fog, a gyulladás miatt visszahúzódó íny, vagy fogínysorvadás miatt szabadon hagyott fognyak, a fogágybetegségek miatt kialakult krónikus gyulladás, tályog vagy góc mind-mind hirtelen nyilalló vagy lüktető fájdalommal reagálhat a hideg hatására.

A hőmérséklet és a légnyomás változása fogfájást és fogérzékenységet okozhat, fogfájás hideg fogak dentin légnyomás frontérzékenység
A hőmérséklet és a légnyomás változása fogfájást és fogérzékenységet okozhat

Ennek oka, hogy az úgynevezett dentinben, mely a fog keményszöveteinek egyike, apró kis csatornák futnak, amiket a zománc, a gyökércement, valamint az íny zárnak el és védenek a külvilágtól. Ha a fog vagy az íny megsérül, a fogzománc elkopik vagy felmaródik, a csatornák felszínre kerülnek. A külső ingerek pedig ezeken keresztül eljutnak a fogbélben található idegekig, amely ezekre erőteljes fájdalommal reagál.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)