Ínybetegség: mi használ és mi nem?

Mindannyian szeretnénk minél tovább megőrizni fogaink egészségét, és ezért többféle módszert is kipróbálunk a fog- és ínyápolásra - azonban nem sikerült mindegyik megoldás hatásosságát bizonyítani.

Megelőzi-e a probiotikum az ínybetegségeket? Kell-e mindennap fogselymet használni? A fogászati rendelőkben naponta elhangzanak ilyen kérdések, mert a médiában és az interneten fellelhető orvosi információk olykor ellentmondanak egymásnak. Az amerikai Buffalo Egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, milyen szájhigiéniai eszközzel előzhetjük meg leghatékonyabb módon az ínybetegségeket, amelyek a fogak elvesztését okozhatják. A kutatás eredményeit a Newswise szemlézte.

Mint kiderült, az alapvető manuális fogkefés tisztításon túl csak néhány eszköz nyújt többletvédelmet az ínygyulladás (gingivitisz) és az ínysorvadás (periodontitisz) ellen, a többi szájhigiéniai módszer hatékonyságát azonban nem támasztja alá elegendő bizonyíték. A 30 éven felüli amerikaiak csaknem fele szenved ínybetegségtől, ezért az eredmények nekik is segíthetnek a hatékony szájápolási technika elsajátításában. "Amennyiben rendszeresen és megfelelően alkalmazzák a következő eszközöket, akkor bízhatnak abban, hogy megelőzhetik az ínysorvadáshoz vezető betegséget"- véli Frank Scannapieco, az egyetem szájbiológia professzora.

fogmosás, fogápolás, ínybetegség, ínygyulladás, ínysorvadás
A helyes fogmosási technika hatékonyan megelőzi az ínybetegségeket.Fotó: Getty Images

Ami bizonyítottan hatékony

A tudományos tesztek során a következő eszközök és hatóanyagok hatékonysága nyert bizonyítást: manuális fogkefe, fogköztisztító (interdental) kefe, szájzuhany, továbbá a klórhexidin-glukonát-, cetilpiridinium-klorid- és illóolaj tartalmú szájvizek. A fogkefével végzett fogmosás a napi szájhigiénia alapja, és megbízható módja a fogágyi betegségeket okozó lepedék eltávolításának. A kutatás szerint a fogköztisztító kefe és a szájzuhany más fogköztisztító eszközöknél hatékonyabban csökkenti az ínygyulladást, és a napi fogtisztítási rutin részeként érdemes alkalmazni. "Időnként egy fogpiszkálóval érdemes itt-ott finoman megnyomkodni az ínyt, mert ha vérzik, akkor az ínybetegség jele" - tanácsolja a professzor.

Tudta, hogy az ínygyulladás nem csupán esztétikai probléma, hanem egy komoly szövődményekkel járó betegség? Ha eddig csak fontolgatta, hogy elmegy fogorvoshoz, akkor olvassa el, milyen kellemetlen következményekkel számolhat, ha nem kezelteti problémáját.

Ami ártalmas

A gomba- és baktériumölő hatású fertőtlenítőszer, a triklozán jelentősen csökkenti a lepedékképződést, ám egészségügyi okokból az Európai Unióban számos területen betiltották vagy korlátozták az alkalmazását. Egyes fogkrémekben azonban még mindig megtalálható.

Ami nem bizonyított hatékonyságú

Az elektromos fogkefe, a fogselyem, a probiotikum, valamint a fogínybetegség elleni táplálékkiegészítők és szájvizek hatékonyságát nem tudták alátámasztani a kutatások. A lepedék csökkentése tekintetében az elektromos fogkefe nem bizonyult jobbnak a manuális fogkefével végzett alapos fogmosásnál. A lepedékképződés és a fogínygyulladás ellen rendszeresen ajánlott fogselyem eredményességére sem gyűlt össze kellő bizonyíték, de ettől még érdemes lehet használni, mert csökkentheti a fogak közötti lepedéket, ami szuvasodást okozhat.

A kutatók nem találtak elég meggyőző érvet az olyan szájvizek ínygyulladás elleni alkalmazására sem, amelyek teafaolajat, zöldtea-kivonatot, gyulladáscsökkentő hatóanyagot, hidrogén-peroxidot, nátrium-benzoátot, ón-fluoridot, hexetidint vagy delmopinolt tartalmaznak. Fontos kiemelni továbbá, hogy bár a bélflóra egészségét támogató probiotikumoktól sokan remélik, hogy megelőzik az ínybetegségeket, a kutatók csak kevés bizonyítékot találtak arra, hogy a táplélékkiegészítőknek ilyen hatása volna. A fogorvosok által végzett fogkőeltávolításról szintén nem bizonyosodott be a Buffalo Egyetem kutatásában, hogy érdemes lenne azt ínybetegség ellen alkalmazni.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: